En Sıcak Konular

'Alternatif senaryolarımız var'

9 Ekim 2008 15:35 tsi
'Alternatif senaryolarımız var' TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, "Merkez Bankaları likidite vermeye başladı. Merkez bankalarından likidite kullanmayan bankalar için de özel pencere açıldı. Artık merkez bankalarının önceliği ekonomidekli yangını söndürmeye dönüşmüştür" dedi.

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk: "Türkiye krizden kendini korudu. Gelişmeler tüm kurumlarca anlık olarak izleniyor"

"MUDİLERİN ZARAR GÖRMEDİĞİ MODELLER DE VAR"

CNN Türk'te yayınlanan Eğrisi Doğrusu programında soruları yanıtlayan Ertürk, mevduat sigortalarının önemine değindi. Ertürk şöyle konuştu: "İlk başta birşey yapmaya gerek yok dendi. Mevduatın sigorta güvencesini sınırsız hale getirelim dediler. ABD'de bugüne kadar kapısına kilit vurulup mudisi yalnız başına bırakılan banka olmadı. Mevduat sigorta rakamı pratikte ihtiyaç duyulan bir mekanizma değil. ABD otoriteleri bankaların kağpısına kilit vurmadan başka bankayla birleştiler. Bankanın adı değişti. O bankada parası olan kişi ismi değişen bankanın müşterisi oldu."

2001 krizinde parasını alamayan bir tane mudi olmadığını vurgulayan Ertürk, sadece off-shore mudilerinin paraları alamadığını söyledi. "Bugün de Türkiye'deki mevduat sigortalıdır" diyen ertürk, şöyle devam etti: "Önlemlerin bir kısmı sigorta dahil güven krizini yok etmek için başvurulur. Mevduat güvencesiyle oynamadan da mudilerin zarar görmediği müdahale şekilleri var. Bugün de bu modeller uygulanıyor."

"ABD DAHA HIZLI KARARLAR VERDİ"

Ertürk global ekonomik krizde ABD'nin Avrupa'dan daha hızlı kararlar aldığını belirterek şöyle devam etti: "Krizi yönetme becerisinde ABD ve Avrupa arasında farklılık ortaya çıktı. ABD daha hızlı kararlar verdi. Avrupa bu krizin etkilerini küçümseyerek baktı. "Bize birşey olmaz" dediler. AB ilk kez böyle bir krizle karşı karşıya kaldı. Ortak mekanizmaları işlemedi. Ulusal otoriteler kendi kararlarını kendileri üretmeye başladı. Ortaya bir karışıklık çıktı. Kararların zamanlamaları da çok önemli. Dün alınması gereken kararlar bugün alınırsa zararlı çıkarsınız."

"AVRUPA KRİZİN ETKİSİNİ ÖNGÖREMEDİ, TÜRKİYE KENDİNİ KORUDU"

Ahmet Ertürk krizin Türkiye'ye yansımalarını ise şöyle değerlendirdi:
"Ekonomideki gelişmeler anlık izleniyor tüm ilgili kurumlar tarafından. Dışarıdaki kararın yansımalarının ne olduğunu çok yakından gözlüyoruz. Alternatif senaryolarımız ve planlarımız var. Türkiye krizin başından beri artı değerini keşfetti. Daha önceki yıllarda bu krizin söylentileri bile alt üst etmeye yeterken bugün 1 seneye yakındır kriz konuşuyoruz, Türkiye kendini koruyabildi. Bunun reel ekonomiye de yansımaları olacaktır. Bir yavaşlama, tüketim azalması gibi bir sorun yaşıyor iç piyasa ama Türkiye bu sorunlara alışkın. Bugün ABD'nin ve Avrupa'nın yaşadığı anlamda bugün Türkiye'de olmadığını söyleyebiliriz.
Türkiye'deki bankaları sağlam. Dışarıdaki krizden etkilenmez. Türkiye'deki fonları muhafaza etmemiz ve Türkiye'deki yabancı sermayenin akmaya devam etmesini sağlamak bizim başarımız. Son bir yıldır Türkiye piyasasının krizlerden kendisini korumuş olması bundan sonra daha çok yabancı yatırımcının buraya gelecek olmasının da sinyalleridir. Ayrıca krize rağmen yabancı sermayeler gelmeye devam ediyor. Bankacılık sektörüyle ilgili konuşurken dikkatli olmak gerekir. Psikolojik güven bunalımı bizde yeşermedi. Ama yeşerirse dedikodu mekanizmaları büyür. TMSF'nin ve BDDK'nın sürekli şeffaf açıklama yapması gerekir.
Her gün izliyoruz. Baktık, şu anda bankacılık sisteminde olağandışı bir hareket yok, herşey kontrol altında devam ediyor. Bunu da rahatlık anlamında algılamamak gerek."
 
habertürk



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,684 µs