kriz kaçırma günü! | " /> kriz kaçırma günü! | "/>

En Sıcak Konular

Saraydan kriz kaçırma günü!

13 Ekim 2008 08:23 tsi
Saraydan kriz kaçırma günü! Avrupa ’saray’da buluştu, ’banka batmasına izin yok’ kararı çıktı. İşte Paris Zirvesi kararları:

Dün Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee’de biraraya gelen Euro kullanan 14 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, 2009 yılının sonuna kadar ülkelerinde banka batışına izin verilmemesi konusunda karara vardılar. Buna göre, zor durumdaki bankalara kaynak desteiği verilecek veya bankalar kısmi olarak kamulaştırılacak.

AVRUPA’da Euro para birimi kullanan 14 ülke ve İngiltere, ’yützyılın krizi’ne karşı ortak hareket etme kararı aldı. Paris’te AB dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy başkanlığında Elysee Sarayı’nda yaklaşık 3 saat süren toplantıda biraraya gelen 14 AB ülkesi devlet ve hükümet başkanları ile Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Eurogroupe başkanları, üye ülkelerde zor durumdaki bankaların iflasını 2009 yılının sonuna kadar engelleme kararı aldılar.

Bugün yürürlükte

Zirve sonunda yapılan basın toplantısında Sarkozy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet ve Eurogroupe Başkanı Jean-Claude Juncker söz alarak kararları açıkladılar. Bugünden itibaren yürürlüğe gireceği belirtilen Paris Zirvesi kararları şöyle  sıralandı:

Kriz hücresi

Ekonomik çöküşün önlenmesi için AB dönem başkanı, AB komisyonu başkanı, Avrupa Merkez Bankası ve Euro kullanan ülkelerden oluşan Eurogroupe başkanından oluşacak bir ’ekonomik kriz hücresi’ oluşturulacak. Bu hücre üye ülkelerdeki ekonomik hareketlenmeleri yakından izleyecek.

Rekabete saygı

Her ülke ulusal çapta sorumluluğunu üstlenecek, mali kurtarma işlemleri yapılırken her ülke rekabet kurallarına saygı gösterecek.

Bankacılığa düzenleme

Bankalar sistemi yeniden düzenlenecek. Devlet garantisi verilerek bankalar arası kredi alışverişi desteklenecek. Zor durumdaki bankaların operasyonları ve finansmanlarına 31 Aralık 2009 tarihine kadar güvence sağlanacak ve bu bankalara sermaye desteği verilecek ancak bu kredi yardımı piyasa şartlarına göre gerçekleştirilecek.

Kısmi kamulaştırma

Mali krizdeki bankaların riskli varlıkları devlet tahvilleriyle değiştirilecek yani bankaların iflasını önlemek için kısmi kamulaştırma yoluna gidilebilecek.

Brown ile görüşme

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen zirveye çok az bir süre kala Sarkozy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüştü. Sarkozy daha sonra Euro kullanmayan İngiltere’nin Başbakanı Gordon Brown ile bir görüşme yaptı. Görüşmede Brown’a, Euro kullanan ülkelere önerilecek plan hakkında bilgi verildi. AB’ye üye 27 ülkenin çarşamba günü katılacakları zirveye atıfta bulunan Sarkozy, "kriz karşısında, bütün AB’nin tek bir ses olarak hareket etmesinin önemli olduğunu" sözlerine ekledi. Dün akşam kabul edilen metin, çarşamba gdüzenlenecek AB zirvesine sunulacak.

İngiltere’de 4 bankaya 60.5 milyar dolarlık paket

İNGİLİZ günlük gazetesi The Sunday Times, İngiltere’nin ülkenin en büyük 4 bankası için kurtarma planı oluşturduğunu yazdı. HBOS, Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB ve Barclays için 35 milyar İngiliz sterlinlik (60.5 milyar dolar) bir plan hazırlandı. Kurtarma planı, hükümeti, HBOS ve Royal Bank of Scotland’da en büyük hissedar haline getirecek. The Sunday Times, bu paketin hükümetin HBOS’un yüzde 70, Royal Bank of Scotland’ın da yüzde 50 hissesine sahip olması sonucunu getireceğini vurguladı. 

hurriyet



Bu haber 257 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,311 µs