ortak hareket | " /> ortak hareket | "/>

En Sıcak Konular

Krize karşı ortak hareket

12 Ekim 2008 22:41 tsi
Krize karşı ortak hareket Avrupa Birliği'nin euro para birimi kullanan 15 üye ülkesinin devlet ve hükümet başkanları, küresel mali krizi tartışmak üzere bu akşam Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya geldi. Toplantıdan "ortak hareket" kararı çıktı...

AB dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin girişimiyle Elysee Sarayı'nda düzenlenen zirveye, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet de katıldı.

Toplantıdan sonra Sarkozy, Barroso ve Jean-Claude Trichet, ortak bir basın toplantısı düzenledi. Liderler, bankalar arası kredi işlemlerinin yapılabilmesi için bankalara teminat verilmesi konusunda uzlaştı. Bankalara, gerek görüldüğünde de, nakit aktarımı yapılabilmesi kararlaştırıldı.

Üzerinde uzlaşıya varılan ortak eylem planına göre, her ülke kendi önlem planını uygulayabilecek, ama bu uygulamada da, eşgüdüm ve işbirliği esas alınacak.

Liderler toplantıda belirli bir rakam telafuz etmedi ancak eylem planının detayları, önümüzdeki çarşamba günü Brüksel'de yapılacak Avrupa Birliği hükümet ve devlet başkanları zirvesinde şekillenecek.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen zirveye katılan Belçika Başbakanı Yves Leterme, Avro kullanan ülkelerin banka kurtarma planı için ortak bir rakam belirlemeyeceklerini, ülkelerin bu konuda kendilerinin karar vereceğini söyledi.

"Ülkelerin, krizin yatışması için ne kadar kaynak ayıracaklarını kendilerinin belirleyeceğini"belirten Belçika Başbakanı, "Bu akşamki toplantının sonuç bildirgesinde, kurtarma planı için ortak bir rakam belirtilmeyeceğini düşünüyorum"dedi.

Almanya Başbakanı Angele Merkel, zirvenin, "piyasalar ve euro bölgesi için önemli bir işaret vereceğini" söyledi.

AB dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin evsahipliğini yaptığı zirveye katılmadan önce basının sorularını yanıtlayan Angela Merkel, "Bu toplantı, euro bölgesinde ortak koordineli bir biçimde hareket edilmesi için karar verilerek, ülkelerin mali piyasalarda istikrarı sağlamasını hedefliyor" dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, zirveden umutlu olduğunu söyledi. Zirve öncesi konuşan Barroso, liderlerin krize karşı koordineli bir biçimde yanıt vermek için önemli adımlar atması konusunda iyimser olduğunu bildirdi.

Barroso, "Euro kullanımı bölgesinde krize karşı açık bir tavır alınması konusunda önemli adımlar atacağımıza inanıyorum. Kriz karşısında tek bir ses olarak hareket edebilme kabiliyeti için daha önce eşi görülmemiş bir biçimde koordinasyon gerekiyor" dedi.

cnnturk



Bu haber 405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,696 µs