Avrupa'nın parası Türkiye'ye koşuyor! | " /> Avrupa'nın parası Türkiye'ye koşuyor! | "/>

En Sıcak Konular

Avrupa'nın parası Türkiye'ye koşuyor!

10 Ekim 2008 12:08 tsi
Avrupa'nın parası Türkiye'ye koşuyor! Merkez bankalarının faiz hamlesi sonrası dün rahat nefes alan piyasalarda yatırımcıların risk iştahı da arttı. ABD ve Avrupa’dan kaçan para Türkiye’nin cazip faizine yönelince bakın neler oldu?

Merkez bankalarının faiz hamlesi sonrası dün rahat nefes alan piyasalarda yatırımcıların risk iştahı da arttı. ABD ve Avrupa’dan kaçan para Türkiye’nin cazip faizine yönelince dolar 1.37 YTL’ye, faiz yüzde 20’nin altına geriledi.

Global merkez bankalarının çarşamba günü gerçekleştirdiği koordineli faiz indirimlerinin ardından yatırımcıların risk iştahı arttı. ABD ve Avrupa’dan kaçan para Türkiye başta olmak üzere yüksek faiz veren ülkelere yöneldi. Yatırımcıların ABD Hazine tahvillerinden çıkıp daha riskli yatırımlara yönelmesiyle dolar kuru 1.3755 YTL’ye kadar gerilerken, faiz yüzde 20’nin altına indi. Bankacılar çarşamba gerçekleşen faiz indirimlerinin ardından yatırımcıların risk alma eğilimlerinin artmasıyla global piyasalara paralel yüksek faiz veren para birimlerinin neredeyse tamamının dolar karşısında değer kazandığını söylediler. Bir bankanın döviz piyasası işlemcisi ‘Dışarıda high yielding currencies’e (yüksek faiz veren para birimleri) talep yükseldi. Yatırımcıların risk alma eğilimleri arttıkça Lira’nın da aralarında bulunduğu yüksek faiz veren neredeyse tüm para birimleri değer kazandı. YTL cinsi yatırımlar da gelişmeden olumlu etkilendi’ dedi.

İMKB YÜZDE 0.34 YÜKSELDİ  

Bankalararası piyasada en iyi dolar alış kotasyonlar dün sabah 1.4040 YTL seviyesinden ilk işlemlerine başlarken gün içinde en düşük işlem 1.37 YTL seviyesinden gerçekleşti. Dolar günü 1.38 YTL seviyesinden kapattı. Dolar çarşamba günü 19 ayın en yüksek seviyesi olan 1.4410 YTL’yi görmüştü. Merkez Bankası gösterge dolar kurlarına göre göre YTL, dolar karşısında yüzde 2.13, Euro karşısında yüzde 1.61 değer kazandı. Bono piyasasında da gösterge tahvilin bileşik faizi işlem bazında yüzde 20’nin altına indi. İşlem bazında faiz en düşük yüzde 19.88’den gerçekleşti. Gösterge kağıtta faiz dün işlem bazında yüzde 21 seviyesini aşmıştı. Bankacılar ‘Yapılan Hazine ihalelerinde yabancı talebi düşük olduğu için tahvil satışı sınırlı kalmıştı. Dolayısıyla piyasada alım için kağıt yok. Yapılan alım işlemleri faizi ciddi anlamda aşağı çekebiliyor’ dedi. Piyasalardaki rahatlama borsalara da yansıdı. Güne yükselişle başlayan borsalar ABD borsalarının vadeli işlemlerde ekside olmasıyla gün sonu kazançlarını geri verdi. İMKB endeksi günü yüzde 0.34 artışla 30.878 puandan kapattı.

Şok: Wall Street yüzde 7.3 düştü

ABD hükümetinin, 850 milyar dolarlık kurtarma paketi ve altı merkez bankasının ortaklaşa faiz indirimine tepki vermeyen Wall Street’te sonunda ipler koptu. Önceki gün yüzde 2 kayıpla kapanan borsa dün de yüzde 7.33 değer kaybederek son yirmi yılın en büyük düşüşlerinden birini yaşadı. New York borsasının gösterge endeksi Dow Jones 8 bin 579 puana inerek 11 Eylül’de gördüğü dip seviyelere yaklaştı. Amerikan borsalarındaki kayıp bununla sınırlı kalmadı, teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq da yüzde 5.47 değer kaybetti. Wall Street’teki şok düşüş Avrupa borsalarının kısmi toparlanmalar yaşayıp nefes aldığı bir günün ardından gelirken dünya piyasalarında moraller iyice bozuldu. Alınan önlemlerin yeterli olmaması nedeniyle fon yöneticileri karamsarlığa kapılırken bir çok şirketin bozulan piyasa dengeleri nedeniyle iflasın eşiğine geldiği belirtiliyor. Dünya borsalarının kalbi sayılan Wall Street’teki bu gerilemenin ardından bugün açılacak tüm piyasalarda hızlı dalgalanmalar bekleniyor.

star

 



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,954 µs