En Sıcak Konular

Kraliçe artık kendi söküğünü dikecek!

12 Ekim 2008 12:46 tsi
Kraliçe artık kendi söküğünü dikecek! Kraliçe dahil herkes krizin etkisini yaşıyor. Londra sokakları ‘sale’ yani ‘indirim’ yazılarıyla doldu. Yüzde 75’i bulan indirimler artık tüm yıla yayıldı. Pub’lara giden yok, TV’lerde ucuz yemek tarifleri veriliy

BAŞBAKANDAN Maliye Bakanına, bankerinden sokaktaki vatandaşa herkesin ekonomik krize odaklandığı İngiltere’de, hayat eskisi gibi olmayacak şekilde değişmeye başladı.. Aylardır bankaların iflası veya batmanın eşiğine gelmesi, üst üste açıklanan elektrik, havagazı, petrol zammıyla yaşanmaz hal alan İngiltere’de herkes diken üstünde. Yılda iki kere geleneksel büyük ‘ucuzluğun’ yapıldığı ülkede, artık tüm yıl ‘bitmeyen ucuzluk’ mevcut. Mevsim ortası yüzde 75’e varan indirimler, tüketiciyi cezbetmeye yetmiyor.. Alışveriş caddeleri, vitrinlere bakanlarla dolu. Kalabalık çok, alışveriş yok. Yaşam, çarşı pazar alışverişinden şampanya satışına kadar her yönden etkilendi. Ülkede bira satışları düşerken, şampanya satışları fırladı.

HERKES EVDE KALDI

Pizza Hut, evlere servisiyle rekor kırıyor. Ayakkabı tamircilerine gün doğdu. Kasa satışlarında dev patlama.. Halk artık bankalara güvenmiyor. Evlerde kullanılan kasa satışlarında, yüzde 25 artış var. Parayı yatak altında saklamak isteyenler, bankalardan tasarruflarını çekip, evlerinde saklamayı tercih ediyor. İngiltere’de artık hepimiz dev bankalara ortağız. Başbakan Gordon Brown, 50 milyarlık ‘kurtarma paketini’ açıklarken, vergi hükümlüsü bizlerin paralarından verilen milyarlarla, bu dev bankalara ortak olduğumuzu söyledi. Borcuna ortak olduğumuz bankalar, kárá geçerse vergi yükümlüsü bizler de kárá gececeğiz. Türkiye’de üretimi yapılan Gap, Next, BHS’i zor günler bekliyor. Giyim-kuşamda, ‘Ucuz alacak kadar zengin değilim’, ‘Az olsun, öz, kaliteli olsun’ geçerli. Kraliçe Elizabeth’in terzisi de krize kurban gitti. Londra sokaklarında kriz manzaralarını derledik.

Konut alan yok, taşınma maliyeti yüzde 65 düştü

Emlak piyasasında görülmemiş fiyat düşüşlerinin yaşandığı ülkede, buna bağlı olarak taşınma firmalarının işleri de durmuş gibi. Nakliye firmaları işlerinde yüzde 65’lik iniş yaşadıklarını açıklayarak, işin ciddiliğini ortaya koydular. Bankaların kredi krizi, ev kredi ‘mortgage’ piyasasını, ‘keskin’ biçimde etkilemiş durumda. Geçen yıl bir ayda, 100 bin kişiye emlak kredisi verilirken, bu rakam bu yıl için 32 bin. Yani yüzde 68’lık bir düşüş yaşanıyor. Bankalar, kimseye artık kolay kolay kredi, borç, emlak kredisi vermiyor. MFI, IKEA, Roseby gibi ev eşyaları, inşaat malzemeleri satan zincir mağazalar da krizden olumsuz etkilenler arasında.

