En Sıcak Konular

Yatırımcılar ne yapmalı?

10 Ekim 2008 14:54 tsi
Piyasalarda her gün yaşanan yeni gelişme yatırımcının kafasını karıştırıyor. Peki bu belirsiz ortamda vatandaş ne yapmalı?

Ekonomistler, doların ve altının yatırım için cazip olmadığını, TL’de kalınması gerektiğini belirtiyor. 

El konulan bankalar, ABD’nin kurtarma paketi, merkez bankalarının koordineli faiz indirimi piyasaların ateşini söndürmeye yetmedi. Belirsizliğin sürdüğü bir dönemde bireysel yatırımcılar için en kârlı yatırım aracı hangisi? Altın hâlâ güvenli liman mı? Dolar iyi bir yatırım aracı olabilir mi? Ntvmsnbc yatırımın rotasına ilişkin soruları 5 ekonomiste sordu. İşte yanıtlar...

Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber: Riski seven yatırımcı ise, dövizden yavaş yavaş çıkabilir. Hisse senedi tarafına yatırım yapabilir. Bir kısmını da faize yatırabilir. Orta dereceli risk profili için, dövizde 1,3850 önemli bir nokta. 1,3850 üzerinde bir hareketlilik olduğunda hep volatilite yükselmiş. En azından portföyünün yarısını dolarda tutabilir. 1,33’lerin altına geldiğinde dolardan tamamen çıkması gerekir. Hisse senedinde risk derecesi yüksek kişiye göre daha az alabilir. Faize daha ağırlıklı yatırım yapılabilir. Riski sevmeyen yatırımcı ise yüksek oranda faize yönelmeli, dövizinin de yüzde 30’luk kısmını satıp faize geçebilir. Hisse senedinde çok daha uzun vadeli yatırım için yüzde 10’luk bir pay da alabilir. Altın fiyatları tüm risk profilleri için ciddi anlamda satış fırsatı, altına girmeyin.

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç: Kısa vadede faiz iyi bir yatırım aracı, orta vadede borsayı tercih etmelerini tavsiye ederim. Tarihin en düşük seviyelerine gelmek üzere. Doların gelişmekte olan ülke paraları karşısında değer kazanma ihtimali düşük. Dolara kısa vadede bile yatırım önermiyorum. Altın çok pahalı, bu seviyelerden altın alınmaz.

Meksa Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu: Şu anda dövizi yatırım portföyünde çok fazla düşünmüyoruz, dövizi çok fazla önermiyoruz. Yatırımcılara en fazla fayda sağlayacak yer TL faizi. Hisse senedinde çok büyük fırsatlar oluştu ancak uzun vadede etkili olacak. Buralardan alınan hisse senedinin uzun vadeli bir yatırım olması gerekiyor. Altın çok güvenli bir yatırım aracı ancak geç kalındı. Altında fiyatların yükseliş imkanının büyük kısmını tükettiğini tahmin ediyoruz. Önümüzdeki dönem için çok büyük yükselişler vadetmeyebilir. Altını da çok fazla önermiyoruz ama uzun süre fiyatını koruyacaktır. Altın mı, faiz mi derseniz, TL faizinde kalmalarını öneriyorum.

EFG İstanbul Strateji Direktörü Hüseyin Kelezoğlu: Hisse senedinden uzak durulması gerekir. TL’ye karşı dolarda açıkta kalmamış olmak lazım. Doları bir yatırım aracı olarak önermiyorum. TL’de kalan biri iki-üç yıllık vadede dolarda hareket olsa da aynı parayı kazanır. Altında halen yatırımcı talebi yeterince yok. Ancak bir yıl için altın da cazip değil. Borsada fırsat kollayın ama bu fiyatlardan değil.

Finansbank Ekonomisti İnan Demir: Orta vadede TL faiz getirisinin yüksek olduğu düşünüldüğünde buradaki kazanç, kurun imkanlarını telafi edecek kadar yüksek. TL daha cazip. Kısa vadede TL, değişik dövizler ve altın içeren bir sepet oluşturulmalı. Risk istemeyen bir insan için altın ağırlıklı olsun.



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,762 µs