En Sıcak Konular

Pencereyi açın, virüsten kaçın

0 0 0000 00:00 tsi
Pencereyi açın, virüsten kaçın Soğuk algınlığının sebebi soğukta kalmak değil! Bu tür hastalıklara, kışın havalandırılmayan ortamlarda yaşayan virüslerle yakalanıyoruz. Yrd. Doç. Dr. Bahar Keleş, soğuk algınlığından kaçmak için uyarılarını paylaştı.

Kış aylarında havalandırması yetersiz kapalı mekanlarda bulunmak, bilinen üst solunum yolu hastalıklarına neden olan virüslerin bulaşmasını kolaylaştırıyor.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bahar Keleş, genelde 'soğuk algınlığı' olarak adlandırılan enfeksiyonların, aslında çeşitli virüslerin
yol açtığı üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu söyledi.

Keleş, soğuk algınlığının en sık görülen belirtilerinin burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma, boğazda yanma hissi ve öksürük olduğunu, zaman zaman hafif şekilde ateşin de belirtiler arasında yer alabildiğini ifade etti.

Keleş, 'soğuk algınlığı' olarak bilinen rahatsızlıkların, sanılanın aksine vücudun soğuğa maruz kalmasından çok, kişilerin, özellikle kışın, virüslerin havalandırılmayan mekanlar gibi üremeye uygun ortam buldukları yerlerde uzun süre kalmasından kaynaklandığını anlattı.

Keleş, ''Kış aylarında kişilerin, havalandırması yetersiz kapalı mekanlarda bulunmaları, soğuk algınlığı olarak da bilinen üst solunum yolu hastalıklarına neden olan virüslerin bulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Bu özelliğinden dolayı soğuk algınlığına çoğunlukla, okullar, iş yerleri gibi, (kışın üşümeyelim) diye düşünülerek havalandırılmayan mekanlarda yakalanılır." dedi.

"Havalandırma çok önemli"

Keleş, kış aylarında ortamın havalandırılmasının, hastalık yapıcı virüslerin sayısını azaltacağını, insanoğlunun yaşadığı ortamdan izole edemeyeceği bu virüslerin söz konusu mekanda belli bir yoğunluğa ulaşamayacağı için hastalık da üretemeyeceğinin altını çizdi.

Keleş, kışın üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmamak için, kapalı mekanların iyi havalandırılması, banyo ve lavaboların sık sık temizlenmesi ve C vitamini alınmasını önerdi. Yrd. Doç. Dr. Keleş, C vitamininin virüslere karşı savaşımda vücudun direncini artıracağını sözlerine ekledi.

iyibilgi.com



Bu haber 258 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,862 µs