En Sıcak Konular

Döviz 'Merkez'de asayiş berkemal!

10 Ekim 2008 12:50 tsi
Merkez Bankası, 2002 yılında sona erdirdiği döviz depo piyasasındaki aracılık faaliyetlerine yeniden başladı. 1.43'e kadar yükselen dolar, açıklamanın ardından 1.36 YTL'ye geriledi

Küresel kriz nedeniyle merkez bankalarının koordineli faiz indiririmi sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da önlem aldı. Merkez Bankası, uluslararası piyasalardaki belirsizlikler ortadan kalkıncaya kadar Döviz ve Efektif Piyasaları döviz depo piyasasındaki aracılık faaliyetlerine bugünden itibaren yeniden başlanmasına karar verildiğini açıkladı. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Son dönemde uluslararası kredi piyasalarında yaşanan sorunlar küresel finans sektörünün güvenilirliğine ilişkin kaygılarla birleşerek gelişmiş ülke para piyasalarında sıkışmaya neden olmaktadır" denildi ve eklendi: "Kuşkusuz bu piyasalardaki sorunları gidererek etkin bir şekilde çalışmasını sağlayacak olan ilgili ülke merkez bankalarıdır ve merkez bankaları düzenledikleri likidite operasyonları ile kendi para piyasalarındaki sıkışmayı gidermeye çalışmaktadırlar.

KARAR VERİLDİ

Ancak, böyle bir belirsizlik ortamı zaman zaman ülkemizde de döviz likiditesi akışkanlığının azalmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle, bankalararası döviz piyasasında döviz likiditesinin akışkanlığının artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla uluslararası piyasalardaki belirsizlikler ortadan kalkıncaya kadar Merkez Bankası'nın Döviz ve Efektif Piyasaları döviz depo piyasasındaki aracılık faaliyetlerine yeniden başlanmasına karar verilmiştir."

OLUMLU BİR ADIM

Merkez Bankası'nın önlemini değerlendiren ABank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin, "Alınan karar olumlu. Merkez Bankası daha önce de bu işlemlere aracılık ediyordu. Yeniden dönmüş olması döviz likidite talebi olanların güvenli bir şekilde sorunu çözmesi yönünde atılmış olumlu bir adım" dedi.

G-20'ler toplanıyor

ABD yönetimi, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın hafta sonunda yapılacak yıllık toplantıları çerçevesinde, sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkeleri biraraya getiren G-20 platformunu toplantıya çağırdı. ABD Başkanı Henry Paulson, G-20'lerin acil toplantısında küresel finans krizine karşı atılacak adımların eşgüdümünün ele alınacağını söyledi. G-20 platformunda Türkiye de bulunuyor. Dünyanın sanayileşmiş 7 ülkesinin maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları da bugün Washington'da biraraya gelecek. G-7 grubunda ABD ve Almanya'nın yanısıra Japonya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada yer alıyor.

Karar piyasayı rahatlattı

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, alınan kararın piyasayı rahatlattığını ve bunun da kurlarda gözle görülür bir değişikliğe neden olduğunu belirtirken, Merkez Bankası'nın müdahalesine ilişkin 'Piyasada likitide sağlandı' yorumunu yaptı. 'Bu noktadan sonra bankalar Merkez üzerinden borçlanabilecek. Bu da bu kriz ortamına güven verdi. Zaten bu amaçla yapıldı' diyen Toğuç, şunları kaydetti: '1.43 YTL olan bankalar arası dolar kuru, 1.38'e düştü. Bu da ortamın bir nebze olsun rahatladığını gösterir. Ancak bundan sonraki müdahale küresel krize bağlı. Kriz derinleşirse MB, piyasadan dolar almayı durdurabilir. Hatta kademeli faiz indirimi de gelecektir. Ama şu an için Merkez'in hamlesi oldukça olumlu ve yerinde oldu.'

AIG'e 38 milyar $ daha!

ABD'de çökmesinin engellenmesi için geçen ay devletten 85 milyar dolar para aktarılması kararlaştırılan sigorta devi American International Group'a (AIG), yaklaşık 38 milyar dolar daha kredi açıldı. ABD Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre yeni kredi, Merkez Bankası'nın New York şubesi tarafından sağlanacak. Açıklamada, AIG'nin neden bu yeni krediye ihtiyaç duyduğu belirtilmedi. AIG yetkilileri de, daha önce açılan 85 milyar dolarlık acil kredinin 61 milyar dolarının şirket tarafından devletten çekildiğini bildirdiler.

Dexia'ya garantör bulundu

Belçika, Fransa ve Lüksemburg, sıkıntıdaki Dexia bankasının kredilerine bir yıl süresince garanti veriyor. Belçika Başbakanı Yves Leterme, garantinin, uluslararası borç veren kurumlarla yeni anlaşmaları, yeni interbank mevduatlarını ve üç yıla kadar yeni kurumsal kredilerini kapsadığını söyledi. Görüşmelere yakın kaynak, Belçika'nın garantinin yüzde 60,5'ini, Fransa'nın yüzde 36,5'ini ve Lüksemburg'un yüzde 3'ünü karşılayacağını bildirdi. Garantinin 31 Ekim 2009'a kadar geçerli olacağı belirtildi.

UniCredit problemi çözüldü

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, İtalya'da bankalar arasında sadece UniCredit'de sorun olduğunu, onun da çözüldüğünü söyledi. Berlusconi, bankalara sermaye enjekte etmeyi de içeren ve dün açıklanan önlemler sonrasında düzenlediği basın toplantısında, İtalyanlar'dan hisselerini satmamalarını isteyerek, hisse fiyatlarının 18-24 ay içinde tekrar iyileşebileceğini ifade etti.

ABD: Plana rağmen bankalar batabilir

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, küresel finansal piyasalardaki ciddi gerilimin sürdüğünü söyledi. Paulson, finansal piyasadaki sıkıntının ekonomiyi olumsuz etkilediğini, yönetimin tarihteki en büyük mali sistemi kurtarma planının uygulanması için hızlı hareket ettiğini belirtti. Paulson, "Mali kurumların batık varlıklarını satın alma programı olsa bile bazı bankalar batabilir. Finansal kriz hemen sona ermeyecek ve önemli sorunlar önümüzde duruyor" dedi. Fed ile diğer merkez bankalarının dün eş güdüm içinde faiz oranlarını indirmesiyle ilgili olarak da Paulson, "Bunun, dünyadaki merkez bankalarının, bu zor zamanda küresel ekonomiyi desteklemede gerekli adımları atmaya hazır olduğunu gösterdiğini" ifade etti.

Yeni Şafak

 



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,791 µs