En Sıcak Konular

İran nevruza sahip çıkmak istiyor!

10 Ekim 2008 10:18 tsi
İran nevruza sahip çıkmak istiyor! Başta Türkiye ve Türk cumhuriyetleri olmak üzere Ortadoğu'daki pek çok ülkede kutlanan nevruza İran sahip çıkmak istiyor.

Nevruz ve bazı İran melodilerinin tescillenmesi için Tahran resmen UNESCO'ya başvurdu. İran, nevruzun UNESCO'nun Manevi Kültür Mirası listesine alınmasını ve İran'ın manevi değeri olarak tescillenmesini istiyor.

Baharın ilk günü olarak kutlanan nevruz aynı zamanda İran'da da yeni yılın başlangıcı olarak kabul ediliyor. Türkiye'nin yanı sıra Pakistan, Hindistan, Kazakistan, Azerbaycan, Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kuzey Irak da nevruzu kutlayan ülkeler ve bölgeler arasında yer alıyor, fakat bu ülkeler nevruzun uluslar arası bir miras olarak kabul edilmesini, herhangi bir ülkenin tekeline alınmamasını istiyor.

UNESCO'ya 18 fotoğraf, 60 dakikalık bir film ve üç kitapla başvuran İran'ın bu ilginç talebinin kabul edilip edilmeyeceği merakla bekleniyor.

Manevi Kültürel Mirası Koruma Konvensiyonu, manevi ya da yaşayan miras olarak, sözlü gelenek ve deyimleri, devam ettirilen sanat, sosyal aktiviteler ve festivalleri, bilim ve doğayla ilgili geleneklerle geleneksel el sanatlarını kabul ediyor.

Her ne kadar nevruzla ilgili ilk yazılı kaynaklara 2. yüzyılda İran kaynaklarında rastlansa da bu geleneğin çok daha eskilere dayandığı, özellikle göçebe bir hayat yaşayan Türkler arasında çok daha yaygın olduğuna işaret ediliyor. Ayrıca bu kültüre, Pakistan ve Hindistan gibi Türklerle İslamiyeti tanıyan ülkelerin de sahip çıkması İran'ın nevruz konusundaki iddialarını zayıflatıyor.

İran, Türk ve İslam dünyasının ünlü mutasavvıflarından Mevlana Celalettin Rumi'nin de İran kültürünün bir parçası olduğunu ispatlamak için uluslar arası arenada büyük bir savaş veriyor. Ancak UNESCO 2007'yi Mevlana yılı ilan etmesine rağmen İran'a herhangi bir rol vermemişti. Mevlana yılı etkinliklerinde Türkiye'ye öncü rol verilmişti.

Bu arada İran, Afganistan ve Tacikistan'la birlikte Afganistan'ın Belh kentinde nevruz kutlamalarını birlikte gerçekleştirme kararı aldı. 21 Mart'taki kutlamaların Nevruz'un Fars kültürünün önemli bir parçası olduğunu gösterme amacı taşıdığı belirtiliyor. Belh kenti aynı zamanda Mevlana'nın doğduğu kent olmasından dolayı büyük bir önem taşıyor.

İran, Farsça'nın resmi dil olarak kabul edildiği her üç ülke arasında Farsça yayın yapan bir televizyonun kurulması için de girişimlerde bulunuyor.

cihan



Bu haber 334 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,856 µs