gazeteci! | " /> gazeteci! | "/>

En Sıcak Konular

Genelkurmay'dan onaylı gazeteci!

12 Ekim 2008 15:27 tsi
Genelkurmay'dan onaylı gazeteci! RTÜK Başkanı Akman uğraştı didindi ve hem Genelkurmay'ın, hem hükümetin gözüne girecek bir girişime öncülük etti. Bir dönem "Mehmetçik medya" diye bir kavram vardı. Akman sayesinde bu artık resmileşiyor: Genelkurmay diplomalı bir gazetecilik türü yolda

Hükümet ve TSK, televizyonların yönetici ve muhabirlerinin Milli Güvenlik Akademisi"nde asker tarafından “Nasıl terör haberi yapılır” konusunda eğitilmesi için hazırlıklara başladı. RTÜK Başkanı"nın Aktütün üzerine gündeme getirdiği öneriye göre televizyon yöneticileri ve terör haberi yapan muhabirler Harp Akademileri bünyesindeki Milli Güvenlik Akademisi"nde eğitilecek. Akman"ın önce Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri"ne, ardından Genelkurmay İkinci Başkanı"na götürdüğü öneriyi Başbakan Erdoğan ve hükümet sözcüsü Cemil Çiçek de olumlu karşıladı. Öneri Terörle Mücadele Yüksek Kurulu"na taşındı. Sivillerin de kabul edildiği Milli Güvenlik Akademisi"nde gazeteci Hulki Cevizoğlu, AKUT başkanı Nasuh Mahruki gibi isimler eğitim görmüştü

Aktütün saldırısının ardından alınacak önlemler arasına, medyaya askeri düzen verilmesi de girdi. RTÜK Başkanı Zahit Akman"ın durumdan vazife çıkarması üzerine başlattığı görüşmeler sonuç verdi. Cemil Çiçek"in Terörle Mücadele Yüksek Kurulu"na (TMYK) taşıdığı ve hem Başbakan hem de askerin olumladığı projeye göre, televizyon yöneticileriyle savunma alanına bakan ve terör haberleri yapan muhabirler Milli Güvenlik Akademisi"nde eğitime tabi tutulacak ve terör haberlerini nasıl vermeleri gerektiği öğretilecek.

AKTÜTÜN FIRÇALARI • Medyanın önce Dağlıca baskını, ardından Irak"a yönelik sınır ötesi operasyonu ve şimdi Aktütün saldırıyla ilgili yayınlarının Genelkurmay"ı rahatsız ettiği sır değil. Genelkurmay Başkanlığı, bu rahatsızlığını  brifingler başta olmak üzere defalarca gazete ve televizyon sahip, yönetici ve çalışanlarına iletmişti.

AKMAN ÖNERDİ • Bunları yeterli bulmamış olacak ki RTÜK Başkanı Zahid Akman, kimsenin haberi olmadan meydaya çekidüzen verecek bir girişim başlattı. Süreç özetle şöyle gelişti:

ÖNCE MGK • PKK saldırıları veya PKK"ya yönelik operasyonların ağırlıkta olduğu terör haberlerinin veriliş biçiminden rahatsızlık duyan RTÜK Başkanı Akman, Deniz Feneri olayı patlak vermeden bir süre önce Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Tahsin Burcuoğlu"nu ziyaretinde konuyu açtı.
RTÜK olarak “terörle mücadeleye yararı olmayan, hatta zarar veren yayınların önlenmesi” için kurum olarak üzerlerine neler düştüğünü soran ve istenenleri yapacaklarını anlatan Akman, “terör haberlerini yapan muhabirler ile televizyon yöneticilerinin Milli Güvenlik Akadamesi"nde konunun uzmanlarınca eğitilmesi” önerisini gündeme getirdi. Burcuoğlu bu önerisini Genelkurmay ile de paylaşmasını isteyince Akman Genelkurmay 2. Başkanı"yla konuyu görüştü.

ÇİÇEK DEVREDE • Akman, Genelkurmay"ın da öneriyi olumlaması üzerine bir adım daha attı ve konuyu aynı zamanda Terörle Mücadele Yüksek Kurulu (TMYK) Başkanı da olan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek"e iletti. Çiçek de öneriyi yararlı buldu.

VE TMYK MASASINDA • Çiçek, Akman"a da söz verdiği gibi konuyu Aktütün karakolu baskınından sonra üst üste iki kez toplanan, ancak bir üçüncüsünün yapılma kararıyla yarım kalan TMYK"nın gündemine getirdi.

HÜKÜMET DE RAZI • Çiçek"in “RTÜK Başkanı"nın önerisi” olarak bahsettiği ve terör haberlerine çeki düzen verilmesinin yolu olarak sahiplendiği öneriyei, TMYK toplantısına katılan Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da sıcak ve olumlu baktı. Çiçek"in, TMYK"da gündeme getirdiği önerinin destek bulduğu bilgisini, önerinin ilk sahibi Zahit Akman"a da ilettiği ve “önerini Başbakan da çok beğendi” dediği öğrenildi.

BÖYLE YAZILACAK YAZ • Basına müdahale anlamına gelebilecek bu “terör haberleri nasıl yazılır” eğitiminin ayrıntıları önümüzdeki günlerde netleşecek.
Projenin hayata geçirilme zamanı ve biçiminin de önümüzdeki salı günü yeniden toplanacak TMYK toplantısında karar halinde çıkıp çıkmayacağı bilinmiyor. Ancak, bu kararın kesinleşmesi halinde, RTÜK ile Milli Güvenlik Akademisi yönetimi başta olmak üzere ilgili kurumların bir protokol ile bunu netleştirmesi bekleniyor.

AKADEMİ VE MÜDAVİMLERİ • Televizyonların yönetici ve muhabirlerini terör haberleri konusunda eğitecek Milli Güvenlik Akademisi, Harp Akademileri Komutanlığı"na bağlı faaliyet gösteriyor.
Akademi, eğitime aldığı öğrencilerini “müdavim” olarak tanımlıyor. Kendi kanununda bu akademinin görevi, “Silâhlı kuvvetlerde, kamu kurum ve kuruluşlarında ve gerektiğinde özel kesimde (basın-yayın kuruluşları dâhil) üst kademede görevli veya görev almaya aday yöneticilere, millî güvenlik konularında bilgi ve yetenek kazandırmak, eğitim ve öğretime ait seçilmiş konuları akademik çalışmalar düzenleyerek planlamak, icra etmek ve yönetmek” olarak tanımlanıyor.
Milli Güvenlik Akademisi"nde halen 65"incisi verilen eğitime, bugüne kadar da basın yayın kuruluşlarından özellikle yöneticiler de dahil edilmişti. Akademi her dönemde basın yayın kuruluşlarından isim istiyor.
Katılımcılara kendi alanlarıyla ilgili inceleme, makale yazma, kitap özeti çıkarma vb. ödevler verilen, bu kişilerin askeri-kültürel amaçlarla gezilere götürüldüğü ve katılanlara kurumlarında yükselmede gizli avantaj sağlayan akademide teorik dersler, konferans veya seminer yoluyla veriliyor.

Adnan Keskin/Taraf



Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,595 µs