krizde tedirgin olunacak nokta | " /> krizde tedirgin olunacak nokta | "/>

En Sıcak Konular

Ekren'e göre krizde tedirgin olunacak nokta

9 Ekim 2008 16:38 tsi
Ekren'e göre krizde tedirgin olunacak nokta Devlet Bakanı Nazım Ekren, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın krizle ilgili yorumlarını değerlendirdi. Ekren, tedirgin olunacak noktayı açıkladı.

Ekren "Tedirgin olunacak nokta, maliyetlerin artmasına zemin hazırlayacak yaklaşım ve önceliklerdir" dedi.

Ekren, Türk-Çek İş Konseyi çalışma yemeğinin ardından gazetecilerin "TÜSİAD Başkanı krizden dolayı tedirgin olduklarını belirtti ve 'Bu işin ciddiyetle ele alınması gerekirdi' dedi. Ele alınmadı mı?" sorusu üzerine, Yalçındağ ile bir arada olmadan onunla ilgili bir yorum yapmanın yanlış olacağını söyledi.

Bakan Ekren, şunları kaydetti:

"Tedirgin olunacak nokta, maliyetlerin artmasına zemin hazırlayacak yaklaşım ve önceliklerdir. Orada tedirgin olmak lazım. Aynı kanaati paylaşıyoruz. Dolayısıyla da TÜSİAD ile benzer toplantıları yaptığımız için taraflar bir araya gelmeden, birlikte olmadan karşılıklı yorum ve görüş alışverişini doğru bulmuyorum. Ama bu değerlendirmeyi yapmış oluyorum."

SANAYİ VE TİCARET BAKANI ZAFER ÇAĞLAYAN: ÖZELLİKLE ÖZEL SEKTÖRÜMÜZÜN DAHA METİN OLMASI GEREKEN BİR DÖNEMLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, küresel ekonomik krize ilişkin, "Şu anda ne olduğumuzu, nerede olduğumuzu, hangi risklerle karşı karşıya kalacağımıza ilişkin, ciddi bir şekilde hükümet olarak çalışıyoruz, bürokratlar çalışıyor, ekonomik koordinasyon kurulu çalışma içinde" dedi.

Çağlayan, 12. Uluslararası Otomobil Fuarında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Türkiye'nin dünyada yaşanan bu krizi fırsata çevirebilecek bir yapıya sahip olduğunu söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, bir gazetecinin "Yatırımda bir erteleme bekliyor musunuz?" sorusuna "Göreceğiz" yanıtını verdi.

Krizin mutlaka Türkiye'yi de etkileyeceğini, "hiç bir şey olmaz" deme noktasında bulunulmadığını dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:

"Şu anda ne olduğumuzu, nerede olduğumuzu, hangi risklerle karşı karşıya kalacağımıza ilişkin, ciddi bir şekilde hükümet olarak çalışıyoruz, bürokratlar çalışıyor, ekonomik koordinasyon kurulu çalışma içinde. Önemli olan Türkiye'yi olası etkilerinin minimize edilmesi ve Türkiye'nin bunu en az bir zararla atlatması..."

Bakan Çağlayan, Türk özel sektörü ve mali sektörünün dünya ile entegre olmuş bir yapıda bulunduğunu, bu noktada likitide bulmanın eskisi kadar kolay olmayacağını, likitide bulunduğu zaman da maliyetlerin eskisi gibi olmayacağını vurguladı.

Avrupa'daki bir durgunluğun, ister istemez Türkiye'nin oraya yapılan ihracatına olumsuz etkileyeceğini aktaran Çağlayan, "Böyle bir ortamda, biz Türk özel sektörü, özellikle KOBİ'ler başta olmak üzere imalatçılarımıza bu değişim ve dönüşüm ortamında bir taraftan destek verirken diğer taraftan da dünyanın diğer pazarları olan Asya Pasifik pazarları, Afrika pazarları gibi pazarlara çok acil yönlendirecek bir yapı içerisindeyiz" şeklinde konuştu.

Çağlayan, yapılan çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Bu konuda son derece proaktifiz. Kimlerin rolünün ne olacağı konusundaki çalışmalarımız sürekli üzerimizde. Bürokratlarımız, bu konuyla ilgili sürekli çalışmalar yapıyor. Ekonomik koordinasyon kurulu değerlendiriyor" dedi.

-"REEL SEKTÖR VE MALİ SEKTÖR DESTEK İÇİNDE OLMALI"

Dünyada yaşanan krizin, güven krizi ortaya çıkardığını dile getiren Çağlayan, bu noktada özellikle reel sektör ve mali sektörün destek içerisinde olması gerektiğini vurguladı.

Çağlayan, bir gazetecinin "Sanayici ne yapsın?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Sanayicinin bir kere, mutlak suretle kendi işini, kendi bulunduğu konumunu, pazarlarını, davranış kalıplarını, biçimlerini yeni sisteme ciddi bir şekilde adapte etmesi gereken bir dönem içerisindeyiz. Bu tür dönemlerin hepsinde öncelikle işletmenin kendi bünyesinde alması gereken bir takım tedbirler varken, bir yandan da bizim hükümet olarak reel sektörümüzün rekabet gücünün kaybolmaması ihracat kabiliyetinin artması için almamız gereken tedbirler var."

Bakan Çağlayan, bakanlık olarak girişimci bilgi sistemi hazırladıklarını ve Eylül ayı sonu itibariyle bunu tamamladıklarını, sanayi ve sektör stratejilerini bu ayın sonuna kadar getireceklerine dikkati çekti.

Zafer Çağlayan, Türkiye'nin hangi sektörlerinde neler yapılması gerektiği konusunda bir çalışma içinde bulunduklarını, ancak şimdi bu çalışmayı sektörlerin hangilerinin nasıl etkilenip nasıl etkilenmeyeceği ve bu etkilenmelerin de neler yapılacağı konusundaki çalışmaya kanalize ettiklerini bildirdi.

Yapılan çalışmaların bir bütünlük içinde ilgili kurumlarda görüşüldükten sonra kamuoyuna sunulacağını anlatan Çağlayan, "Hiç kimsenin, bu konuda endişe etmesine mahal bir şey yok. Özellikle özel sektörümüzün daha metin olması gereken bir dönemle karşı karşıyayız. Özel sektörümüzün söylediği sözler, bizim açımızdan son derece önemli ve onları dikkate alıyoruz" dedi.

Zafer Çağlayan, fuarda stantları dolaşırken Honda'nın standında robot Asimo ile top oynayarak, tokalaştı.

aa

 



Bu haber 314 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,740 µs