En Sıcak Konular

Yapısal reformlar yapılsaydı krizde daha rahat olurduk

13 Ekim 2008 13:17 tsi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye, kriz sürecine başta kamu reformu olmak üzere yapısal reformların birçoğunu yapmış olarak girseydi, daha düşük bir cari açığa sahip olabilseydi, işi çok daha kolay olurdu” d

11. Dış Ticaret Haftası açılış töreninde konuşan Büyükekşi, Türkiye'nin bugüne kadar ekonomi gündeminin çok uzağındaki konularla meşgul olduğunu ifade ederek, "Şimdi birlik ve beraberliğimizi arttıracak bir konsantrasyon içerisinde olmamız lazım. Bu krizi vesile ederek, bunu yapabiliriz. Her şeyi bu anlamda hızlandırarak, üretim ve ihracat merkezli bir Türkiye kurmak için hep beraber kolları sıvayalım. Bu krizi fırsata çevirelim” diye konuştu.

“AVRUPA PAZARININ DARALMASI TÜRKİYE’Yİ ETKİLER”

TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye bu krizden nasıl etkilenir sorunsuna verilecek cevabın, kimin ne kaybettiğinin ortaya çıkmasına bağlı olduğunu ifade etti. Büyükekşi, “Eğer bu krizin faturasını Amerika ve Avrupa halkları ödeyecekse büyük pazarımız olan Avrupa ekonomisi, belli nispette daralır. Bu da bizi göreceli olarak etkiler” dedi.

Türkiye’nin Avrupa’nın daralması sonucu alacağı etkiyi, Körfez ve Ortadoğu ülkeleri gibi krizden daha az etkilenecek pazarlarla telafi etmeye çalıştığını belirterek, “Son yıllardaki pazarlarımızda meydana gelen çeşitlenme ve artış bizim bu konudaki motivasyonumuzu arttırmaktadır” dedi.

“KAYBEDİLECEK VAKİT YOK”

Kara kara düşünerek ve kötümser olarak kaybedilecek vaktin oılmadığını hatırlatan Büyükekşi, akıllı planların yapılması gerektiğini söyledi. “Bu anlamda Türkiye’nin uzun vadeli bir üretim ve sanayi stratejisini, küresel rekabet koşullarını hesaba katarak oluşturması, tüm taraflar için tartışmaya açması ve genel bir mutabakatla kabul ettirmesi şarttır” diyen Büyükekşi yapılması gerekenleri sıralarken şöyle konuştu:

“Stratejiler belirlerken, ihracat ve katma değer odaklı sektörlere yoğunlaşmamız gerekiyor, ihracatımızı hem ürün olarak hem pazar olarak çeşitlendirecek stratejilere odaklanmamız gerekiyor. Biz de, bu noktada ihracatçılar olarak üzerimize düşen görevi gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde tüm sektörlerimiz ile ilgili mikro ekonomik tedbirleri ve çözüm önerilerimizi tüm ilgili birimlere aktarmak amacıyla ihracatçı birlik başkanlarımızla birlikte çalışmalar yapıyoruz.”

Türkiye’nin çok büyük sermayesi olmadığını, ancak harekete geçirilmeyi bekleyen büyük yeraltı ve yerüstü kaynakları olduğunu kaydeden Büyükekşi, “Yaratıcı beyinlerimiz, büyük hayal güçlerimiz, en büyük avantajımız olan 20-59 yaş arası 38 milyon genç nüfusumuz var” dedi.

2008 İHRACAT HEDEFİ 130 MİLYAR DOLAR

Mehmet Büyükekşi Dış Ticaret Haftasının ilk gerçekleştirildiği yıl olan 1998 ile bugünü karşılaştırarak, “İhracat, 1998’de 26,9 milyar dolar iken, 2007’de ihracatı 107 milyar dolara ulaştı. Yani, ihracat on yılda neredeyse dörde katlanmış. 2008 sonunda ihracat rakamının 130 milyar doları aşmasını bekliyoruz” dedi.
Hürriyet



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,492 µs