En Sıcak Konular

Aydın Doğan'ın POAŞ'ına ceza

10 Ekim 2008 15:46 tsi
Enerji Piyasası Denetleme Kurumu, Aydın Doğan'ın Petrol Ofisi'ne ceza kesti. Bu ceza gelecek çok büyük cezanın öncü adımı mı?

Güntay Şimşek/Habertürk

EPDK'dan Doğan'a 1.8 milyon YTL ceza

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), ‘Dağıtıcılar Arası Akaryakıt Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar’ uyarınca Petrol Ofisi AŞ (POAŞ) ile Doğan Gurubu’nun beyaz bayraklı (herhangi bir dağıtım şirketine bağlı olmayan) istasyonları kendi ağına dâhil etmek üzere kurduğu Erk Petrol’a ilgili mevzuatlara uymadıkları gerekçesiyle toplam 1.8 milyon YTL ceza kesti.

Doğan Gurubu ile Hükümet arasındaki tartışma sonrası kesilerek iki şirkete tebliğ edilen cezanın 1.2 milyon YTL’si POAŞ’a, 600 bin YTL’si ise Erk Petrol’a ait.

EPDK Kurul Kararları’na dayanılarak kesilen cezayla ilgili mevzuat detaylarından (Madde 4) birisi şöyle; 
 
‘Aynı ilde depolama lisansı sahibi şirketler ile yeterli miktarda akaryakıt için yapılmış hizmet alım sözleşmesi veya lisanslı deposu bulunmayan dağıtıcı lisansı sahibi şirketler, aynı ilde dağıtıcılar arası akaryakıt ticareti kapsamında akaryakıt satış izni talebinde bulunamazlar.’

EPDK Kurulu’nda onaylanarak iki şirkete tebliği edilen cezalar hakkında her iki tarafında görüşlerini almak istedim. Önce EPDK Başkanı Hasan Köktaş’ı aradım. Cevaben sekteri geri döndü ve görüşmek istediğim konuyu bir kez daha teyit etti. Ancak EPDK’dan ve Başkanı Köktaş’tan konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

POAŞ Genel Müdürü Melih Türkere de konuyu asistanı kanalıyla ilettim. Basın Halkla İlişkiler Departmanı devreye girdi ve bu konuyla Hukuk Bölümleri’nin ilgilendiği, fakat yoğun oldukları için hemen cevap veremeyeceklerini söylediler. POAŞ’ın cevabı ise galiba bu yazı yayınlandıktan bir gün sonra gelecek.

EPDK’nın Doğan Grubu’na kestiği ceza iki tarafı da tedirgin etmiş görünüyor. EPDK ve Başkanı Köktaş, taraflara tebliğ ettiği cezanın detayları hakkında bilgi vermekten çekindi. POAŞ ise Erk Petrol ile ‘Dağıtıcılar Arası Akaryakıt Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar’ çerçevesinde nerede kural ihlali yaptıklarını ve neden ceza aldıklarını kurumu içinde tartışarak galiba yarın cevaplayacak.

EPDK’nın kesmiş olduğu cezaların tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekiyor. Fakat enerji piyasasında uzman ve yetkili bir kişi, ‘Kabahatlar Kanunu’nda yapılan son değişikliklerle bu tür cezaların ödenmesine yönelik yeni düzenlemeler yapıldığının altını çizerek, ceza kesilen tarafa yeni haklar tanındığına dikkat çekti. Son düzenlemeyle ceza kesilen taraf, karara ilgili makamlarda itiraz edip, nihai netice alıncaya kadar ödeme yapmayabiliyor.   

Bakalım, Hükümet-Doğan Grubu tartışması sonrası kesilen cezanın akıbeti ne olacak? Bu cezayı yeni cezalar da takip edebilir. Mesela, kaçak akaryakıtın tespiti için yapılan marker denetimleri sonucu ortaya çıkan yeni ve daha büyük rakamlı cezalar da gelebilir. 

 



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,426 µs