En Sıcak Konular

İngiltere iki dev bankayı kamulaştırıyor!

13 Ekim 2008 10:25 tsi
İngiltere iki dev bankayı kamulaştırıyor! İngiltere'nin iki büyük bankası olan HBOS ve Royal Bank of Scotland'ın kamulaştırma işlemi başlatılıyor. Gelişme İngiliz basınında büyük yankı buldu.

İngiliz basınında büyük yankı bulan gelişme The Daily telegraph gazetesi tarafından ''Brown kamulaştırma emri verdi'' başlığıyla duyuruldu.

Atılan adımın İngiliz Bankacılık sisteminde radikal bir değişikliğe yol açacağını duyuran gazete, devletin her iki bankanın hisselerinin çoğunluğuna sahip olacağını ve bu bankaların yönetimlerinin devlet tarafından atanacağını bildirdi.

Llyods TSB ve Barclays bankalarının hisselerine karşılık devletin bu bankalara da nakit enjekte edeceği, bunun da İngiltere'deki hiçbir büyük bankanın artık tümüyle bağımsız kalmayacağı anlamına geleceği bildiriliyor.

Büyük bankalar arasında devletin yardımına ihtiyaç duymayan tek bankanın yabancılara ait HSBC olduğu belirtiliyor.

The Independent gazetesi de bankacılık devi iki kuruluşun devletleştirilmesi kararının ardından iki bankanın kasalarına 32 milyar sterlin aktarılacağını ve HBOS ile Rolay Bank of Scotland'ın yönetimlerinde artık hükümetin de temsilci bulundurmaya başlayacağını bildirdi.

The Times da Bankaların devletleştirildiğini duyururken, sadece Royal Bank of Scotland'a aktarılacak paranın 20 milyar sterlin civarında bulunduğunu, bankaların kamulaştırılması işleminin savaş yıllarından beri İngiliz ekonomisinde bir ilkin yaşanması anlamına geleceğini kaydetti.

Hükümetin şimdilik bütün bankacılık sisteminin devletleştirileceğine dair iddiaları yalanladığına da işaret eden Times, hükümet adına yapılan açıklamalarda hedefin mümkün olan en kısa sürede bankaların yeniden tümüyle özel bir yapıya kavuşturulması olduğunun söylendiğine dikkat çekti.

Guardian da bankaların başlarını suyun üstünde tutabilmeleri için 46 milyar sterlinlik bir paranın vergi mükelleflerinin cebinden çıkmasına karar verildiğini, bu rakamın 75 milyar sterline kadar yükselebileceğini yazdı.

Financial Times gazetesi ise Bankaların 39 milyar sterlinlik bir hayat öpücüğü ile ayağa kaldırılmasına çalışıldığını belirtirken, Royal Bank of Scotland'ın ihtiyaç duyduğu miktarın 20 milyar sterlin, HBOS'un ihtiyacının 12 milyar sterlin, Lloyds'un 7 milyar sterlin ve Berclays'in de 7 milyar sterlin olduğunu duyurdu. Gazete bu bankalardan Barclays'in şimdilik devletten yardım istemek yerine ihtiyacı olan parayı özel kanallardan temin etmeye çalıştığını bildirdi.

aa



Bu haber 355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,485 µs