En Sıcak Konular

Talat-Hristofyas federasyonu konuşacak

10 Ekim 2008 10:29 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas bir araya gelerek, federal yürütme organının nasıl şekilleneceğini tartışacak.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm bulunması amacıyla 11 Eylülde başlayan kapsamlı müzakereler çerçevesinde bugün üçüncü kez bir araya geldi.

Lefkoşa ara bölgede bulunan, BM kontrolündeki Uluslararası Havaalanı yakınında kapsamlı müzakereler için tahsis edilen binada yapılan liderler görüşmesine, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye-Brook Zerihoun'un da katılıyor.

Açıklama yapmadan görüşmeye geçen Talat ve Hristofyas, “Yönetim ve Güç Paylaşımı” başlığı altında, federal yürütme organının nasıl şekilleneceğini tartışacak.

Bu arada, 11 Eylül görüşmesinde “görüşmenin içeriğine ilişkin basına açıklama yapılmaması” yönünde varılan mutabakat uyarınca, 18 Eylül görüşmesinde bölgeye alınmayan basın mensupları, bugünkü görüşmede bölgeye alındı, ancak basının ilgisinin önceki görüşmelere oranla az olduğu gözlendi.

Liderlerin 18 Eylüldeki görüşmesi 5 saat sürmüştü.

18 EYLÜL SONRASI GELİŞMELER

KKTC Cumhurbaşkanı Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas, 18 Eylülde yaptıkları görüşmeden 22 gün sonra bugün yeniden bir araya geldi.

Liderler, son görüşmelerinin ardından yurt dışı temaslarda bulundu. Talat ve Hristofyas, birer gün arayla, Strasbourg'da, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) oturumunda konuştu. 30 Eylülde AKPM üyelerine hitap eden Talat, başka temaslarda da bulundu.

Liderler, burada sürpriz bir şekilde bir araya gelerek görüştü.

Hristofyas, BM Genel Kurulu çalışmaları için New York ve birkaç gün önce de Bulgaristan'da temaslarda bulundu. Rum lideri Kasımda da Moskova'yı ziyaret edecek.

18 Eylülden bu yana, özellikle Rum lideri Hristofyas'ın sert açıklamaları gündemi meşgul etti. Hristofyas, 18 Eylül görüşmesine giderken yaptığı açıklamada, Talat'ın, “görüşme salonunda başka, dışarıda başka konuştuğunu” iddia ederek, “Ortak dil bulmazsak değil yıl sonuna, hiçbir zaman çözüm bulunmayacak” demişti.

Talat, görüşme sonunda Cumhurbaşkanlığına döndüğünde, Hristofyas'ın görüşmeye giderken kendisine yönelik eleştirisinin anımsatılması üzerine, “müzakerelerin başlaması ve bir an önce sonuçlaması için ne kadar büyük gayret gösterdiklerini bütün dünyanın bildiğini” ifade ederek, herhangi bir şekilde sürecin uzamasını değil, hızlanmasını istediklerini, bunun için de bütün gayreti ortaya koyduklarını kaydetmişti.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca da, Rum tarafına seslenerek, Talat'ın, müzakerelerde, “içeride başka, dışarıda başka farklı ne konuştuğunu açıklayabileceklerini” söylemişti.

Hristofyas, 63. BM Genel Kurul Toplantısı için bulunduğu New York'ta yaptığı açıklamada ise, Kıbrıs'ta “yeni ortaklık ve yeni devlet olmayacağını, 'Kıbrıs cumhuriyeti'nin yeni bir devlet haline dönüşeceğini” söylemişti.

Cumhurbaşkanı Talat, 25 Eylülde bir kabulünde yaptığı açıklamada, “En büyük çözüm fırsatını heba edenin, eski Rum lideri Tasos Papadopulos ve onu destekleyen şimdiki Rum lideri Dimitris Hristofyas olduğunu” belirterek, “Yeni şartlarda çözüm istediğini Sayın Hristofyas ispat etmek zorundadır” demişti.

hurriyet



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,488 µs