En Sıcak Konular

Özcan: Meslek yüksekokulları için buradayız

12 Ekim 2008 14:48 tsi
YÖK Başkanı Özcan, Meslek yüksekokullarının prestijlerini artırmak için ABD'de olduklarını söyledi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ABD'ye gelme amaçlarından en önemlilerinden birinin, Türkiye'deki meslek yüksekokullarının durumlarını düzeltmek ve prestijlerini artırmak amacıyla ABD'deki meslek yüksekokullarıyla işbirliği yapmak olduğunu söyledi.

ABD'ye, Türkiye'deki meslek yüksekokullarının içinde bulundukları durumu düzeltmek amacıyla işbirliği için geldiklerini belirten Prof. Dr. Özcan, meslek yüksekokullarının Türkiye'de prestijlerinin üniversitelere göre daha düşük olarak algılandığını ifade etti. Özcan, meslek yüksekokullarının Türkiye'de daha çok "ara eleman yetiştiren okullar" şeklinde görüldüğünü belirterek, en başta "ara eleman" yerine "teknik eleman" sözcüğünü kullanmayı yeğlediklerini kaydetti.

Prof. Dr. Özcan, şöyle konuştu:

"Aslında meslek yüksekokulları ekonomimizin motoru durumundadır. Eğer bu okullar ekonominin ve sanayinin istediği elemanları yetiştirse Türkiye'de pek çok şey hallolacaktır. Eğer bir kısım öğrencimizi, lise mezunumuzu, üniversiteye değil de meslek yüksekokullarına yönlendirebilirsek o zaman üniversite kapısı önündeki ağır yükten de epeyce kurtulmuş olacağız.

Yapılabilecek şeylerden en iyisi meslek yüksekokullarının iyi çalıştığı ülkelerden yardım almaktı. Zaten 1998 yılından beri ABD'deki meslek yüksekokullarıyla bir ilişkimiz var, onlarla öğrenci ve öğretim görevlisi değişiminde bulunuyorduk, fakat bunlar çok sınırlı ilişkilerdi, 5 öğrenci 10 öğretim üyesiydi, çok azdı. Buraya gelme amacımızdan bir tanesi de bunun alanını biraz genişletmek, en azından 50 öğrenci, 40-50 öğretim görevlisi yollamak."

Türkiye'de ABD'deki meslek yüksekokullarıyla programlarının karşılaştırılabileceği 7-8 okul olduğunu belirten Özcan, bu okullardan başlamak üzere "1 1" modelini genişletmeyi düşündüklerini bildirdi. Prof. Dr. Özcan, "Bunu yapabilirsek inanıyoruz ki meslek yüksekokullarının bu düşük prestiji ortadan kalkacak, çok aranan, sevilen okullar haline gelecektir" dedi.

Prof. Dr. Özcan, "Seçtiğimiz bu 7-8 okuldan öğretmenler ve idareciler yazın buraya gelecek, yaz tatillerini burada geçirecekler ve sistemi öğrenecekler. Ondan sonra da 1 1'e başlayacağız. 2010'da inşallah öğrencilerimizi buraya yollayacağız" diye konuştu.

Türkiye'de meslek yüksekokullarının sayısının 643'ü bulduğunu ve bunun biraz fazla olduğunu belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, "Bölge ihtiyaçlarına bakılmadan açıldı bunlar ama şimdi biz mesela iş adamlarından, endüstricilerden oluşan bir kurulun her okul için oluşturulmasını ve bundan sonra okul ve bu kurulun ortak çalışmasını istiyoruz. İş adamları ve endüstriciler neye ihtiyaçları olduğunu okula söylesinler" dedi.

aa




Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,364 µs