İran’ı kurtarır mı? | " /> İran’ı kurtarır mı? | "/>

En Sıcak Konular

Kriz, İran’ı kurtarır mı?

11 Ekim 2008 10:02 tsi
Kriz, İran’ı kurtarır mı? 
Nükleer programı nedeniyle İran’a ağustos ayında saldıracağına dair somut sinyaller veren ABD’ye finansal krizin engel olduğu görüşü hakim. Irak ve Afganistan’daki savaşlara şu ana kadar 750 milyar dolar harcayan Washington’un üçün

GÖREV süresinin dolmasına birkaç ay kalan ABD Başkanı George Bush’un, gitmeden İran’a bir hava saldırısı düzenleyeceğine hemen herkes tarafından kesin gözle bakılıyordu. Üstelik saldırı iddialarına bir de "ne zaman" olacağı ve "nerelerin vurulacağı" ayrıntıları bile eklenmişti. Eski Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak belirtilen Amerikalı bir yetkiliye göre, saldırı geçen ağustos ayında Devrim Muhafızlarının elit birliği olan 90 bin kişilik El Kuds birliğinin ana karargahına yapılacaktı. Hatta Gulf News’a konuşan Amerikalı bir kaynağa göre, Bush yönetimi Kongre’deki bazı senatörlere İran’a yönelik hava saldırısı konusunda brifing bile vermişti.

İran’a olası saldırı konusundaki bir başka somut veri de Hollanda İç Güvenlik ve İstihbarat Örgütü’nün (AIVD), ABD’nin ağustos ayı içinde insansız uçakla İran’daki nükleer hedeflere saldırmayı planladığı iddiasıydı. Hollanda’nın önde gelen gazetelerinden De Telegraaf’ın, İran’da çok gizli araştırmalar yapan AIVD’ye dayandırarak manşetten verdiği habere göre, İran’daki nükleer endüstriye sızan bir Hollanda ajanı, ABD’nin olası saldırısı nedeniyle geri dönmüştü!

Uluslararası bağımsız düşünce kuruluşlarına göre finansal sistemin domino taşları gibi çöküşü nedeniyle bir İran harekatı artık mümkün değil. Irak ve Afganistan’a 750 milyar dolar akıtan Bush yönetiminin hemen hemen aynı miktardaki parayı şimdi ekonomiyi kurtarmak için istemesi "ironik" bir durum olarak değerlendiriliyor. Afganistan’da Taliban’ın, Irak’ta ise Sünni direnişin ve El Kaide’nin yok edilememesi ’çok daha güçlü bir düşman’ olan İran’a yönelik bir saldırının ne derece etkili olacağı yönünde soru işaretleri doğuruyor. Dünyanın 4. büyük petrol üreticisi olan İran’ın vurulması ile fiyatlarda yaşanabilecek dramatik sıçramanın da Washington’u frenlediği belirtiliyor.

’Topal’ değil ’Ölü Ördek’ gözüyle bakılan Bush’un artık İran’a saldırı imkanının kalmadığı siyasi uzmanlarca kabul edilirken, İsrail’in sürpriz bir bombardımanla İran’ın nükleer tesislerini vurması daha kuvvetli bir olasılık olarak görülüyor.

ABD’nin saldıracak hali kalmadı

ABD’nin mali kriz nedeniyle yeni bir cephe açamayacağı inancını İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da benimsemiş görünüyor. Ahmedinejad, BM toplantıları nedeniyle gittiği New York’ta, "Finansal kriz nedeniyle Amerikan hükümetinin önümüzdeki birkaç on yıl yeni bir savaş başlatamayacağına inanıyorum. Bu tüm dünya için iyi bir haber" diye konuşmuştu.

hürriyet

 



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,116 µs