En Sıcak Konular

NATO korsanlara karşı!

11 Ekim 2008 10:48 tsi
NATO korsanlara karşı! Korsanların son hamlesi NATO'yu harekete geçirdi

Afrika Boynuzu’ndaki korsanların ticari gemileri kaçırıp deniz ticaretine ciddi tehdit oluşturması NATO’yu harekete geçirdi. İttifak bölgeye donanma yolluyor. Puntland’daki Eyl ise Karayip öykülerindeki korsan kasabalarından farksız

Soğuk Savaş sonrası rol bunalımına giren NATO, Atlantik’in ötesindeki ilk görev yeri Afganistan’ın ardından kendine yeni misyon buldu: İttifak, efsanelerle dolu eski çağlardaki korsanlık mesleğinin yeniden hortladığı Afrika Boynuzu’nda Somalili korsanlarla boy ölçüşecek. Bu yıl Hint Okyanusu üzerinden gelip Aden Körfezi ve Kzıldeniz’i kullanan düzinelerce gemiyi kaçıran korsanların iki hafta önce 33 tank ve ağır silahlarla dolu Ukrayna gemisine el koyması, bardağı taşırırken, NATO da meseleye el attı. Bükreş’teki NATO savunma bakanları toplantısından korsanlarla mücadele gücü kurulması kararı çıktı.

NATO Genel Sekreteri Hoop de Scheffer, yedi gemilik donanmanın korsanları caydırmak ve gıda taşıyan gemilerin güvenliğini sağlamak için birkaç hafta içerisinde bölgede olacağını açıkladı. Scheffer “Bu Somali halkı için iyi, korsanlar için kötü haber” dedi. NATO’nın kıtalararası deniz trafiğinin en stratejik geçidindeki Afrika Boynuzu’nda yıl sonuna dek kalması planlanıyor.

‘Karşı koyamazlar’
NATO sözcüsü James Appathurai, 3300 km’lik Somali kıyı şeridinde devriye gezecek savaş gemilerinin, gerekirse, uluslararası yasalar çerçevesinde güç kullanabileceğini söyledi. Appathurai, korsanların gelişmiş silahlara sahip olmalarına ve organize olmalarına karşın, savaş gemilerine karşı koyamayacaklarını savundu. Geçen hafta BM Güvenlik Konseyi üye ülkelere bölgeye gemi ve uçak yollama çağrısı yapmış, bazı AB ülkeleri korsanlara karşı devriye gücü oluşturmayı gündemine almıştı.
Kiev’in Kenya’ya sattığı Rus yapımı silahlarla yüklü Ukrayna gemisi Faina’da personeli bulunan Rusya, Baltıklardaki bir savaş gemisini bölgeye yollarken Etiyopya üzerinden Somali’deki işgalin dolaylı tarafı ABD altı gemisiyle Faina’yı gözetim altında tutuyor.

‘Aşçılar yemek yapıyor’

Bahreyn’deki 5. Filo’nun sözcüsü Nathan Chiristensen, Hobyo açıklarında 50 korsanın tuttuğu Faina’nın 20 kişilik personelinin korku içinde beklediğini belirtip “Bu işin barışçıl ve hızlıca bitirilmesini istiyorlar” dedi. Ama 22 milyon dolar fidye isteyen korsanların sözcüsü Sugule Ali, rehinelere güzel baktıklarını belirtip “Aşçıları onlar için hâlâ yemek pişiriyor. Sağlıkları yerinde, endişe edilecek durum yok” yanıtını verdi.

Korsanlar dün de Somali’nin kuzeyindeki özerk Puntland açıklarında Somali bandıralı bir gemiyi ele geçirdi. Korsanlar, ağustosta kaçırdıkları Japon kimyasal madde tankerini ise 1.6 milyon dolar fidye ile bıraktı. Geçen yıl 30 milyon dolar fidye toplayan korsanlar gemileri Eyl kasabası açıklarında tutuyor.

Konforlu konutlar...
Kasabanın efendileri iyi giyimli, kravatlı, hatta dizüstü bilgisayar kullanan korsanlar. Herkes akan büyük paralardan nemalanıyor. Büyük bölümü yarı özerk Puntland bölgesinden gelen korsanlar gemi başına 300 bin ile 1.5 milyon dolar fidye istiyor. Faina’ya fidyenin çıtası 22 milyon dolara çıktı. Rehine mürettebat için lokantalar bile var. Artan konforlu konutlar ve lüks otomobiller dikkat çekiyor.

Radikal Dış Haberler



Bu haber 405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,510 µs