En Sıcak Konular

Avrupa terörü nasıl yendi?

11 Ekim 2008 14:38 tsi
Avrupa terörü nasıl yendi? Yargıtay eski Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Avrupa'nın terörü nasıl yendiğini açıkladı. İşte Türkiye'nin hiç başvurmadığı o yöntem...

Yargıtay eski Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Avrupa'nın, üniversiteler tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda terörü yendiğini söyledi.
Atatürk Üniversitesi'nin yeni akademik yılı açılışına davetli olarak gelen Sami Selçuk, "Türkiye'de demokrasi" konulu konuşmasında, Türkiye'de üniversite sayısının artmasını olumlu karşıladığını belirtti.

Selçuk, üniversitelerde çağdaş, özgürlükçü ve kendini sorgulamasını bilen gençlerin yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Selçuk, küresel krizlerle çalkalanan dünyada herkesin bir şey söylediğini ancak önemli olanın bilimsel çözüm üretmek olduğunu ifade etti.

Selçuk, "Bizden önce Avrupa ülkelerinde terör vardı. Fransa, İtalya, Almanya ve İngiltere bunların başında geliyordu. Bu ülkeler terörü üniversitelerin hazırladığı bilimsel raporlar doğrultusunda ortadan kaldırdı. Bizim üniversitelerin terör konusunda hazırladığı bilimsel bir raporu şu ana kadar ben görmedim." dedi.

Selçuk, kendisinin de bir ceza hukukçusu olduğunu hatırlatarak, terörü önlemede hukukçulara da büyük görevler düştüğünü kaydetti.

Bu konuda ciddi eksiklikler olduğunun altını çizen Selçuk, sözlerine şöyle devam etti: "Bugün hâlâ öğrencisine 'gerekçeli kararlar önemli değil' diyebilen hukuk hocalarını gördükçe, hukukçuluğumdan utanıyorum. Türkiye'de hukuk katliamının nasıl yaşandığını çok yakın tarihte cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gördük. 68 kuşağı olarak bizler, şanssız süreçler yaşadık. Eşitliğin sadece yasaklarda olduğu sloganları ile büyüdük. Demokrasinin,; karşındakine güven rejimi olduğunu bir türlü anlayamadık. Bunun içindir ki bizden çok sonra demokrasi ile tanışan ülkeler bizi gelip geçti. Bizim demokrasimiz hâlâ nefes darlığı çekmeye devam ediyor."

Türkiye de uzlaşma kültürünün oturmadığına da vurgu yapan Sami Selçuk, "Toplum olarak kendimizi sorgulamasını bilmiyoruz. Eleştirilerimiz bile önce sövüşmeye sonra da dövüşmeye kadar gidiyor." ifadelerini kullandı.

Yasaların insanlar için yapıldığını, yasa yapmanın kolay bir iş olmadığını kaydeden, "Avrupa yasalarını hazırlarken, onlarca yıl emek vermiştir. Bu çalışma temposuna dayanamayıp yaşamını yitiren çok sayıda hukukçu tanıyorum. Bizde ise yasalar 58 oturumda çıkarılıyor. Bunu hayretle karşılıyorum. Yasalarımızda ciddi hukuki boşluklar yer almaktadır. Bu hukuki boşluklardan dolayı da bağnazlıklar, çatışmalar ülkemizden bir türlü eksik olmuyor. Avrupa'dan aldığımız hazır yasaları bile Avrupalı gibi işletmesini beceremedik. Şimdi adamlar 'yasalarımızı yozlaştırdınız' diye bizi her gördüklerinde tepki gösteriyor. İşte bu nedenle 60 yıldır konuşmalarımda Türkiye'nin demokrasi gerçeğini anlatmaya çalışıyorum. Bazen de kendi kendime isyan ediyorum. Teknolojinin dili ile ilimi buluşturamadığımızdan dünyada trafik kazalarında birinci geliyoruz. 40 yılda 24 parti kapatan bir ülkeyiz. Özgürlükleri kısıtladığımız için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde en fazla dosyası bulunan ülke yine biziz." şeklinde konuştu.

70 milyonluk Türkiye'ye bunları yakıştıramadığının altını çizen Selçuk, çözüm olarak Türkiye'nin vakit geçirmeden 1982 Anayasası'ndan acilen kurtulması, Seçim Anayasası'nı da değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Toplumun hızlı bir şekilde yerleşik kültüre geçmesi gerektiğini de savunan Selçuk, sözlerini şöyle tamamladı: "Gerçek tarihi batılı tarihçilerden değil, kendi tarihçilerimizden öğrenmeliyiz. Okullarımızda öz Türkçe'mizi katletmeden kullanabilmeliyiz. Hissiyatı bir kenara bırakıp akılcı hareket etmediğimiz takdirde, devleti baba görmeye devam ederiz. Baba devlet de canı sıkıldıkça bizi terbiye etmek için sık sık kulağımızı çekecek, dövecek ve o zaman biz de buna ses çıkarmayacağız."

zaman



Bu haber 389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,903 µs