Dönüm noktamız Dağlıca! | " /> Dönüm noktamız Dağlıca! | "/>

En Sıcak Konular

ABD'li General: Dönüm noktamız Dağlıca!

13 Ekim 2008 10:20 tsi
ABD'li General: Dönüm noktamız Dağlıca! İşte Türk ve Amerikan yetkililer arasındaki istihbarat iletişimi...

Amerikan - Türk Konseyi Başkanı Emekli Korgeneral Brent Scowcroft, ABD ile Türkiye arasında teröre karşı istihbarat paylaşımında Dağlıca baskınından sonra çok yakın bir işbirliği kurulduğunu söyledi.

Brent Scowcroft, üst düzey temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Amerikan - Türk Konseyi Başkanı Brent Scowcroft, temasları öncesinde Sheraton Otel'de bir basın toplantısı düzenledi.

Scowcroft, son terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ve Türk halkına başsağlığı dileğinde bulundu. Scowcroft, teröristlerin Aktütün Karakolu'na düzenlediği saldırıdan sonra sorgulanmaya başlayan ABD ile istihbarat paylaşımının tatmin edici olduğunu savundu.

İstihbarat paylaşımında dönüm noktasının Dağlıca baskını olduğunu belirten Scowcroft, şunları söyledi: "ABD'nin PKK terör örgütüne karşı desteği konusunda ben de bir süredir endişe taşıyordum. Bir sene önce buradayken yine Türk askerleri PKK'lı teröristler tarafından öldürülmüştü. Ben de bunu çok eleştirmiştim. Bundan sonra kesin bir değişiklik oldu ve istihbarat konusunda çok yakın bir işbirliği kuruldu. Türk Genelkurmayı'nın üst düzey yetkilileriyle görüştüğümde ABD'nin verdiği desteği takdirle karşıladıklarını ve bu destekten emin olduklarını gördüm."

Scowcroft, bir soru üzerine Amerikan yönetiminden özel bir mesaj getirmediğini; görüşmelerin her yıl yapılan olağan temaslardan ibaret olduğunu söyledi. Emekli korgeneral, bununla birlikte ABD hükümetini temasları konusunda bilgilendireceğini kaydetti.

Brent Scowcroft, Genelkurmay Başkanı Başbuğ ile görüşmesinde PKK konusunu da ele alacaklarını ifade ederek, "Özel görüşmemizde Orgeneral Başbuğ'un endişelerini dinleyeceğim. Hükümetimizin bunlardan şu anda haberi yoksa bundan sonra haberdar olacaklar." dedi.

"AMERİKAN BAŞKANLARI TÜRKİYE'NİN ÖNEMİNİ ÇABUK ÖĞRENİYOR"

Scowcroft, ABD'de kasım ayında yapılacak seçimleri hangi aday kazanırsa kazansın Türkiye'yle ilişkilerin normal seyrinde devam edeceğinden emin olduğunu söyledi. "Amerikan başkanları Türkiye'nin jeostratejik önemini çabuk öğreniyor." diyen Scowcroft, Washington'un ulusal güvenlikle ilgili çabalarında Türkiye'nin merkezi rolüne dikkat çekti. Brent Scowcroft, bölgenin önemli ülkesi Türkiye'nin Kafkaslar'da oynadığı rolü vurgularken, enerji kaynaklarının Batı'ya bağlanmasındaki konumunu da hatırlattı.

Küresel malî krize de değinen Amerikan - Türk Konseyi Başkanı, finans sektöründe 6 yıl önce reform yapan Türkiye'nin bu krizden korunduğunu belirtti. Brent Scowcroft, krizin derinliğine bağlı olarak Türkiye'nin de etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu da sözlerine ekledi.

ANKARA'DA ÜST DÜZEY TEMASLARDA BULUNACAK

Temaslarına pazartesi günü başlayacak olan Scowcroft, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Enerji Bakanı Hilmi Güler ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'la bir araya gelecek.

Washington merkezli Amerikan - Türk Konseyi, Türk-Amerikan ilişkilerini ticari, savunma, teknolojik ve kültürel ilişkiler çerçevesinde teşvik etmeyi amaçlıyor. Konsey Başkanı Emekli Korgeneral Scowcroft, hem Başkan Gerald Ford hem de Başkan George H.W. Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yaptı.

Daha sonra başkanlık danışma komitelerinde birçok görev aldı ve ağırlıklı olarak uluslarası ilişkiler alanında yazılar yazdı.

bugün



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,291 µs