yeni dünyanın' neresinde? | " /> yeni dünyanın' neresinde? | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye, 'yeni dünyanın' neresinde?

9 Ekim 2008 15:48 tsi
Türkiye, 'yeni dünyanın' neresinde? Küresel finansal kriz, bugün en çok AB'yi sarsıyor. Washington hamlelere devam ederken, Brüksel olayın vehametinin kendisini vuracağını görmüyor. Krizin sonuçlarını kestiremeyiz; ama yeni bir düzenin geleceğini söylemek mümkün. Asıl soru Türkiye'nin bu

Küresel kriz... Kurtarma paketleri... ABD seçimleri... AB ülkelerindeki çalkantılar... Ve Türkiye'nin kendine duyduğu güven.

Küresel kriz, dünyayı yeni bir düzene doğru sürüklüyor. Bu krizin kimler tarafından ortaya çıkarıldığına dair iddialara 'şimdilik' girmiyoruz. Biz bugün bu krizin sonuçlarına bakacağız.

Ortadoğu kaynıyor. Rusya ABD arasındaki gerilim malum. Avrasya ülkeleri üzerinden hamleler yapılıyor. Türkiye'ye ise kilit rol veriliyor.

Küresel krizin dünyayı sarstığı bir dönemde, Türkiye yeni haritanın neresinde duracak?

Bunu görebilmek için, iyibilgi sizi bir yolculuğa çıkarıyor....

Dünyada yeni bir düzen kurulacak

SPK eski Başkanı Ali İhsan Karacan, “Her kriz kendi kurumlarını yaratır” dedi. Dünyada yaşanan mali krizi HABERTURK.COM’a değerlendiren Karacan, kriz başlamadan önce ABD Hazine Bakanlığı’nın bankacılık sistemini daha sıkı bir şekilde denetlenmesi konusunda çalışma yaptığını belirtti. ABD’de piyasa ekonomisine dayalı bir yapı olduğunu vurgulayan Karacan, Avrupa’da ise daha merkezi uygulamaların hakim olduğunu ifade etti. Son gelişmeler sonrası ABD’de bankaların kamulaştırılmasının mevcut sistemle örtüşmediğini kaydeden Karacan, “ABD’de mevduat sigorta kurumu ve hazine gibi kurumlar var. Sigortacılık da hiç denetleme yok federal düzeyde kontrol ediliyor. Kriz görmüş hiçbir sistem tedbirsiz kalmaz. Tabii alınan tedbirlerle de yeni bir kiriz öngörmek mümkün değil! ABD’nin tarihine bakıldığında; 1908’indeki kriz FED’i yaratmıştır. 1929’de mevduat sigorta kurumu oluştu. 1981 buhranından sonra ipotekli kredi veren bankalar sistemden çıkartıldı. Her krizin kendine has yeni düzenlemeleri olur” şeklinde konuştu.

EN SON SİGORTA MERCİİ DEVLETTİR

Yaşanan her krizden sonra Türkiye’de benzer adımlar atıldığına dikkat çeken Ali İhsan Karacan, şöyle konuştu: “Türkiye de 1961 yılından bu yana krizlerle yaşıyor. Asıl önemli nokta ise her şey battığı zaman devlet vardır. Hangi liberal sitem olursa olsun, tam piyasa ekonomisi de olsa en son müracaat noktası, en son sigorta mercii devlettir. Devlet müdahale etmek zorunda. Krizin etkisini hafifletmek, iflaslar azaltmak ve kredi mekanizmasını çalıştırmak için kamu devreye girer ki şirketlerin aktif fiyatlarında daha fazla azalma olmasın. Bütün bu müdahaleler ABD ve Avrupa’daki sıkıntıları giderir mi bilinmez! Ama bir gerçek var ki, enkaz kaldırılırken yeni bir sistem inşa edilecek.” 

İşte burada Türkiye'ye bakmak gerekiyor. Türkiye'yi okumak için, Ahmet Ertürk'ün açıklamalarına göz atmakta fayda var:

Alternatif senaryolarımız var.

www.iyibilgi.com



Bu haber 836 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,715 µs