Dev tüneller birleştirildi | " /> Dev tüneller birleştirildi | "/>

En Sıcak Konular

Dev tüneller birleştirildi

11 Ekim 2008 14:01 tsi
Dev tüneller birleştirildi İstanbul Boğazı'nı denizin altından birleştiren Marmaray Projesi'nde son tüplerin bağlantısı yapıldı. Erdoğan Marmaray'ın hizmete açılacağı tarihi açıkladı...

İstanbul Boğazı'na döşenen 11 tüpten son ikisinin bağlantısını gerçekleştirmek için Üsküdar sahilinde tören düzenlendi. Törende konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, projenin 2012'de bitirilmesi için söz aldı.

Başbakan, Marmaray'ın önemini anlattığı konuşmasında bu projenin sadece Üsküdar'ı Sirkeci'ye bağlamadığını, aynı zamanda Londra'yı Pekin'e bağladığını vurguladı. "Yol medneiyet demektir" diyen Başbakan Erdoğan, yolun gitmediği yere hiçbir gelişmenin götürülemeyeceğini söyledi.

Erdoğan "Milli servetimiz  İstanbul trefiğinde heba oluyor.Bütün çabalarımız bu çileyi en aza indirmek için" dedi.

"Artık uzak diye bir kavramı tanımıyoruz,  ücra diye bir kavramı kabul etmiyoruz, ulaşılamaz diye bir mazaret bizim lügatimizde yok" diyen Erdoğan  "Ticaretin canlanması, refahın toplumun bütün kesimlerine adil bir şekilde dağılması için ne gerekiyorsa onu yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Boğazı'nın denizin altından tüp geçitle bağlanması fikrinin ilk defa 1860 yılında dile getirildiğini söyledi. Erdoğan, "Türkiye'nin 148 yıllık hayalini gerçekleştirdik." dedi.

İstanbul Boğazı'nı denizin altından birleştiren Marmaray Projesi'nde son tüplerin bağlantısı yapıldı. İstanbul Boğazı'na döşenen 11 tüpten son ikisinin bağlantısını gerçekleştirmek için Üsküdar sahilinde tören düzenlendi. Törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, projenin sadece Türkiye için değil, Asya ve Avrupa için de önemli olduğunu vurguladı. Erdoğan, "Bugün İstanbul için, Türkiye için, hatta Avrupa ve Asya için tarihi bir anı hep birlikte yaşıyoruz. Marmaray adını verdiğimiz projede bugün çok önemli bir etabı tamamlıyor, 11 tüpün son 2'sinin de bağlantısını gerçekleştirerek Boğaz'ın iki yakasını birleştiriyoruz. Şuraya özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum; Boğaz'ın altına bir tüp geçit yapma fikri çok eskilere dayanıyor. 1860 yılında Boğaz'a bir tüp geçit yaparak demiryolu geçişini sağlamak üzere fikirler oluşturulmuş, sonraki yıllarda da hep bu konu gündemde olmuştur. Bu projeyi somutlaştırmak, eylem planına geçirmek, görünür hale getirmek, gerçekleştirmek hamdolsun bizlere nasip oldu. Yani bugün İstanbul'un ve Türkiye'nin tam 148 yıllık bir hayalini de gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

Marmaray'la birlikte dünya ulaşım sektöründe birçok ilke de imza atıldığını belirten Erdoğan, "Dünyada iki boğazı birleştiren en derin tüp geçit Amerika Birleşik Devletleri'nde San Fransisco'da bulunuyordu. Bu tünelin deniz yüzeyinden derinliği 45 metre. Marmaray ise, deniz yüzeyinden 60 metre derinliğe kadar iniyor. Üstelik bu geçiş, iki ters akıntının olduğu bir boğazda gerçekleştiriliyor. Bu özellikleriyle Marmaray, 'Dünyanın ve asrın projes' sıfatını ziyadesiyle hak ediyor." şeklinde konuştu.

 



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,940 µs