En Sıcak Konular

Gül: Irak'taki bölgesel yönetimle görüşme MGK kararı

12 Ekim 2008 11:05 tsi
Ankara'nın, terör örgütü PKK'nın kanlı Aktütün Karakolu baskınının ardından Irak'ın kuzeyindeki yerel Kürt yönetimi ile temasa geçmeye hazırlanmasına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den destek geldi.

Gül, yerel Kürt yönetimiyle yeniden doğrudan temas kurulmasına ilişkin kararın yeni olmadığını, bunun Milli Güvenlik Kurulu kararlarının sonucu olduğunu vurguladı. Irak'taki Kürt liderlerin de PKK'dan şikâyet etmeye ve 'bela' demeye başladıklarına dikkat çeken Gül, son terör hareketlerinin bu dayanışma ve işbirliğini önlemeye yönelik olduğunu söyledi. Finlandiya ve Estonya ziyaretinin ardından dün Ankara'ya dönen Gül, "Bu açıdan bunlar Türkiye'nin yeni, bugün aldığı bir karar değil, bu yönde zaten bu görüşmeler var. Bunların da gayet doğru olduğu kanaatindeyim.'' dedi.

Esenboğa Havalimanı'nda temaslarıyla ilgili bilgi veren Gül, bir gazetecinin terörle mücadelede Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimle de görüşülmesiyle ilgili sorusuna cevap verdi. Irak'taki bütün gruplarla Türkiye'nin temas etmesi gerektiği ve bunu yaptığını MGK toplantılarından sonra açıkladıklarını kaydeden Gül, Türk hükümetinin özel temsilcisinin de Irak'taki bütün gruplarla olduğu gibi Kuzey Irak'taki liderlerle de görüştüğünü ifade etti. Irak'ın özellikle kuzeyindeki dağlık bölgenin teröristler için adeta bir korunma merkezi durumunda olduğunu belirten Gül, şöyle konuştu: "Oradan kaynaklanan terör var. Bununla mücadelede Irak'ta herkesle olduğu gibi Irak'ın kuzeyindekilerle de görüşmekten normal bir şey olamaz. Ayrıca şunu da hatırlatırım ki 8-9 sene önce PKK terörüne karşı hep beraber mücadele de edilmiştir. Ben şuna açıkçası inanıyorum, Irak'ın istikrarı, güvenliği, zenginliği Türkiye ile dostluktan, Türkiye ile işbirliğinden geçer. Bundan matuf bizim de büyük faydamız vardır. Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilerin geliştiği yeni bir dönem başladı. Bu açıdan bunlar Türkiye'nin yeni, bugün aldığı bir karar değil, bu yönde zaten bu görüşmeler var. Bunların da gayet doğru olduğu kanaatindeyim."

Bir gazetecinin, Metris Cezaevi'nde tutuklu bulunan Engin Ceber'in işkence sonucu öldüğü iddiasını hatırlatması üzerine Gül, Türkiye'nin köklü reformlarından en önemlisinin insan hakları alanında olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin olağanüstü gelişmeler kaydettiğini hatırlatan Gül, "Bu şeffaflık ortamında yanlış yapılırsa, eskiye benzer herhangi bir olay söz konusu olursa, bunlar artık saklanamaz. Bunlarla hemen ilgilenilir ve bunların tekrarlanmaması için ne gerekirse her türlü tedbir alınır." ifadelerini kullandı.

Ameliyat olan babasını ziyaret etti

Küresel ekonomik krizin Finlandiya ve Estonya'daki etkilerine ilişkin bir soru üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, küresel krizden az veya çok herkesin etkileneceğini söyledi. Krize hazırlıklı ve hazırlıksız yakalanan ülkeler bulunduğu belirten Cumhurbaşkanı, "Türkiye daha önce bu krizi yaşadığı, dili yandığı için tedbirlerini daha önce almış bir ülke ama bu demek değildir ki 'bu bizi hiç etkilemez'. Muhakkak ki bizi de öyle veya böyle etkileyecektir. Onun için dikkatli olmak gerekir." diye konuştu.

Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, 2 gün önce bağırsak tıkanması teşhisiyle sevk edildiği Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde ameliyat edilen babası Ahmet Hamdi Gül'ü ziyaret etti. Hastanede yaklaşık bir saat kalan Gül, daha sonra Çankaya Köşkü'ne geçti. Finlandiya ve Estonya ziyaretleri için yurtdışında bulunan Gül'ün babasının sağlığıyla ilgili gelişmeleri telefonla takip ettiği öğrenildi.

zaman



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,764 µs