En Sıcak Konular

‘Piyasa kahini’ Roubini’den kriz reçetesi

10 Ekim 2008 15:50 tsi
‘Piyasa kahini’ Roubini’den kriz reçetesi Krizi önceden gören ekonomistlerden Nouriel Roubini, krizin reçetesini açıkladı. Daha önceki uyarıları ciddiye alınmayan Roubini'ye göre radikal önlemler alınmazsa tüm piyasalar çökecek!

Krizi önceden gören ekonomistlerden Nouriel Roubini, gecikmeden ortalama 150 baz puanlık yeni ve genel bir faiz indiriminin daha gerektiğini söyledi. Roubini’ye göre, radikal önlemler alınmazsa piyasalar çökecek.
 RGE Monitor adlı kuruluşun başkanı ve New York Üniversitesinde Ekonomi Profesörü olan Nouriel Roubini RGE’de yayımladığı makalesinde, bu önlemlerin küresel boyutta alınması gerektiğini ancak sorunun ciddiyeti ve ülkelerin elindeki olanakların gösterdiği farklılıklara göre uygulamada bazı değişiklikler olabileceğini söyledi. 
Roubini’nin önlemler listesinde şu maddeler yer alıyor:
 Küresel boyutta ve gecikmeden uygulanmak üzere, ortalama en az 150 baz puan olmak üzere ikinci bir faiz indirimi yapılması.
 Tüm mevduatlara geçici olmak üzere toptan güvence getirilirken, kapatılması gereken ve borçlarını karşılama olanağı olmayan şirketler ile zorlanan ancak borçlarını karşılayabilecek durumdaki şirketler arasında bir öncelik sıralaması yapılması.

HACİZ KARARLARI ASKIYA ALINMALI
 Borcunu ödeyemeyen ailelerin borç yükünü acilen hafifletmek için tüm haciz kararlarının geçici olarak askıya alınması.
 Ödeme yeteneğine sahip finans kurumlarına acilen ve büyük miktarlarda likidite sağlanması.
 İş dünyasının sağlam kurumlarına kamu kredisi sağlanması. Bunun amacı sağlam ancak likiditeye sahip olmayan şirketler ve küçük işletmelerin kısa vadede yeniden borç finansmanı krizine girmelerini engellemektir.
 Hükümetlerin, bayındırlık projeleri, altyapı harcamaları, işsizlik ödenekleri, düşük gelirli ailelere vergi iadesi ve kaynaksız kalmış kamu ve yerel yönetim kurumlarını kapsayacak büyük çaplı bir finansal canlandırma paketi oluşturması.

FİNANS KURUMLARI SERMAYELENDİRİLMELİ
 Bankacılık sorunlarının çözümü için, yetersiz kaynakların önceliklere göre dağıtılma tercihlerinin yapılması, finans kurumlarının kamu kaynaklarıyla yeniden sermayelendirilmesi ve zor durumdaki aileler ve borçluların borç yükünün azaltılması.

 Cari fazlası olan ve borç veren konumundaki ülkeler ile cari açık veren borçlu ülkeler arasında, açıkların düzenli olarak finanse edilebilmesini ve alacaklı ülkelerdeki cari fazlanın, bu tür dengesizliklerin düzeltilmesinde doğacak sorunları önlemek amacıyla yeniden yönlendirilmesini kapsayan anlaşmalar yapılması.

RADİKAL ÖNLEMLER OLMAZSA PİYASALAR ÇÖKECEK
Roubini, eşgüdümlü olması gerektiğini belirttiği bu radikal önlemler yerine getirilmediği takdirde, piyasaların çökeceğini, küresel ve sistemik bir finans çöküntüsü yaşanacağını ve küresel bir depresyonun ortaya çıkacağını söyledi.

Roubini, politika yapıcı konumundaki tüm yetkililerin katılımıyla bugün Washington’da başlayacak IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantılarının, bu kararların alınması için en uygun zaman olduğunu da belirtti.

ntv



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,711 µs