En Sıcak Konular

Bakan Şimşek, IMF ile görüştü!

10 Ekim 2008 08:23 tsi
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanı Dominique Strauss-kahn ile , Washington'daki IMF Genel Merkezinde yaklaşık bir saat görüştü.

Alınan bilgiye göre, Washington'daki IMF Genel Merkezinde yaklaşık 1 saat süren görüşmede, Türkiye ekonomisi, küresel finansal krizin Türkiye ekonomisine muhtemel etkileri ve küresel ekonomik gelişmeler ele alındı.

Görüşmede, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin de yer aldı.

IMF tarafında ise görüşmeye, IMF Başkanı Kahn ve diğer üst düzey fon yetkilileri katıldı.

Türk heyeti ile IMF heyeti arasındaki görüşmelerde, Türkiye ekonomisindeki son makro ekonomik gelişmeler, 2009 bütçesi ile IMF'deki kota ve oylama gücüne ait reform çalışmaları da gündeme geldi.

Karşılıklı görüşmelerde, Türk bankacılık sisteminde ''zehirli varlıkların'' olmadığı ve sermaye yeterliliğinin güçlü bir oranda olduğu kaydedildi.


-ENFLASYON VE CARİ AÇIK DÜŞECEK-

Türk heyetinin görüşmelerde, petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş çerçevesinde, enflasyonun düşüş trendi içinde olduğu ve hedefin altına inebileceği, cari açığın da daralacağı vurgusunda bulunduğu belirtiliyor.

Fon kaynaklarından edinilen bilgiye göre, IMF heyeti ile yapılan görüşmelerde, potansiyel bir ''ihtiyati stand-by'' çalışması konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu.

İhtiyati stand-by konusunda, her iki tarafından şimdiye kadar yaptığı teknik çalışmalar da gözden geçirildi.

Edinilen bilgiye göre, Türk heyeti, Türkiye'nin mali anlamda bir dış krediye ihtiyacı olmadığını, ayrıca bütçe performansındaki gidişin, makro ekonomik hedeflerin tutacağını gösterdiği, özelleştirmenin de çok başarılı bir seyir izlediğini vurguladı.

IMF Başkanı Kahn, Türkiye'deki bütçe performansının, böylesine bir küresel finansal kriz karşısında önemli bir başarı sağladığı görüşünü dile getirdi.

Türk heyetinden edinilen bilgiye göre, IMF binasında gerçekleşen görüşmeler ''samimi, verimli ve yapıcı'' geçti.


-YENİ KÜRESEL YÖNLENDİRME GRUBU-


Öte yandan Türkiye, Dünya Bankası başkanı Robert B. Zoellick'in önerdiği G7'ye ilave yeni 7 ülkeden (Brezilya, Meksika, Çin,Hindistan, Rusya, Suudi Arabistan ve Güney Afrika) oluşan yeni ''Yöndendirme Grubu''na karşı, Türkiye'nin de içinde bulunduğu G20'nin etkin kılınmasını önerdi. Türk heyeti, Türkiye'nin, hem ekonomik hem de stratejik olarak güçlü bir ülke konumunda olduğunu da vurguladı.

Bakan Şimşek'in, IMF başkanına küresel ekonomik konuların çözümünde Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu G- 20 platformunun uygun bir platform olacağını söylediği belirtildi. Kahn'ın da, G20'nin daha da etkin hale getirilmesi görüşüne sıcak baktığı belirtiliyor.

Bakan Şimşek'in bugün, ABD Eski Dışişleri Bakanı Madeline Albright ile de görüşmesi bekleniyor.

Şimşek, yarın ise G20 toplantısında, Türkiye'yi temsil edecek ve küresel finansal krize çözüm arayışları toplantılarında, görüşlerini belirtecek.

aa



Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,952 µs