En Sıcak Konular

İMKB ve Avrupa borsaları yükseliyor

13 Ekim 2008 12:51 tsi
Avro bölgesinde ülkelerin bankaları korumaya yönelik dün aldıkları kararlar piyasaları morallendirdi. İMKB ve Avrupa borsaları yükselmeye başladı.

BİRİNCİ SEANS KAPANIŞI

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, Cuma günü ikinci seans kapanışına göre 1.013,31 puan artarak 29.509,24 puandan kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 3,56 değer kazandı.

BORSA İLK YARIDA YÜKSELDİ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi birinci seansın ilk yarısında yükseldi.

Endeks, seansın 1 saat 15 dakikalık bölümünü, önceki ikinci seans kapanışına göre 1.072,95 puan artarak 29.568,88 puandan geçti. Hisse senetleri bu seviyede ortalama yüzde 3,77 değer kazandı.

İlk bölümde işlem hacmi ise 523 milyon YTL olarak gerçekleşti.

-DÖVİZ

İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 12.00 itibariyle şöyle:

İSTANBUL ALIŞ SATIŞ
ABD Doları 1,3900  1,3920
Avro 1,8930  1,8950
Sterlin 2,3800  2,3900
  
ANKARA  
ABD Doları 1,3800 1,4000
Avro 1,8820 1,9100
Sterlin 2,3400 2,4150

TAHVİL-DÖVİZ-REPO-PARİTE

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında, 23 Haziran 2010 vadeli, bugün valörlü tahvilin saat 12.00 itibariyle basit getirisi yüzde 21,69, bileşik getirisi yüzde 20,29 seviyesinde bulunuyor.

-DOLAR KOTASYONLARI-

Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında fiyat, alışta en düşük 1,3880 YTL, en yüksek 1,3950 YTL, satışta en düşük 1,3960 YTL, en yüksek 1,4010 YTL olarak belirlendi.

-REPO-

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Repo-Ters Repo Pazarında gecelik işlemler tek oran yüzde 16,75'ten gerçekleşiyor.

-PARİTE-

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,3634, sterlin-dolar paritesi 1,7163, yen-dolar paritesi ise 100,58 düzeyinde seyrediyor.

AVRUPA BORSALARI YÜKSELİYOR

Avro bölgesinde ülkelerin bankaları korumaya yönelik dün aldıkları kararların ardından, Avrupa borsaları yükselmeye başladı.

İngiltere'de FTSE 100 Endeksi şu sıralar yüzde 5,56, Almanya'da DAX Endeksi yüzde 6,10 ve Fransa'da CAC Endeksi ise yüzde 6,66 yükseldi.

Öte yandan, Brüksel'de borsa yüzde 6,13, Madrid'de yüzde 6,17 değer kazandı.

ALMANYA'DAN 400 MİLYAR AVROLUK KURTARMA PAKETİ

Almanya, bankacılık sistemi için yaklaşık 400 milyar avroluk kurtarma paketi üzerinde çalışıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün AB liderlerinin güveni sağlamak amacıyla ulusal çabaları koordine konusunda anlaşmasından sonra Almanya'nın kurtarma paketinin ayrıntılarını belirlemek için bugün kabine toplantısı düzenlemeyi planlıyor.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder, ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, kurtarma paketinin üç rakamlı milyarlarca avrodan oluşacağını ve sağlanacak kredinin hükümet destekli garanti biçiminde olacağını söyledi. 

Kauder, ''Bankaların birbirine güveninin yeniden sağlanacağını ve birbirine kredi vermeye başlayacağını düşünüyoruz'' dedi.

Reuters haber ajansı da Merkel'in partisinin bağlı olduğu koalisyona yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Almanya'nın kurtarma paketinin 400 milyar avroluk kısmı garantilerden, 70 milyar avroluk kısmının ise bankaların sermayelendirilmesinden olmak üzere toplam 470 milyar avro olacağını bildirdi.

İngiltere'nin ardından Almanya ile birlikte İtalya ve Fransa'nın da küresel krizle ilgili önlemlerini bugün açıklaması bekleniyor.

IMF, MACARİSTAN'A MALİ DESTEĞE HAZIRLANIYOR

Uluslararası Para Fonu (IMF), tarihinde ilk kez bir AB üyesine mali ve teknik destek paketi için harekete geçti.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, küresel finansal kriz nedeniyle piyasalarında büyük baskı gözlemlenen Macaristan'ın son günlerde aldığı önlemleri güçlendirmek için teknik desteğe hazırlandıklarını ve gerekirse mali yardımda bulunabileceklerini bildirdi.

Bunun üzerine AB dönem başkanlığı ve AB Komisyonu'ndan yapılan ortak açıklamada, IMF'nin Macaristan'da ekonomik güven ve istikrarı artıracak yardım hazırlığının memnuniyetle karşılandığı belirtilerek, muhtemel bir destek paketinin AB anlaşmalarına ve politikalarına uyumlu olması istendi.

Macaristan'da küresel finansal kriz nedeniyle yatırımcıların panikleyerek paralarını ülke dışına çıkarmaları üzerine, para birimi forintte hızla değer kaybetmişti.

Macaristan, küresel finansal krizin yanında yüksek cari açık ve borçluluk oranı nedeniyle kısa vadeli borçlanma ihtiyacını karşılamakta sorun yaşıyor.

FORTİS VE DEXİA'YI KURTARIRKEN BÜTÇESİNİ ZORLAYAN BELÇİKA, 2,5 MİLYAR AVRO KAYNAK ARAYIŞINA GİRDİ

Küresel finansal krizde dev bankaları Fortis ve Dexia'yı kurtarmak için milyarlarca avro kaynak aktaran Belçika, AB'nin Maastricht kriterlerine uygun 2009 yılı bütçesi için 2,5 milyar avro kaynak arayışına başladı.

Belçika Başbakanı Yves Leterme, bütçe gelirleri artırmak için alınacak önlemlerde ''halkın alım gücüne zarar verilmeyeceği'' güvencesi verdi.

Leterme, ekonominin ''cansız'' olduğu bir dönemde geçmişte yapılanlardan farklı olarak, ''tüketici güvenini mevcut düzeyinde tutmanın ve rekabet güçlerini korumaları için şirketlere destek vermenin'' önemini bildiklerini vurguladı.

Fortis ve Dexia bankasının kurtarılmasında yaklaşık 7 milyar avro yükün altına giren Belçika hazinesi, bu miktarın 4,5 milyar avrosunun karşılığını bulduğunu açıklamıştı.

Federe yapılı Belçika'nın bütçe açığını kapatmak için trafik cezalarının tahsilatını hızlandırması ve Flaman, Valon ve Brüksel otonom bölgelerinden merkezi bütçeye daha fazla katkı talep etmesi bekleniyor.

2009 yılı için yüzde 1,2 büyüme öngören Belçika'nın bu rakamı tutturamaması halinde, AB limitlerinin üzerindeki bütçe açığı 5 milyar avroya kadar çıkabilecek.

MERKEZ BANKALARI LİKİDİTEYİ ARTIRMAK İÇİN YENİ ÖNLEMLER ALIYOR

Merkez Bankaları, likiditeyi artırmak için yeni önlemler alıyor. 

Amerikan Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası, mali kurumlara limitsiz ABD Doları fonu sağlayacağını açıkladı.

Bankaların ortak açıklamasında, ticari bankaların tüm tekliflerinin sabit faiz oranlarıyla karşılanacağı bildirildi.

Açıklamada, merkez bankalarının birlikte çalışmayı sürdüreceği ifade edilerek, bankaların, kısa vadede etkin bir likidite sağlanması için gereken bütün önlemleri almaya hazırlandığı belirtildi.

Japonya Merkez Bankası da benzer önlemler almayı düşündüğünü kaydetti.

ÜÇ İNGİLİZ BANKASININ KURTARILMA PLANI NETLEŞTİ

Üç büyük İngiliz bankasının kurtarılması için İngiliz hazinesi ile bankalar arasında yapılan görüşmelerin ardından hazırlanan planın ana hatları ortaya çıktı.

İngiltere Hazinesi;nden yapılan konuyla ilgili açıklamada, aralarında Royal Bank of Scotland, HBOS ve Lloyds TSB;nin bulunduğu üç bankanın devletin garantisinde hisse satışı gerçekleştirmesine, hisselerden alınmayan bölümü bizzat devletin satın almasına karar verildiği belirtildi.

Bu satışlar sonucunda devletin bu üç bankanın yönetimlerini doğrudan üstlenmek ya da çoğunluk hisselerine sahip olmak durumunda kalabileceği ve bütün bu operasyonun devlete maliyetinin 37 milyar sterline kadar yükselebileceği belirtiliyor.

Royal Bank of Scotland;ın 20 milyar sterlinlik hisse satışa çıkartacağı, bu hisselerin 5 milyar sterlinlik bölümünün devlet tarafından hemen satın alınacağı, kalan 15 milyar sterlinlik satışta da devletin garantör olacağı bildirildi.

HBOS ve Lloyds TSB;nin de aynı plan çerçevesinde gerektiği kadar hisseyi satışa çıkartacakları belirtilirken, zor durumda olduğu bilinen dördüncü İngiliz bankası Barclays ise sermayesini 6,5 milyar civarında arttırmayı planladığını, ancak bunu mümkün olduğu ölçüde hükümetin yardımı olmaksızın gerçekleştirmeye çalışacağını duyurdu.

Bankaların hisselerini öncelikle mevcut hissedarlarına satmaya çalışacakları, bu satışta garantör olacak İngiliz hükümetinin satılmayan hisseleri de satın alacağına dikkat çekildi.

Kurtarma operasyonunun İngiliz hükümetini Rolay Bank of Scotland HBOS ve Lloyds;un en büyük hisse sahibi haline getirebileceğine dikkat çekiliyor.


aa




Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,785 µs