En Sıcak Konular

Bush’un terör listesindeki rahibeler!

11 Ekim 2008 23:22 tsi
ABD Başkanı George W. Bush’un Irak ve Afganistan işgallerine karşı protestolara katılan iki rahibe kendilerini “terörist izleme listesi”nde buldular.

ABD’nin terörle savaş teranesi kapsamında kendi vatandaşlarını dâhil potansiyel terörist olarak görme eğilimi dur durak tanımıyor. Son olarak 43 ve 54 yaşındaki 2 rahibe de Bush’un terörist listesine dahil edildi. Washington Times’a 10 Kasım Cuma günü konuşan Rahibe Ardeth Platte, “Bu terörist ifadesi gerçekten çok ciddi bir suçlama” dedi.

Ardeth ve Rahibe Gilbert, Maryland Eyalet Polisi’nden terörist izleme listesinde olduklarına dair mektuplar aldılar. 54 yaşındaki rahibe Ardeth, “Terörist olarak damgalanmak isteyebileceğimiz hiçbir yol yok. Bizler şiddet karşıtıyız. Bizler inanç insanlarıyız” diye konuştu.

Her iki rahibe de, savaş karşıtı eylemleriyle tanınıyorlar. 2002’de Irak ve Afganistan savaşlarını protesto etmek için kuzey doğu Colorado’da insansız füze silosuna girdikleri için iki rahibe hapse atılmışlardı. Rahibe Carol, “Bizler Dominikan’ız; misyonumuz ‘veritas’ yani gerçektir” dedi.

Bush yönetimi, “terörler savaş” teranesiyle ilgili olarak izleme listesini en etkin araçlar arasında niteliyor. Liste ilk olarak katiller ve uyuşturucu kaçakçılarıyla sınırlıydı ancak 9/11’den sonra Başkan George W. Bush’un özel emriyle terör şüphelerini kapsayacak şekilde genişletildi.

FBI tarafından derlenen ve denetlenen kayıtlar, geniş yelpazedeki hükümet birimleri tarafından güvenlik araştırmalarında kullanılıyor. ABD havaalanlarında “uçamaz” ya da “celp” listelerine eklenen isimler seyahat yasaklama, tutuklama ve ek araştırmalara maruz bırakılıyorlar.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’ne (ACLU) göre, ABD’nin izleme listesi 1 milyondan fazla kaydı içeriyor.

Amaç susturmak

Rahibeler izleme listesindeki savaş karşıtı 53 eylemci arasında yer alıyor. Aktivistlere göre bu hareket, Maryland’ın protesto toplumunu daha geniş kontrol etme amacı taşıyor.

Rahibeleri casusluk suçlamaları karşısında savunan ACLU avukatı David Rocah şunları söyledi: “MSP’nin uygunsuz işlerinin henüz açıklanmadığını düşünüyoruz”.

ACLU’nun gönderdiği e-postalara göre Baltimore polisi, merkezin önünde sürekli protesto yapan Quakers adlı grubu izlemek için Ulusal Güvenlik Ajansı’yla 2003 ve 2004’te işbirliği yaptı.

Polis sözcüsü izlemenin daha geniş olup olmadığı ve diğer grupları da içerip içermediği sorularını yanıtsız bırakırken, rahibelerin ve diğer eylemcilerin neden listede olduğu konusunda emin olmadığı söyledi. Sözcü Greg Shipley, “İsimlerine ait bir kayıt olduğu gerçeği şu an içinde bulunduğumuz durumun nedenidir” dedi.

İki rahibe O’Malley yönetiminin geniş polis izlemesi üzerine soruları geçiştirdiğini söylediler. 43 yaşındaki Rahibe Carol, “İplemiyor görünmek istiyorlar ve büyük bir şey değile getiriyorlar” dedi.

Rahibeler hükümetin savaş karşıtlarını susturmak istediğinin altını çizdiler. Rahibe Carol şunları söyledi: “Demokrasi bu öğeler üzerine kurulmuştur. Gerçek olarak inandığımızı sesli şekilde söyleyebilmek üzerine…”

time türk



Bu haber 814 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,042 µs