En Sıcak Konular

'Yunus Emre'nin dili Türkçe değil'

9 Ekim 2008 11:26 tsi
'Yunus Emre'nin dili Türkçe değil' Fazıl Say bu kez de Yunus Emre'ye çattı...

Piyanist Fazıl Say, duru bir Türkçeyle yazdığı şiirleri halk arasında yedi asırdır okunan ünlü Türk şairi Yunus Emre'nin dilini anlamadığını söyledi.  
 
Frankfurt Kitap Fuarı'nda 15 Ekim 2008 günü vereceği Nazım Hikmet Oratoryosu'nun iptal edilip yerine Yunus Emre Oratoryosu'nun konulmasına kızan Say, ilginç bir tavır sergiledi. Yaklaşık 700 yıldan beri dizeleri dilden dile dolaşan 'halk şairi'ni eleştiren Say, Yunus Emre'nin bugünkü nesillerce anlaşılmayan yabancı bir dil kullandığını iddia etti. SKY Türk'e konuşan Say, "Şiirlerinden günümüz gençliği hiçbir şey anlamıyor. Yunus Emre bizler için mühim de, Nazım Hikmet'in Almanya ile bir ilişkisi oldu hep. Büyük bir 20. yüzyıl şairi olarak Almanya'da bilinir." dedi.

Fazıl Say'ın bu davranışı müzik ve edebiyet dünyasının tepkisini çekti. Hem Yunus Emre hem de Nazım Hikmet'in şiirlerini besteleyen müzisyen Ruhi Ayangil, iki şairi mukayese etmenin doğru olmayacağını vurguladı. Ayangil, "13. asırda yaşayan bir şairin diliyle 20. asırda yaşayanı kıyaslamanın mantığı yok. Yunus'a insanlığı kavrayan sevgi boyutunda, hümanizması bakımından yaklaşmak gerekir. Nazım Hikmet'in birçok şiiri de estetik ölçülerde olmayabilir. Yunus bir inanç, iman, hümanizma şairidir. Nazım diyalektik felsefe çerçevesinde insanlığa yönelmiştir." şeklinde konuştu. Frankfurt Kitap Fuarı müzik organizatörü Görgün Taner de, Nazım Oratoryosu'nun 250 kişiden oluştuğunu, Say'ın kadroyu azaltmayı kabul etmediği için konseri iptal ettiğini açıkladı.

Geçtiğimiz yıl, yabancı gazetelere Türkiye'yi terk etmek istediğini söyleyen Say, tepki çekmişti. "Bakan eşleri türbanlı. İslamcılar kazandı." diyen piyanist, dana sonra yanlış anlaşıldığını belirterek, "İnsanın içinden gitmek geliyor." cümlesinin, 'terk ediyorum' şeklinde tercüme edildiğini söylemişti.
 



Bu haber 1,548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,800 µs