Bira satışları düştü şampanya içiyorlar

İNGİLİZLER’İN geleneksel içkisi ‘bira’, ekonomik krizden en fazla etkilenenlerden. Bunun nedeni, daha çok publarda, arkadaş, eş dost eşliğinde içilen biranın , fiyatındaki artış. Pint denilen ve yarım litreye yakın ağırlığa sahip ölçüyle pub’larda satılan bira, İngiltere’de dev bir sanayinin de adı. Ancak, bira satışlarındaki düşüş, 3 ayda, dükkanlarda yüzde 4.5, barlarda yüzde 10.6 gibi oldukça yüksek orana ulaştı. İngiltere’de şu anda bira satışlarındaki düşüş nedeniyle yaşanan kriz, 1930’lardaki büyük depresyondan beri ilk defa görülüyor. İngilizler, geleneksel içkileri biraya sırt çevirir içmezken, ‘zenginlikle, lüksle’ adı çağrıştırılan ‘Şampanya’ satışları ise görülmemiş şekilde artışa geçti. Lüks süpermarketlerden Waitrose, şampanya satışlarında yüzde 10’luk artış olduğunu açıkladı. Bunun nedeni, ev dışında restoranlarda yemek yiyenlerin, kriz nedeniyle evlerine dönmeleri. Yemeklerini, davetlerini evlerinde vermeleri. Ve içkilerini evlerine almaları.

Kraliçe’nin terzisi de battı

İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in yıllardır elbiselerini hazırlayan dünyaca ünlü modacı Hardy Amies de krizden darbe yedi. Amies, kayyumlara işini devretti bile. Kraliçe’nin kıyafetlerini kimin dikeceği bilinmiyor. Bilinen, elinin sıkılığıyla tanınan kocası Prens Philip’in, 51 yıllık pantolonlarını, ünlü terziler sokağı Savile Row’da yenilettiği ve giydiği... Belki 86 yaşındaki Kraliçemiz de kocasını takip eder.

Marks and Spencer’ın gıda reyonunda bile indirim yapılıyor

İNGİLTERE, Amerikanvari dev süpermarketlerin en fazla bulunduğu ülkelerden. Tesco, Sainsbury’s, ASDA, Morrison, Waitrose, Marks and Spencer ilk akla gelenler. Ekonomik krizin ilk etkilendiği yer de süphesiz, her hafta doldurduğumuz fileler. Bugün hangi süpermarkete girerseniz, ilk gözünüze çarpanlar, tavanlardan sarkan, üzerlerinde ‘Büyük indirim’, ‘3 al, 2 öde’, ‘1 al, 1 bedava’ ve benzeri duyurular olur. Tesco, Sainsbury’s gibi pazarın devleri, gıdadan, temizlik malzemesine, içecekten, giyeceğe aylardır binlerce maddede indirimde. Son hamlelerinin, daha da indirime gitmek, kıran kırana rekabet olacağı söyleniyor.. Gazetelerde sayfa sayfa, her gün hangi süpermarket zincirinde, ne ucuzluğu var sergileniyor. Gıda reyonu, pahalı olan Marks and Spencer bile birçok maddede fiyat indirimi yapıyor.

TV’LERDE UCUZ YEMEK TARİFİ

Organik gıda satışı da fiyatları çok pahalı olduğundan en fazla etkilenen başka bir sektör. İngilizler, pahalı organik yerine, normalini tercih ediyor artık. Adları, milyonlarca sterlinlik gelirlerle anılan ünlü aşçılar TV’lerde, ‘Ailenizi nasıl 5 sterlinden ucuza doyurursunuz’ gibi iddialı programlar yapıyor. Gıda ekonomisi dersleri veriyor. Aldi, Lidl gibi Alman dev süpermarket zincirleri, Britanya’da satışlarını her geçen ay artırıyor. Aldi satışlarında yüze 20’lik, Lidl ise yüzde 12’lik artış sağladıklarını ilan etti. Bir başka gıda haberi ise Pizza Hut’dan. Ünlü gıda zinciri İngiltere’de, halkın evde yemeğe geri dönüşüyle yüzde 20’lik satış patlaması yaşıyor. Evlere pizza dağıtımı, bir yıl öncesine göre fırlamış durumda..

star



Bu haber 351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,167 µs