krize by-pass planı | " /> krize by-pass planı | "/>

En Sıcak Konular

G-7 ülkelerinden krize by-pass planı

11 Ekim 2008 15:07 tsi
G-7 ülkelerinden  krize by-pass planı ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada'dan oluşan G-7 ülkeleri, krize karşı önlemler öngören planı benimsedi. Planda radikal önlemler var...

Dünyanın en zengin ve sanayileşmiş yedi ülkesinin oluşturduğu G-7 grubu, mevcut küresel finans krizine karşı kredi piyasalarını rahatlatmayı ve bankalara kapital sağlamayı amaçlayan ''acil ve olağanüstü'' önlemler alınmasını kararlaştırdı.

Uluslararası Para Fonu İMF ve Dünya Bankası'nın Washington'da düzenlediği yıllık Güz Toplantıları çerçevesinde biraraya gelen G-7 ülkelerinin hazine veya maliye bakanlarıyla merkez bankası başkanlarının üçbuçuk saatlik toplantısında, beş maddeli eylem planı kabul edildi.

ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada'dan oluşan grup tarafından yayımlanan ortak açıklamada, ''G-7, mevcut durumun acil ve olağanüstü eylemler gerektirdiği yönünde hemfikir'' denildi.

Eylem planı çerçevesinde yedi ülke, ''banka ve finans kuruluşlarının desteklenmesi ve çökmelerinin engellenmesi için eldeki bütün imkanların kullanılması ve güvenin yeniden oluşturulması ve işyerlerine ve vatandaşlara yeniden kredi akışı sağlanmasına olanak verecek şekilde bankaların kapital artırmasının sağlanması'' yönünde görüş birliğine vardı.

Ancak kısa eylem planında ilkeler vurgulanırken, pek fazla ayrıntı verilmedi.

Ayrıca planda, İngiltere'den gelen ve bankaların birbirine verdiği kredilerin güvence altına alınması önerisi de yer almadı.

G-7 toplantısında yer alan bakanlar, eylem planını överken bazı uzmanlar, planda piyasaların kaygılarını giderecek somut önlemlerin yer almadığı eleştirisinde bulundu.

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, ''bu eylem planı, piyasalara likidite sağlanması, finans kuruluşlarının güçlendirilmesi ve vatandaşların ve yatırımcıların korunması için, ferdi ve kollektif politika adımlarımızı yönlendirmemiz konusunda bize tutarlı ve uygun bir çerçeve sağlıyor'' dedi.

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde da, sorunun, ''koordine, senkronize ve doğru zamanlı bir yaklaşımı gerektirdiğini'' söyledi.

Maryland Üniversitesi'nde görevli ekonomi profesörü Peter Morici ise ''eylem planının soylu amaçları dile getirdiğini, ancak planda piyasaları sakinleştirecek unsurlar ve içerik bulunmadığını'' belirtti.

Küresel finans krizi, bu gece de, üyeleri arasında Türkiye'nin de bulunduğu G-20 grubunun toplantısında ele alınacak.

G-20, dünyanın en büyük 19 ekonomisiyle Avrupa Birliği'ni biraraya getiriyor. G-20'nın üyeleri arasında G-7 ülkelerinin yanısıra Çin, Hindistan, Rusya, Türkiye gibi gelişmekte olan önemli ekonomiler yer alıyor.

G-20 toplantısında Türkiye'yi Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in temsil etmesi öngörülüyor.

ABD Hazine Bakanı Paulson, G-20 toplantısında, G-7'nin benimsediği eylem planının kabul edilmesini beklediğini söyledi.

DÜNYA BANKASI BAŞKAN YARDIMCISI KATSU: TÜRKİYE, FİNANS KRİZİNE KARŞI OLDUKÇA İYİ DURUMDA

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Şigeo Katsu, Türkiye'nin, dünyayı sarsan küresel finansal krizine karşı oldukça iyi durumda olduğunu söyledi.

Uluslararası Para Fonu IMF ile Dünya Bankası'nın Washington'da düzenlediği yıllık Güz Toplantıları çerçevesinde yapılan ''Avrupa'daki gelişmekte olan ekonomiler ve Orta Asya ülkelerinde ekonomik durum'' konulu brifingde konuşan Katsu'ya, mevcut küresel finans krizinin Türkiye'yi nasıl etkileyebileceği soruldu.

Katsu, yanıt olarak, ''Türkiye, çok ilginç bir ülke. 2001'de ciddi bir krizden geçtikten sonra, son yedi yılda ekonomisini yeniden yapılandırdı ve modernize etti'' dedi.

Şigeo Katsu, bu çerçevede, Türk ekonomisinin şimdi çok daha güçlü durumda olduğunu belirtti.

Türk borsasında son günlerde meydana gelen kayıpların, Batı borsalarındakilerden daha az olduğuna ve daha çok dışarıdan gelen kötü haberlerden kaynaklandığına işaret eden Katsu, bankalararası likiditede de sorun bulunmadığını kaydetti.

Katsu, sonuçta, finansal krize karşı ''Türkiye, şimdi oldukça iyi durumda'' dedi.

Buna karşılık Katsu, Türkiye'nin de, diğer ülkeler gibi krizden muaf olmadığını söyledi.

aa

 



Bu haber 414 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,415 µs