En Sıcak Konular

Altın alalım mı, satalım mı?

10 Ekim 2008 13:16 tsi
Altın alalım mı, satalım mı? Yatırımcılar altın ve dolar fiyatlarını yakından takip ediyor. Peki en güvenli yatırım aracı olarak gösterilen altın fiyatları nasıl bir seyir izleyecek?

İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkan Yardımcısı Oğuzhan Aloğlu, geçen hafta YTL'nin dolar karşısında zayıflamasının yurt içinde YTL cinsinden altın fiyatlarını artırdığını, 30 Haziran-4 Temmuz 2008 tarihleri arasında altının YTL cinsinden değer artışının uluslararası piyasalardaki dolar cinsinden değer artışının da üzerinde gerçekleştiğini bildirdi.
   
Aloğlu, yaptığı açıklamada, 25 Haziran 2008'de 873,50 dolar/ons'a gerileyen altın fiyatlarının, bu tarihten itibaren yükseliş trendine girdiğini ve bir haftalık kısa sürede yüzde 8 oranında değer kazandığını ifade etti.
    
Altın fiyatlarının 2 Temmuz 2008'de 946,50 dolar/ons ile 17 Nisan 2008 tarihinden itibaren gördüğü en yüksek seviyesine ulaştığını ve altına dayalı borsa yatırım fonları varlıklarındaki artışın, yatırımcıların, son haftalardaki volatil işlemlerden sonra metale karşı yeniden güven kazandığını gösterdiğini kaydeden Aloğlu, şöyle devam etti:
    
"Dünyanın en büyük altına dayalı borsa yatırım fonu SPDR Gold Trust tarafından tutulan altın miktarı, Çarşamba günü 658,7 tona ulaşarak fiyatların 1.030,80 dolar/ons ile rekor seviyeye ulaştığı Mart ayı ortasındaki 663 tonluk rekor düzeyine yaklaşmıştır. Son günlerde zayıflayan ABD doları ve varil başına 146 dolara yaklaşarak rekor seviyede seyreden ham petrol fiyatları ile beraber yatırımcılardan gelen talep altına destek vermiştir. Diğer taraftan özellikle rekor derecedeki petrol fiyatlarıyla beraber tüm dünyada süren enflasyon endişesinin yanı sıra, finansal şirketlerin ikinci çeyrek bilançolarında zarar açıklayacağına ve kredi krizi ile ilgili sorunların sürdüğüne yönelik beklentiler global hisse senedi piyasalarında düşüşe yol açarken, yatırımcıların fonlarını menkul kıymetlerden çekerek altına ve diğer emtialara kaydırdıkları gözlenmiştir."

"ALTININ SEYRİ ABD DOLARINA BAĞLI OLACAK"
Oğuzhan Aloğlu, Avrupa Merkez Bankasının, faiz oranlarını beklenildiği gibi çeyrek puan artırarak yüzde 4,25'e yükseltmesinden sonra, bankadan yapılan yorumların avroya fazla destek vermemesi ve 3 Temmuz günü piyasa beklentileri doğrultusunda gelen ABD'nin istihdam verilerinin, ABD dolarında bir toparlanmaya neden olarak 4 Temmuz Cuma günü altını, 930 dolar/ons seviyesine doğru zayıflattığını söyledi.
   
Rekor düzeydeki petrol fiyatlarından destek alan altının önümüzdeki günlerdeki seyrinin ABD dolarının hareketine bağlı olacağını vurgulayan Aloğlu, "Petrol fiyatlarına ilişkin endişeler halen sürerken, İran ile İsrail arasındaki gerginliklerin petrole ve altına destek sağladığı görülmektedir. Destek seviyesi 925 dolar/ons'ta, direnci ise 945-950 dolar/ons arasında yer alan altın, İran ile ilgili gerginliklerin artması durumunda 1,000 dolar/ons'u görebilecektir" diye konuştu.
   
Altının global bir emtia olmasından dolayı dünya genelinde fiyatının sadece küçük farklılıklar gösterdiğini, Türkiye'deki dolar cinsinden altın fiyatlarının da dünya fiyatlarına göre yaklaşık bir dolar kadar küçük bir primle İAB'de işlem gördüğünü anlatan Aloğlu, şunları kaydetti:
    
"YTL cinsinden altın fiyatları ise, altının dolar cinsinden uluslararası fiyatının yanı sıra, ABD dolarının YTL cinsinden değerine de bağlıdır. Geçen hafta YTL'nin dolar karşısında zayıflaması yurt içinde YTL cinsinden altın fiyatlarını artırmış, dolayısıyla 30 Haziran-4 Temmuz tarihleri arasında altının yerel para birimimiz cinsinden değer artışı uluslararası piyasalardaki dolar cinsinden değer artışının da üzerinde gerçekleşmiştir."



Bu haber 1,169 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,011 µs