ürküten şüphe! | " /> ürküten şüphe! | "/>

En Sıcak Konular

Melaminli gıdada ürküten şüphe!

12 Ekim 2008 11:23 tsi
Melaminli gıdada ürküten şüphe! Türkiye'nin sadece 2007 yılında Çin’den 845 ton toz ve granül halde süt ve krema ile hububat karışımlı mamul ürün ithal ettiği ortaya çıktı. Rakamlar ürkütücü:

Tonlarca ürünün ne kadarında melamin vardı ve biz ne kadarını tükettik, bilinmiyor.

Amerika’da köpek ve kedilerin ithal Çin mamalarından dolayı ölmesi ve hemen ardından da Çin’de mamadan bebek ölümlerinin yaşanması bu ülkeden gıda ürünleri ithal eden Türkiye’de de ciddi kuşkulara yol açtı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Tarım Bakanlığı’nın son yasak kararından önce Türkiye süt ve kreme tozu başta olmak üzere Çin’den yüklü miktarda gıda ürünü ithal etti.

Türkiye bu ülkeden yalnızca geçen yıl toplam 845 ton toz ve granül halde süt ve krema ile süt, peynir ve hububat karışımlı mamul ürün ithal etti. Çin ürünlerinden Türkiye’ye ithal edilen ürünlerde melamin bulunup bulunmadığı bilinmiyor.

RAKAMLARIN DİLİ

Türkiye’de gıda ürünü ithalatında denetim ve izin yetkisi bulunan Tarım Bakanlığı, Çin’den bebek maması ithalatı yapılmadığını açıklamıştı, ancak süt tozu ithalatının yapıldığı TÜİK rakamlarına yansıdı. TÜİK verilerine göre, Türkiye süt ve kreme tozu başta olmak üzere Çin’den yüklü miktarda gıda ürünü ithal ediyor. Türkiye Çin’den en son 2004 yılında 19 ton kakao tozu, 2005 yılında 11,4 ton süt, peynir ve benzeri ile hububat esaslı karışım ve mamul ithal etti. 2007 yılında ise Çin’den ithalat arttı.

4 HAFTADAN ÖNCE OLMAZ

Geçen yıl Çin’den 820,7 ton toz ve granül halinde süt ve krema ile 24,5 ton süt, peynir ve benzeri ile hububat esaslı karışımlı mamul ithal edildi. 2008 yılında da yeşil çay, makarna ve ekmek mamulleri ithal edildi. Ancak 2006 yılında yayınlanan bilgi karartma yasası nedeniyle Çin’den yapılan gıda ithalatının tamamı istatistiklere yansıtılmıyor. Tarım Bakanlığı yetkilileri, Çin’de melamin içerikli mamalar nedeniyle bebeklerin öldüğü yolunda ortaya çıkan ilk haberler üzerine hemen harekete geçtiklerini, ancak bilimsel çalışma hızı ve mevcut teknolojik durum nedeniyle Türkiye’de melamin testinin 4 haftadan önce yapılamayacağı bildirdi.

Tarım Bakanlığı’na bağlı Ankara İl Kontrol Laboratuvarı Müdür Yardımcısı Oğuz İlhan, Çin’deki olayların Türkiye’de de yaşanmaması için Çin’den ithal gıda ürünlerin incelenmesine hemen başladıklarını belirterek, “Test için mevcut test makinelerimizin yeni bir lazer güç kaynağına ihtiyacı olduğunu belirledik ve bu cihazın siparişini verdik. Cihaz geldiğinde 4-6 hafta içerisinde 40 numune üzerinde çalışma yapıp sonuçlarına ulaşıp karşılaştırmalar yapacağız. Maalesef bilimin de bir hızı var. Türkiye, Avrupa’nın en iyi 5 laboratuarından birine sahip. Teknik düzeyimiz son derece yüksek. Yeni sorunları çözmek doğal olarak zaman alıyor."

UCUZ GIDALAR BÖBREĞE ZARAR

Çin’den gelen ürünlerin piyasaya çok ucuza sürüldüğünü anlatan Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Alp Gürkan, maddi durumu düşük olan insanların ucuz gıdalar yüzünden böbrek rahatsızlığına yakalanma riskinin çok yüksek olduğunu kaydetti.

Gürkan, melamin içeren gıdaların sıkça tüketilmelerinin de benzer sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. “İçerisinde hangi katkı maddelerin bulunduğu bilmediğimiz ürünler, organlarımızın fonksiyonu yitirmesine ve bir çok hastalığa yakalanmamıza neden olabilir” diyen Gürkan, güvenilir olmayan ürünlerin tüketilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Gürken böbrek yetmezliği olan hasta sayısının çok fazla olduğunu ifade etti.

UYARDIM CEVAP GELMEDİ

Bu arada Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Çetin, melaminin Çin’de neden olduğu sonuçları öğrenir öğrenmez Sağlık Bakanlığı’na yazı gönderdiklerini aradan 10 gün geçmesine karşın herhangi bir cevap alamadıklarını kaydetti. Piyasa Gözetleme ve Denetleme Kurulu’nun da üyesi olduğunu kaydeden Çetin, “Bu kurulun raporlarına göre melamin konusunda yapılan hiçbir çalışma yok” dedi.

bugün



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,329 µs