En Sıcak Konular

IMF formülü yerel seçime mi takılacak?

13 Ekim 2008 12:19 tsi
IMF formülü yerel seçime mi takılacak? Yaşanan kriz ortamında, Türkiye'nin az zarar görmesi için IMF ile anlaşma yapması gerektiği konuşulurken, bir taraftan da yerel seçimlerden önce anlaşmanın olmama ihtimali dillendiriliyordu. Mehmet Şimşek, şaşırtan bir açıklama ile bu görüşü destekledi.

İş dünyasının krize karşı tedbirlerden birisi olarak önerdiği IMF ile anlaşma yapılması isteğine Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'ten yanıt geldi. Bakan Şimşek, Türkiye'nin 2001-2002 yılında yaşadığı mali krizi hatırlatarak, bu dönemde özellikle bankacılık sektöründe ciddi bir bunalım yaşandığını ancak IMF ile anlaşma olmasına rağmen bunun krizi engellemediğini belirtti. Şimşek, IMF ile yeni anlaşma yapılsa da yapılmasa da mali disiplinin sağlanması ve reformlara devam edilmesi gerekeceğini vurguladı.

Bu açıklama, akıllara, "Yerel seçimler öncesi IMF ile yapılacak herhangi bir anlaşma, bütçe kısıtlaması anlamına gelir. Bu da seçim döneminde hiç kimsenin işine gelmez. Anlaşma seçim sonrasında yapılabilir" düşüncesini getiriyor.
JP Morgan'ın 10 Ekim Cuma günü Dünya Bankası-IMF Yıllık toplantısı kapsamında düzenlenen "Yatırımcılar Konferansı"nda konuşan Şimşek, 2009 yılı için enflasyon oranının yüzde 7,5 oranında gerçekleşmesinin hedeflendiğini anlattı. Varlık kalitesinin iyi bir durumda olduğuna dikkat çeken Şimşek, bankacılık sektörünün de iyi sermayelendirildiğini belirtti. Cari açığı düşürmeyi hedeflediklerini kaydeden Şimşek, özelleştirmelere önem verdiklerini ifade etti.
 
Mali çatı sıkı tutulacak
Özelleştirme gelirinin artmasının beklendiğini kaydeden Şimşek, özelleştirme yoluyla doğrudan yabancı yatırım oranının arttığını kaydetti. Şimşek, Türk Telekom'un çoğunluk hissesini alan Oger'i örnek verdi. 2009 yılı için ortaya konan taslağa göre mali çatının sıkı tutulmasının öngörüldüğünü belirten Şimşek, enerji sektöründeki özelleştirme ihaleleri hakkında da bilgi verdi. Dağıtım özelleştirmelerinden ilk etapta 2.4 milyar dolar geleceğini kaydeden Şimşek, mali dengesizliklerin nasıl engellenebileceğinin önemli olduğuna dikkat çekti. Türk bankalarının vergi avantajı olduğunu da belirten Şimşek, bankaların sıkı düzenlemelere tabi olduğunu ve bu yönüyle Bahreyn gibi ülkelerdeki off-shore bankalardan ayrıldığını vurguladı.
IMF ile anlaşma yapılması gerektiğine dair açıklamalara da yanıt veren Şimşek, Türkiye'nin 2001-2002 yılında yaşadığı mali krizi anlatarak, bu dönemde özellikle bankacılık sektöründe ciddi bir mali kriz yaşandığını ancak IMF ile anlaşma olmasına rağmen bunun krizi engellemediğini belirtti. Şimşek, IMF ile yeni anlaşma yapılsa da yapılmasa da mali disiplinin sağlanması ve reformlara devam edilmesi gerekeceğini belirterek, bu nedenle 2009 bütçesini güçlendireceklerini kaydetti.
 
Enflasyon beklentisi % 7,9
Konferansta konuşan Merkez Bankası (MB) Başkanı Durmuş Yılmaz da, 2007 yılından beri enflasyonun bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de arttığını belirterek bunda enerji ve emtia fiyatlarının etkili olduğunu kaydetti. 1997-2003 döneminde ise Türkiye'de yüksek enflasyonun yaşandığına dikkat çeken Yılmaz, Türkiye'nin bu dönemde en yüksek enflasyona sahip ülke konumundan şimdi 62'inci sıraya gerilediğine dikkat çekti. Gelişmekte olan ülkelerin sıkı mali politikası bulunduğunu ifade eden Yılmaz, 2007 yılında enflasyonun önce düştüğünü ancak yüksek gıda fiyatlarıyla birlikte artış gösterdiğini belirtti. Kötü senaryoya göre gelecek yıl petrol fiyatlarının varil başına 150 dolar olacağı, gıda fiyatlarındaki artışın ise yüzde 11 olacağını kaydeden Yılmaz, iyimser senaryoya göre de petrol fiyatlarının 85 dolar, gıda fiyatlarının ise yüzde 5'lik artış göstereceğini vurguladı. Enflasyon hedefinin ise 2009 yılı için yüzde 7,5, 2010'da yüzde 6,5, 2011 yılında ise yüzde 5,5 olarak belirlendiğini kaydeden Yılmaz, iyimser senaryonun gerçekleşmesi ve makro ekonomik senaryoya uyumla birlikte tek haneli enflasyonun yakalanabileceğini vurguladı.
 
 
G-20 TOPLANTISINDA BUSH SÜRPRİZİ
ABD Başkanı George Bush sürpriz bir şekilde Türkiye'nin de üyesi olduğu G-20 toplantısına katılarak toplantıya başkanlık etti. Bush toplantıda global krizin atlatılması için uluslararası işbirliğinin şart olduğunu kaydederek, ABD olarak finansal kurtarma paketini kararlı bir şekilde uygulayacaklarını vurguladı. DB-IMF yıllık toplantısı kapsamında cumartesi günü yapılan G-20 toplantısına Bush sürpriz bir şekilde başkanlık yaptı. Yaklaşık 1 saat süren toplantıda Bush'un Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e "Dost ülke" mesajı verdiği öğrenildi. Şimşek'in ise toplantıda katılımcılara G-7 ile G-20 toplantılarının küresel ekonomide beklentileri artırdığını ancak alınan kararlara rağmen geçen hafta küresel borsaların 1 trilyon dolar değer kaybettiğini söylediği belirtildi. Şimşek'in toplantıda borsalardaki değer kaybının önüne geçmek için artık açıklanan söz ve kararlar yerine, bundan sonra uygulamaya geçilmesi önerisinde bulunduğu kaydedildi. Şimşek'in küresel finansal krize çözüm olarak Türkiye'de geçen günlerde Merkez Bankası tarafından likidite artırmaya yönelik uygulamayı önerdiği öğrenildi.




Bu haber 213 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,761 µs