En Sıcak Konular

İşte G7'nin dünyayı krizden kurtarma planı

13 Ekim 2008 12:25 tsi
İşte G7'nin dünyayı krizden kurtarma planı 
Dünyanın en varlıklı ülkeleri bu hafta sonunda, finans piyasalarında paniği önlemek,hayati önemdeki bankaları batmaktan kurtarma ve tıkanmış kredi piyasalarını çözme konusunda anlaşmaya vardılar. Hangi ülke ne yapacak? İşte bu sorunun yanıtı...

Euro kullanan 15 ülkenin liderleri dün üzerinde anlaştıkları üç aşamalı planda, finansal sistem içinde para akışını sürdürebilmek, bankaların sermayelerine katkı yapmak ve şirketlere kredi açabilmek için  bir dizi seçenek belirlediler. Bu çalışma İngiltere'nin hazırladığı bir model üzerinden geliştirildi.
  
Fransa ve Almanya planın uygulanması için gerekli mevzuatı bu hafta başında yasalaştıracaklarını söylerken, Portekiz ve Norveç gerekli değişiklikleri beklemeden yaptılar.  Yürürlüğe konulan veya hazırlanmakta olan kurtarma önlemleri şunlar:

ABD:  Merkez Bankası (Fed) programları hariç olmak üzere 700 milyar dolarlık plan.
  
BANKA SERMAYELERİ: ABD Hazinesi devlet yardımına ihtiyaç duyan, sigorta şirketleri dahil tüm finans kuruluşlarına  sermaye enjekte edebilir.
  
ZARAR YARATAN VARLIKLAR: Hazine, finans kuruluşlarının elindeki  sorunlu mortgage varlıklarını satın alabilir.
  
BANKA MEVDUATLARI
: Hesap başına 250,000 dolara kadar sigortalı. Hazine, batan bankaların mudilerinin paralarını almalarını sağlamak amacıyla  bankanın sigorta birimine sınırsız miktarda borç verebilir.
  
MUHASEBELEŞTİRME: Varlıkların piyasa değerleri düştüğünde ya da belirlenemediği zamanlarda  finans kuruluşlarının borçlarını karşılayamaz duruma gelmelerine yol açtığı söylenen mark-to-market (piyasa fiyatı üzerinden düzenli kâr/zarar beyanı) muhasebeleştirme yöntemi, düzenleyici kuruluşlar tarafından askıya alınabilir.
  
LİKİDİTE: Fed, 900 milyar dolara kadar çeşitli likidite önlemleri, ayrıca  bir ticari kağıt programı ve  AIG ve JPMorgan gibi tek şirketlere kredi verme gibi uygulamalar yapıyor.

İNGİLTERE: 400 milyar sterlin (691 milyar dolar)
  
BANKA SERMAYELERİ: Hükümet bankalara 50 milyar sterline (87.8 milyar dolar) kadar sermaye enjekte edebilir. Bu miktarın yarısı tercihli hisse ya da sürekli faiz getiren hisseler olabilir.
  
GARANTİLİ İNTERBANK BORÇLANMASI: İngiliz hükümeti, bankaların kısa ve orta vadeli borçlanması için 250 milyar sterlini (439 milyar dolar) garanti edecek.
  
LİKİDİTE: İngiltere Merkez Bankası (BOE) bankalara, çalışmalarını sağlayacak yeterli nakit bulunmasını sağlamak için ihaleler yoluyla en az 200 milyar sterlin (351 milyar dolar) borç verecek.Böylece BOE'nin uygulanan likidite ihalesi sayısı iki katına çıkıyor ve  ayrıca üç aylık sterlin ve haftalık dolar ihaleleri de sürüyor.

ALMANYA: Koalisyon kaynaklarından alınan bilgilere göre 470 milyar euro. Alman hükümeti İngiliz planını örnek alan bir plan hazırlıyor. Planın 400 milyar euroluk kısmının garantilerden, 70 milyar euroluk kısmının ise bankaların sermayelendirilmesinden oluşması bekleniyor.

İRLANDA: 400 milyar euro (549 milyar dolar)
  
BANKA SERMAYELERİ: Hükümet bu plan uygulamasına giren altı bankadan herhangi birinde hisse alabilir.
  
BANKA MEVDUATLARI: Altı bankadaki mevduatlar ve diğer bazı yükümlülükler güvence altına alındı.

NORVEÇ: 350 milyar kron (57.4 milyar dolar)

Bankalar mortgage-destekli hisse senetleri dahil olmak üzere garantili tahvilleri devletin yeni bonolarıyla takas edebilir ve bu yeni kağıtları likidite karşılığında merkez bankası ihalelerinde teminat olarak kullanabilirler. Merkez bankası ayrıca  daha küçük bankaların yararlanması için  iki yıllık likidite krediler verebilecek.

PORTEKİZ:  20 milyar euro (27.45 milyar dolar)

Hükümet  bankaların likidite durumlarını güvence altına almak için  bir finansman hattı kuracak.

JAPONYA: Bankalara sermaye enjekte etme önlemini düşünebilir.

gazeteport



Bu haber 313 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs