-Video | " /> -Video | "/>

En Sıcak Konular

TÜSİAD Başkanından kriz uyarıları -Video

10 Ekim 2008 10:31 tsi
TÜSİAD Başkanından kriz uyarıları -Video TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, Koç Üniversitesi'nde ekonomik gelişmelerin değerlendirdiği toplantısında finansal krizle ilgili önemli uyarılarda bulundu.

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, dünyayı kasıp kavuran finansal krizi ve ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye'nin krize 45 milyar dolarlık cari açıkla yakalandığını kaydeden Yalçındağ, ekonomideki yavaşlamanın daha belirgin hale geleceğini, büyüme sürecinin de sekteye uğrayacağını ifade etti.

Ekonomik verilerin bir yavaşlamaya işaret ettiğini belirten Yalçındağ, kaybedilen zamanın kaybedilen refah anlamına geldiğini söyledi. Yalçındağ, Türkiye'deki bankacılık sektörünün ise dış şoklara dayanıklı olduğuna dikkat çekti.


"Tarihi günlerden geçmekteyiz. Yaşanan durum 1929'dan beri en büyük kriz. Uzman tahminleri her geçen gün daha da kötülüyor. 6,4 olan büyüme hızı 3,9 a çekildi. IMF tahminlerin göre ithalat hızı 1,9 a düşecek. Bu durumda Avrupa ve Amerika ile ticaret yapanlar olumsuz etkilenecek.

Yatırımcıların risk alma konusundaki tutumu sorunu çoğalttı. Dünya radikal kapsamlı acil önlemler alma durumu ile karşı karşıya…Birçok Avrupa devleti bankalara destek verdi ve İzlanda’dan başlayarak ülkeler mevduatlara garanti verdi.

Ekonomideki yavaşlama daha belirgin olacak. Üretim tüketim ithalat ihracat rakamları bir yavaşlamaya işaret ediyor. Son rakamlar Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehlikeyi ortaya koydu. 3 Çeyrekte büyüme hızı çok düşecek.

Büyüme hızı tarım dışı işsizlik de artacak. Gerekli reformların yapılması gecikti. Ama bazı noktalar da gözden kaçmamalı. Bankacılık sistemimiz dış sektörlere göre daha dayanıklıdır. Küresel krizin ülkemize sirayeti sınırlı olacak.

Petrol ve emtia fiyatlarında kesin düşüşler var,değerleri madenler düşüyor. Bu ve benzeri durumlar rekabeti güçlendirecek enflasyon düşecek. Bu durum enflasyonla mücadelemizi güçlendirecek.

Bu kriz 100 yılın en ciddi krizi. Türkiye bu krizden zarar görecek büyüme yavaşlayacak. Olan biteni dikkatli izlemek ve güven bunalımına neden olmamak gerekiyor. Piyasaları hazırlıklı olduğumuza ikna etmeliyiz. Türkiye’nin bu krizden en az zararla çıkması için ekonomik reformları yapacağına inanıyoruz….

ROTAHABER

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ

 



Bu haber 336 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,379 µs