Kriz artık diplomatik! | " /> Kriz artık diplomatik! | "/>

En Sıcak Konular

İpler geriliyor: Kriz artık diplomatik!

10 Ekim 2008 14:14 tsi
İpler geriliyor: Kriz artık diplomatik! 100'ün üzerinde İngiliz resmi kuruluşunun İzlanda bankalarında parasının batması iki ülke arasında gerginliğe neden oldu. Batan para ise...

Aralarında belediyeler, çeşitli yardım vakıfları ve polis teşkilatının yardımlaşma sandığının da bulunduğu 100;ün üzerindeki kamu kuruluşunun 1 milyar sterlini aşan miktardaki parasının İzlanda;daki iflas eden bankalarda batması, iki ülke arasındaki ilişkilerin iyice gerilmesine yol açtı.

İngiliz hükümeti başta iflas eden İzlanda Bankası Landsbanki olmak üzere İzlanda şirketlerine ait  İngiltere;deki değerleri dondurma yoluna gideceğini açıkladı.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, İzlanda;nın İngiliz kurumlarının hesaplarına garanti vermemesini ';tümüyle kabul edilemez ve hukuk dışı;; bir tutum olarak değerlendirirken, İngiltere Hazinesi;nden oluşturulan bir heyetin söz konusu ülkeye gönderilmesine ve görüşmeler yapılmasına karar verildi.

Heyetin İzlanda yetkililerini zorlayıp, ülke bankalarında batan İngiliz kurumlarına ait mevduata garanti verilmesini sağlanmaya çalışacağı bildirildi.

Bu arada İngiltere Hazinesi;nin de 2001 yılında çıkartılan terörle mücadele yasasından aldığı yetkiyi kullanarak İzlanda;da iflas eden bankalardan biri olan Landsbanki;ye ait 7 milyar stenlinlik değere el koyma işlemlerini başlattığı öne sürüldü. Bazı kaynaklar ise bu işlemin halihazırda tamamlandığını iddia etti.

İzlanda Başbakanı Haarde, bu adımı değerlendirirken bunun tümüyle dostluğa sığmayan bir tutum olduğunu söyledi.

Gordon Brown'ın gerekirse terörle mücadele yasalarında var olan bazı hakları kullanıp İzlanda firmaları ve finans kuruluşlarına ait İngiltere;deki para ve değerleri dondurma adımı atabilecekleri tehdidinde bulunmasının, iki ülke arasındaki gerginliği daha da arttırdığına işaret ediliyor.

İngiltere Başbakanı Brown İzlanda Başbakanı ile de konuyu görüştüğünü ve kaybedilen paraların İzlanda hükümeti tarafından ödenmemesinin tümüyle hukuk dışı bir tutum olduğunu kendisine de ilettiğini kaydederken, bu paraların kurtarılabilmesi için gereken her türlü adımı atmayı sürdüreceklerini vurguladı.

İzlanda Başbakanı Geir Haarde ise Gordon Brown;ın ortaya koyduğu görüşlerin kendisini şaşırttığını ve muhattabına konuyu mahkemeler yoluyla halletmesi tavsiyesinde bulunduğunu belirtti.

aa

 



Bu haber 394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,186 µs