En Sıcak Konular

Babacan'dan teröre karşı birlik mesajı

11 Ekim 2008 17:12 tsi
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, bazı Avrupa ülkelerinden, bölücü terör örgütüne karşı daha güçlü bir siyasi irade ortaya koymalarını beklediklerini söyledi.

Babacan, 5. Boğaziçi Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada terör konusuna değinerek, Türkiye'nin, uluslararası terörün hedefi olmuş ülkelerden biri olduğuna, bölücü örgütün sivil olup olmadığını ayırt etmeksizin çok sayıda cana kıydığına dikkati çekti.

"Bazı Avrupa ülkelerinden beklentimiz, bölücü terör örgütüne karşı daha güçlü bir siyasi irade ortaya koyulması" diyen Babacan, özellikle örgütün Avrupa'daki çalışmalarının yakından takip edilip, gerekli tedbirlerin daha ciddi bir kararlılıkla alınmasının son derece önemli olduğunu söyledi.

Babacan, son Boğaziçi Konferansı'nda sadece 4 faslın müzakereye açılmış olduğunu, o günden bu güne 4 faslın daha açıldığını kaydederek, Fransa dönem başkanlığında da birkaç faslın daha açılmasını beklediklerini söyledi.

Ali Babacan, sözlerine şöyle devam etti:

"Pek çok fasılda müzakerelere hazırız. Bu, AB Komisyonu raporlarında da yazıyor. Örneğin eğitim ve kültür, enerji, ekonomik ve parasal politikalar faslı. Bunlar komisyonun, 'Türkiye bu fasılları açmaya tamamen hazırdır' diye rapor ettiği fasıllar. Ancak bu fasıllar, farklı ülkelerin engellemeleriyle şu anda maalesef açılamıyor. Kıbrıs sebebiyle 8 faslımız müzakerelere açılamıyor. Üye ülkelerin 5 fasılla ilgili farklı bir yaklaşımı var. Fasılların açılması daha çok 27 ülkenin Türkiye'nin müzakere sürecinin devamıyla alakalı iradesini bir bakıma teyit ettiği bir nokta. Türkiye için fasılların açılma hızıyla Türkiye'nin ilerleme hızı aslında birbirinden farklı ve biz bunu Kıbrıs'la ilgili 2006 kararlarından sonra açıklamış olduğumuz programlarla ortaya koyduk."

Babacan, "Dedik ki, (artık Türkiye'nin hukuki açıdan fasılları açıp kapama süreciyle bizim kendi iç reform sürecimizi birbirinden ayıralım. Eğer Türkiye, teknik olarak tamamen hazır olduğu fasıllarda dahi müzakerelere başlayamıyorsa, demek ki bu süreçte siyasi iklim hakim olacak, üye ülkelerin siyasi duruşları egemen olacak. Biz kendi işimize devam edelim)" diye konuştu.

Kıbrıs ile ilgili önemli bir sürecin var olduğunu, adadaki iki liderin buluştuğunu ve yeni bir iyimserlik havasının hakim olduğunu belirten Babacan, Türkiye'nin bu sürece tam destek verdiğini söyledi.

 



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,068 µs