En Sıcak Konular

Arap Ligi'nden Türkiye'ye destek!

11 Ekim 2008 23:26 tsi
Arap Ligi üyesi ülkelerinin dışişleri bakanlarının katıldığı 'Türk-Arap İşbirliği Formu Dışişleri Bakanları 1. Toplantısı'nın ardından yayınlanan sonuç bildirisinde PKK terör örgütü tarafından yapılan saldırılar şiddetle kınandı.

Ev sahipliğini Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın yaptığı toplantıya; Suriye, Cazayir, Suudi Arabistan, Cibuti Dışişleri bakanları katıldı. Forumun sonuç bildirgesinde, Arap Ülkeler Birliği, Türkiye'de PKK terör örgütü tarafından yapılan çirkin saldırılarıyı şiddetle kınadı. Dünya ülkelerine, terörizmle mücadele konusunda çağrıda bulunuldu.

Beşiktaş Four Seasons Otel'de gerçekleştirilen "Türk-Arap İşbirliği Forumu 1. Dışişleri Bakanları Toplantısı" yaklaşık 3,5 saat sürdü. Türkiye'nin PKK ile mücadelesine destek verilen toplantının sonuç bildirgesinde, "Arap Ülkeleri Birliği, Türkiye'de PKK terör örgütü tarafında yapılan çirkin saldırıları şiddetler kınıyor. Forum, dünya ülkelerine, barış, güvenlik ve istikrarı tehlikeye sokan uluslararası terörizmle mücadele etme çağrısı yapıyor." denildi. Forumda ayrıca Kıbrıs'ta da BM Genel Başkanlığı tarafından politik eşitlik şartı esas alınarak iki bölgeli ve iki toplumlu ortaklığı öngören adil, anlayışlı ve kalıcı barışın desteklendiği belirtildi.

Forum sonrası Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ortaklık içeren bir bildiri imzaladı. Türk-Arap İşbirliği Forumu ile ilgili basın mensuplarının sorularına yanıtlayan Bakan Babacan, "Arap ülkeleri ile ilişkileri kurumsal bir çerçeveye oturtmuş oluyoruz. Forum toplantısında tüm katılımcıları ilgilendiren birçok bölgesel ve uluslararası konuyu ele aldık. Bu bağlamda Filistin'deki ve Irak'taki gelişmeler dahil olmak üzere Ortadoğu konularını görüştük." diye konuştu.

PKK terör örgütü tarafından Türkiye'ye yapılan hain saldırıların Arap Ligi üyesi ülkeler tarafından kınandığını hatırlatan Bakan Babacan, "PKK terör örgütünün ülkemize yönelik son saldırısı, Arap Ligi tarafından kınanmıştı. Arap Ligi üyesi ülkelerin ve Arap Ligi'nin hain terör saldırılarına karşı tavrı bu ortak bildirgede vurgulanmış oldu." dedi.

Görüşmelerde ekonomik ve kültürel alanda işbirliği kararı alındığını anlatan Babacan, "Görüşmelerimizin bir diğer boyutu da Türkiye ile Arap dünyası arasındaki ekonomik ve kültürel alandaki ilişkiler ve bu ilişkilerin daha da ileri götürülmesi oluşturmuştur. Bu çerçevede bölgedeki yatırım ve ticaret imkanlarının daha yakından takip edilmesi, karşılıklı mal ve hizmet alışverişlerinin geliştirilmesi çeşitlendirilmesi hususunda mutabık kaldık." diyerek işbirliğinin boyutunu ortaya koydu.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini Arap Ligi üyesi ülkelerin destekleyip desteklemediği sorusuna ise Bakan Babacan şu yanıtı verdi: "Arap Ligi ülkelerinden gerçekten güçlü bir destek almaktayız. Ancak ülkelerin münferiden destek verip vermeyeceklerini açıklayıp açıklamamaları kendi verecekleri karar. Yani benim onlar adına hangi ülke bizi destekleyecek, hangi ülke bizi desteklemeyecek bunu açıklamam takdir edersiniz ki mümkün değil; ancak genel anlamda Türkiye Arap ülkelerinden destek almakta. Arap Ligi bakanlar konseyinin Türkiye'nin üyeliğini destekleme ile ilgili bir kararı var."

cha



Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,486 µs