Türkiye Erbil'e el uzatıyor | " /> Türkiye Erbil'e el uzatıyor | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye Erbil'e el uzatıyor

10 Ekim 2008 17:50 tsi
Türkiye Erbil'e el uzatıyor Dağlıca saldırısının ardından önce tezkere çıktı ardından Ankara, Kuzey Irak yönetimi ile temasa başladı. Aktütün saldırısından sonra gelen haber ise ilginç: Türk yetkililer Kuzey Irak yönetimi ile masaya oturacak...

Dağlıca saldırısının ardından önce tezkere çıktı ardından Ankara, Kuzey Irak yönetimi ile doğrudan görüşmelere başladı. Türk yetkililer, bölgesel Kürt yönetimi başbakanı Neçirvan Barzani ile Bağdat'ta bir araya geldi.

Bu görüşme ile başlayan süreçte Ankara, Kuzey Irak'tan beklediklerini tam olarak alamadı, ancak Kuzey Irak'tan Türkiye ile ilgili açıklamaların tonu değişti.

Barzani ile Ankara arasındaki karşılıklı açıklamalar yerini sükunete bıraktı. Ancak bu sükunet Türkiye'yi tatmin edecek bir işbirliğine dönüşmedi. Şimdi CNNTurk'te yer alan ilginç habere göre Aktütün saldırısının ardından Erbil yönetimi ile doğrudan yakın diyalog sürecine geçiliyor.

"Son saldırıda PKK'ya Barzani'nin silah verdiğine dair kanıt yok"

Yetkililere göre, son saldırıda PKK'nın Barzani'den silah temin ettiğine dair bir bilgi yok. Saldırılar Barzani'nin de aktif kontrolü altında bulunmayan bölgeden gerçekleşti. Ancak Türkiye için bu yeterli değil. Bundan sonra Kuzey Irak yönetimi ile işbirliğinde yeni bir çerçeve çizilecek.

Ankara daha önce Barzani'den sınırın kontrol edilmesi, PKK'lıların Kuzey Irak'taki yerleşim birimlerinde barındırılmaması, PKK'nın ikmal yollarının kesilmesi taleplerinde bulunmuştu.

Kürt yönetiminin bu konuda attığı olumlu adımların arkası gelmedi.

"Ortak tehdide karşı birlikte hareket edelim"

Kuzey Irak yönetimi ile masaya oturacak Türk yetkililer bu sefer, "Gerekirse atılacak adımları birlikte atalım" önerisini getirecek. Ankara, Barzani yönetiminin PKK ile arasında çok net bir mesafe koymasını ve örgütün tümüyle yalnız bırakılmasını isteyecek.

Türkiye, Aktütün saldırısının ardından Barzani yönetiminin yaptığı açıklamaların daha olumlu olduğu görüşünde. Yetkililer, "Eğer örgütü izole edeceksek Kuzey Irak yönetimi ile PKK'yı ayırmamız gerekli" şeklinde konuşuyor.

"Erbil'le görüşmeler kısa süre içinde başlayacak"

Görüşmeler ise kısa süre içinde başlayacak. Üst düzey kaynaklar PKK'nın son saldırısının Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki yakınlaşmayı bozmayı amaçladığı ihtimali üzerinde de durulduğunu belirtiyor.

ABD ile işbirliğini de değerlendiren kaynaklar, son saldırıda ABD'den kaynaklanan bir istihbarat eksikliğinin söz konusu olmadığının altını çiziyor.



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,288 µs