OHAL: Ülkeyi bölmek mi istiyorlar | " /> OHAL: Ülkeyi bölmek mi istiyorlar | "/>

En Sıcak Konular

Küresel OHAL: Ülkeyi bölmek mi istiyorlar

9 Ekim 2008 17:48 tsi
Küresel OHAL: Ülkeyi bölmek mi istiyorlar Türkiye Genelkurmay’ın hükümetten talep ettiği ‘düzenlemeler’i konuşurken, Meclis’te yaptığı önemli çalışmalarla hatırlanan Mehmet Bekaroğlu iyibilgi’ye anlattı: İlkbaharda oradaydım. Gördüklerim can sıkıcı…

Aktütün karakoluna yapılan saldırı sonrasında Genelkurmay Başkanlığı’nın hükümetten talep ettiği düzenlemeler ‘Güneydoğu’ya OHAL geri mi dönüyor’ tartışmalarına yol açtı. Buna göre Terörle Mücadele Yasası, Polis Vazife ve Selahiyet Yasası ile Ceza Muhakemesi Yasası’ndaki değişikliklerle arama yetkisinin genişletilmesi, askere adli kolluk yetkisi verilmesi ve arama için savcı izninin kaldırılması isteniyor.

Her ne kadar askeri kaynaklar istenen düzenlemelerin OHAL şartlarıyla karşılaştırılmaması gerektiğinin altını çizse de basında yer alan haber ve yorumlar bölgenin tekrar eski günlerine döneceği endişesini dile getiriyor. Peki, iddialar gerçekçi mi? OHAL bölgeye geri mi dönüyor? Yoksa Genelkurmay’ın talepleri bu sonuca yol açmayacak mı? Daha önce lağvedilen Emniyet Özel Harekat timleri şimdi tekrar neden göreve çağrılıyor? Bu soruların hepsini siyasetçi Mehmet Bekaroğlu ile konuştuk. Bekaroğlu ‘bölgede zaten OHAL var’ diyor ve ekliyor: Artık hukuki altyapıyı oluşturulmak isteniyor.

Bekaroğlu’nun açıklamaları:

OHAL zaten bölgeye geri döndü

Zaten bir süredir bölgede nerdeyse eskiye dönüşmüş bir durum var. İlkbaharda bölgeye gittim, orada üç gün ziyaretlerde bulundum. Benim gördüklerim şunlar… Yine yoların ortalarına barikatlar kurulmuş. Yine didik didik aranıyorsun. Üstelik bunlar benim gördüklerim, bir de duyduklarım var… Nerdeyse bölgede OHAL fiilen vardı bana göre şu anda bunun hukuki altyapısı tamamlanmaya çalışılıyor. İsmi OHAL olmasa bile Genelkurmay’ın hükümetten istediği düzenlemeler OHAL’dir. Jandarma polis gibi hareket etmek istiyor. Bu OHAL anlamına geliyor.

Dünyada küresel OHAL var

Dünya konjonktürü de buna müsait aslında. ABD ve İngiltere de benzer önlemler almak istiyor. Yaz aylarında basına yansıdı. İtalya’nın başkenti Roma’da sokakların güvenliğini askerler sağlıyor. Bu küresel OHAL’dir.

Teröre çözüm değil

Ama OHAL tedbirleri teröre çözüm değil. Biz yirmi yıl boyunca Güneydoğu Anadolu’da OHAL tedbirleri uyguladık. Buna rağmen terörün nereye geldiği ortada. Türkiye terörizme karşı, bölünmemek için OHAL tedbirleri uyguluyorum diyor ancak OHAL Türkiye’yi bölüyor. OHAL düzeni sırasında doğan çocuklar şu anda 25 yaşında. Onlar Diyarbakır’dan kalkıp İstanbul’a geldiklerinde iki farklı dünyayı görüyorlar. ‘Bize ayrımcılık yapılıyor’ diye düşünmeye başlıyorlar. Şimdi ben düşünüyorum, insanın diline gelip de söyleyemedikleri oluyor. Acaba her iki taraftan da mı OHAL isteyenler oluyor? Türkiye’nin bölünmesini isteyenler mi var?

Özel Harekat şimdi isteniyorsa neden kaldırıldı?

Terörle mücadeleyi normal eğitim görmüş askerle olmaz. Özel eğitimli insanlar gerekiyordu ve önceden vardı. İstenen tedbirler arasında Emniyet Özel Harekat’ın da bölgede görevlendirilmesi var. 28 Şubat’ta polis gücü askere bir tehdit olarak görüldü ve tasfiye edildi. Şimdi askerin içinde tekrar organize edilmek isteniyor yanlış bilmiyorsam.

iyibilgi.com



Bu haber 1,251 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,800 µs