profesyonelleşecek! | " /> profesyonelleşecek! | "/>

En Sıcak Konular

AB projesi ile sınırlar profesyonelleşecek!

10 Ekim 2008 08:06 tsi
AB projesi ile sınırlar profesyonelleşecek! 3.7 milyar Euro'luk AB projesi tamamlanırsa sınırları profesyonel askerler koruyacak. Ancak projenin yavaş yol alması tepki çekiyor..


Türkiye AB'ye alınırsa, sınırları ordu yerine profesyonel sınır polisi koruyacak. 3 milyar 700 milyon Euro'luk projeyle 70 bin kişilik profesyonel ekip, son model donanımlarla, Doğu ve Güneydoğu'nun da aralarında bulunduğu kritik sınır korumasını üstlenecek. Dağlıca'da veya Aktütün'de olduğu gibi, vatani görevini yapan erler sınırları korumayacak. AB ile İçişleri Bakanlığı arasında, 5 yıl önce başlatılan Entegre Sınır Yönetim Projesi'ne göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, İran, Irak ve Suriye sınırı da dahil, tüm kara ve deniz sınırlarının korunmasını sivil otoriteye bırakacak. "Profesyonel sınır koruma örgütü" bir valiye bağlanacak. 2012'ye kadar tamamlanması planlanan proje, Avrupa Birliği Türkiye'ye, "Evet seni AB'ye aldım" kararını verdiği gün sonuçlanacak.

Projeyi yürüten Türk uzmanlar Fransa, İngiltere ve Polonya'da temaslarda bulundu. Projeyi yürütmek amacıyla AB ilk olarak 685 bin Euro destek sağladı. Projenin toplam maliyeti olarak hesaplanan 3 milyar 700 bin Euro paranın yüzde 60'ının AB tarafından, geri kalanının ise Türkiye tarafından karşılanması öngörüldü.

İÇİŞLERİ: RAFA KALKMADI

Türkiye ise, projenin tamamının AB tarafından karşılanmasını istedi. Ancak 5 yıldır projede ciddi bir ilerleme sağlanamaması eleştiri konusu.

İçişleri Bakanlığı yetkililerine göre proje rafta bekletilmiyor. Yetkililer; bakanlıkların yanı sıra Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri, Jandarma, Sahil Güvenlik ve Emniyet çalışmaları uyum içinde yürütüyor.

sabah



Bu haber 241 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,858 µs