En Sıcak Konular

Rusyalı muhaliflerden Gürcistan desteği

9 Ekim 2008 23:21 tsi
Rusya'nın Gürcistan'daki askeri operasyonuna karşı çıkan ülke muhalefeti, Moskova'da Gürcistan'a destek ve ordunun geri çekilmesi için oturma eylemi düzenledi.

Rusya Sağ Güçler İttifakı, Vatandaş Birliği İttifakı ve çeşitli insan hakları örgütlerinin temsilcilerinin katılımıyla Moskova'daki Çistaya Prudi Meydanı'nda düzenlenen eylemde, Rus ordusunun Gürcistan'a yönelik işgalci tutumu protesto edildi. Rus ordusunun bir an önce tüm Gürcistan topraklarından çekilmesini, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin teşebbüsüyle kabul edilen Rus-Gürcü sorununun barış yoluyla çözümü planına uyulmasını talep eden eylemciler, Başkan Dimitri Medvedev ile Başbakan Vladimir Putin'i yargıya sevk edilebilmeleri için istifaya çağırdı.

Eylem sırasında "Tanklarımız yabancı ülkede, topraklarımız tehlikede", "Gürcistan topraklarında etnik temizlik ve garezlere son verilmeli", "Bush Kosova'dan, Putin Gürcistan'dan defol", "Medvedev ve Putin yargılanmalı", "Sarkozy planını sözde değil uygulamada istiyoruz" gibi pankartlar açan göstericiler, "Çifte standartlara hayır", "Rusya yasalara uy" "Rusya kendini dünyaya rezil etme" gibi sloganlar attı.

Eylemcilerden Vladimir Lariyonov, "İyi insanın çok dostu ve az düşmanı olmalı. Rusya'nın da çok dostu olmasını istiyorum. Ama maalesef çevremizdeki tüm devletler düşmanımız. Ben böyle ülkede yaşamaktan utanç duyuyorum. Neden herkese düşman oluyoruz?" şeklinde konuşurken, Sağ Güçler İttifakı'nın Moskova Şubesi Başkanı Sergey Gorodilin ise, "Rusya ordusu kendisine verilen talimatları yerine getiriyor. Dolayısıyla ordunun Gürcistan'daki faaliyetlerine değinmek istemiyorum. Fakat ordunun Gürcistan'a gönderilmesi yönünde alınan siyası kararların ise yanlış olduğunu düşünüyorum. Bir an önce bu yanlış kararların geri alınması lazım. Aksi takdirde Kafkaslardaki müttefiklerimizi ve dünyadaki güvenimizi kaybetmiş olacağız" dedi.

Svetlana Lifçişina isimli diğer bir eylemci ise, "Ben Rusya vatandaşıyım. Dolayısıyla bu ülkenin sorunlarına kayıtsız değilim. Gürcistan'a ordu gönderilmesi bir suçtur. Bu suçu işleyen Putin ve Medvedev yargılanmalıdır. Rusya'nın Gürcistan'a asker gönderilmesi kararı anayasamıza aykırı şekilde alındı. Bunun için mutlaka Duma'nın onayı gerekiyordu. Fakat bu gerçekleşmedi. Söz konusu yasadışı karar sonucunda 200 binden fazla Gürcü kendi yurtlarını terk etmek zorunda kaldı" şeklinde konuştu.

iha



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,341 µs