En Sıcak Konular

Almanya, Afganistan'daki askerini artırıyor

8 Ekim 2008 23:30 tsi
Afganistan'daki askerlerinin görev süresini uzata Almanya, bölgeye ek asker gönderme kararı aldı.

Afganistan'da yaşanan şiddet olayları ve işsizlik nedeniyle zor günler geçiren Afganlar, Almanya Hükümeti'nin Afganistan'da görev yapan Alman askerlerinin görev süresini uzatması ve bölgeye ek asker göndermesi kararını değerlendirdi.

Almanya'nın Afganistan'daki asker sayısını artırmasının ülkeye istikrar getireceğini düşünmediklerini ifade eden Afgan vatandaşlarından Alim Dad, "Bazı kişilerin dediğine göre Afganistan iyiye doğru gitmekte. Benim fikrime göre yabancı ülkelerin asker sayısının arttırılması hiçbir şeyi değiştirmeyecektir. Bu Afganistan'ın yararına olmayacaktır. Buraya gelen ABD ya da başka ülkelerin askerleri binlerce dolar maaş alıyor. Oysa cephede çarpışan zavallı Afgan askeri 100 ila 300 dolar arasında para alıyor.

Yabancı askerlerin aldığı bu paraya karşılık, Afgan askerler canını feda eder mi? Yabancı askerlere verilen maaşların bir kısmı cephede çarpışan Afgan askerine verseler Taliban'ın kökü kazılır. Yabancı ülkelerin planladığı tarihten önce Afganistan'da güvenlik sorunu diye bir şey kalmayacaktır, bundan eminim. Bunun dışında çok aşırı kıtlık ve pahalılık hakim, millet ekmeğini bulamıyor. Geçtiğimiz bayramda halk pahalılıktan kan kusuyordu" dedi.

Turyalay Kargar adlı vatandaş ise, "Her şeyden önce yabancı askerlerin ülkemize gelmeleri iyi bir şey. Bana göre sıcak savaştansa, Afganistan halkı için bir çalışma ortamı hazırlamalılar. Afganistan'daki durum savaşla çözülecek bir durum değil. İnsanlar işsiz dolaşıyor. Kendimi örnek verecek olursam, ben şimdi gündelikçiyim. Bir günde 5 dolar kazanıyorum. Eğer bana, 'sana 10 dolar vereceğim' deseler mecburen savaşırım. Çünkü evimde çoluk çocuğum benden ekmek bekliyor. Onların geçimini sağlamak için her şeyi yaparım. İşim gücüm olmadıktan sonra yabancı askerlerin burada olup olmaması beni ilgilendirmiyor. Ruslar zamanında her şey ucuzdu, çocuğumuzun kalemini, defterini alabiliyorduk. Bugün ise yiyecek içeceği alamıyorum. Geçmişte sadece SSCB vardı, her şey ucuzdu. Bugün ise 36 ülke var, halk açlıktan ölüyor. Okul, hastane gibi yerler özelleşti. Artık fakirlerin yaşama hakları yok burada" yorumunda bulundu.

Öğretmenlik yapan Abdul Metin adlı bir başka Afgan vatandaşı ise, "Yabancı askerlerin Afganistan'da bulunmasını iyi karşılıyoruz. Ama yaptıkları bazı kötülükleri de görüyoruz. Kendi yasalarını çiğneyip, kanunsuzluk yapıyorlar. Tabii ki Afgan halkının değerlerini de hiçe sayıyorlar. Mesela kuzey Afganistan'da Alman askerlerinin bulunması iyi sayılır. Ama bu askerlere ek olarak bin kişilik bir birliğin yollanmasına ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Afgan halkının bu konudaki fikirleri de sorulmalı. Daha önce burada bulunan yabancı güçler, halkın beklemediği bazı yanlışlıklar yaptı ve bazı vatandaşlarımızın ölmesine neden oldular. Eğer böyle yapmaya devam edeceklerse gelmelerine gerek yok. Buraya barış ve istikrar getireceklerse iyi karşılarız. Ama her şeyden önce halkın güvenliği önemlidir" şeklinde konuştu.

Hudaynur Nurin adlı vatandaş da, "Halihazırda Afganistan'da binlerce yabancı asker bulunmakta. Ama gün geçtikçe saldırılar ve güvensizlik artarak devam ediyor. Yeni askerlerin gelmesinin durumu düzeltmeye yarayacağını sanmıyorum. Askerin arttırılması güvenliğin sağlanması anlamı taşımıyor" dedi.

Almanya parlamentosunda dün, Afganistan'da görev yapan Alman askerlerinin görev süresinin 14 ay daha uzatılması ve bu ülkeye gönderilecek asker sayısının bin kişi artırılarak 4 bin 500'e çıkarılması kabul edilmişti.

dunyabulteni

 


 

 



Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,248 µs