En Sıcak Konular

'OHAL yok, gri propaganda var!'

9 Ekim 2008 15:18 tsi
'OHAL yok, gri propaganda var!' Aktütün saldırısından sonra çıkan TSK haberlerine bir tepki de emekli asker Nejat Eslen'den geldi. iyibilgi'ye 'gri propaganda var' diyen Eslen terörizmle mücadeleye de somut öneriler getiriyor: Terörle mücadele eden bakanlık belli olsun, Kürtçe telev

Aktütün saldırısı ve akabinde süregelen olaylar, Türkiye’yi bambaşka bir sürece sürükledi. Artık sorulamayanlar soruluyor, eleştirilemeyenler eleştiriliyor ve kimseye ‘vatan haini’ denmiyor. Her şeyin geçmişe göre çok daha rahat sorgulandığı bir süreçte, yıllardır cevabı aranan ve gerçekçi bir çözümün hayata geçirilemediği terör sorununun en önemli sorunu olan ‘Terör nasıl biter’ sorusu tekrar gündeme geliyor.

‘Terörün panzehiri ne?’ sorusunun peşine düşen iyibilgi, önde gelen gazetelerde strateji ve jeopolitik ile ilgili yazılar kaleme alan emekli tuğgeneral Nejat Eslen’e mikrofon uzattı. İşte 'OHAL' tartışmalarından 'terörün panzehirine' merak edilen tüm soruların yanıtları...

Asker neden OHAL istiyor?

Asker OHAL istemiyor. Sadece bazı yasal düzenlemeler istiyorlar. Resmi ağızlardan ‘Biz OHAL istiyoruz’ diye bir şey duydunuz mu? Gri propaganda yapılıyor.

Terörün panzehiri ne?

Çok kapsamlı topyekûn mücadele stratejisine ihtiyaç var. Genelkurmay Başkanlığı, ‘Biz mücadeleyi sürdüreceğiz, ama yeterli değil. Dağa çıkmayı önlemek lazım’ dedi. Bugün de terör zirvesi yapılıyor.

Terörle mücadelenin birçok ayağı var: Askeri, siyasi, ekonomik, güvenlik, psikolojik, sosyokültürel ve uluslar arası…

Irak sınırı yanlış

Askeri boyutu: Dicle’nin doğusundaki dağlarda PKK ile mücadele devam edecek. PKK’nın beyni Irak’ın kuzeyinde. Diplomatik yollarla Irak’a, Barzani’ye baskı yapılacak bunu çözmeleri için. Bu önemli bir adım. Bu talep yerine getirilirse sorun büyük ölçüde çözülür. Öncelikli boyut bu.

Bu olmazsa sınır değiştirilmeli. Türkiye Irak sınırı yanlıştır. Irak’ın sınırları değiştirilirken, neden Türkiye Irak sınırı değiştirilmiyor? Irak ve Amerika ile konuşulmalı ve arazi mübadelesi yapılmalı. Türk askeri için güvenlikli bir ortam yaratılmalı ve sızmalar önlenmeli. Dağların tepelerinden değil, yamaçlarından geçmeli sınır. Belli noktalarda 10-15 kilometre Irak tarafına kaymalı. Bu sorunu büyük ölçüde azaltır. Eğer bu yapılsaydı Dağlıca baskını da olmazdı.

Tampon bölge kelimesini sevmiyorum.

Köyler birleşitirilsin

Uluslar arası boyutu: Hiçbir terör örgütü uluslar arası destek olmadan yaşayamaz. Türkiye, PKK’ya destek sağlayan ülkeleri belirlemeli. Onlarla siyasi, diplomatik temaslarda bulunmalı. PKK’nın finansal kaynakları kurutulmalı. O ülkelerle ciddi temaslar kurmak lazım.

Güvenlik boyutu: Dağa çıkmayı önlemek için, bölge halkının güvenliği sağlanmalı. Aktütün’e bakın. Sağlık, işsizlik, yoksulluk, güvenlik sorunları var.

Bölge halkı korunmalı ve onların desteği kazanılmalı. O zaman dağa çıkış azalır.

Köyler birleştirilmeli. 5-6 köy birleştirilirse, tasarruf imkanı da sağlar. Bunu yaparken bölge özellikleri dikkate alınmalı.

Resmi Kürtçe televizyon ve radyo

Ekonomik boyutu: Hayvancılık, kilimcilik, arıcılık gibi gelir kaynakları canlandırılmalı. Su kaynakları işletilmeli ve ihracatı sağlanmalı. GAP eylem planı hayata geçirilmeli.

Psikolojik boyutu: Bölge halkı ROJ TV izliyor. Bu, PKK’nın psikolojik operasyonu. Hem devlet seviyesinde hem de psikolojik harekat uygulanmalı. ROJ TV’yi karşılayacak Kürtçe yayın yapan devlet televizyonu ve radyosu olmalı.

Terörle mücadele bakanlığı

Sosyokültürel boyutu: Bölgenin sosyolojik yapısı incelenmeli. Feodal yapı kırılmalı. Aşiret yapısı var. Bunun için bölgede ekonomik refah sağlanmalı. Milli Güvenlik Kurulu’nun sosyologları bu konuda ayrıntılı çalışmalar yaparlar. Tedbirleri onlar üretmeli bu konuda.

Siyasi boyutu: Terörle mücadeleden sorumlu bakan kim? Terörle mücadele siyasi bir sorumluluktur. Terörle mücadele eden bakanlık belirlenmeli.

www.iyibilgi.com özel Seda Baştuğ



Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,001 µs