En Sıcak Konular

Kriz fırtınası

8 Ekim 2008 17:35 tsi
Kriz fırtınası Katrina'yı aratan kriz bugün de ekonominin rakamlarını sarstı...

İlk seansı yüzde 6 düşüşle 29 bin 674 puandan tamamlayan borsa, öğlen saatlerinde merkez bankalarının koordineli faiz indirim kararı almalarının etkisiyle ikinci seansa hızlı alımlarla başladı. 31 bin 500 seviyesine yükselen borsa sonrasında yeniden yönünü aşağı çevirirken, bir ara düşüş yüzde 4.5'i buldu. Endeks günü ise yüzde 2.50 oranında düşüşle 30 bin 772 puandan tamamladı.  

Global piyasalardaki gelişmelerin yakından izlendiği borsa tamamaen yurtdışına bağlı hareket ediyor. Uzmanlar, bu akşam ABD borsalarının izleyeceği seyrin yarın için belirleyici olacağını düşünüyor.

Kriz Türkiye'yi ne kadar etkiler

IMF açıkladı: Kriz Türkiye'yi böyle etkileyecek

DOLAR 1.43'TEN DÖNDÜ

Güne hızlı bir başlangıç yapan ve 1.43 YTL'ye kadar çıkarak Mart 2007'den bu yanaki en yüksek seviyesini gören dolar, daha sonra gelen satışlarla 1.40'ın altına sarktı. Özellikle merkez bankalarının faiz kararının dolar üzerinde borsaya göre daha etkili olduğu izlenirken kur 1.3950 YTL'ye kadar geriledi. Düne göre değer kazancı ise yüzde 3 olarak kaydedildi.

Euro/Dolar paritesi ise euro lehine bir hareketle 1.3650'nin üzerine çıktı. Parite, borsanın kapanışında düne göre yüzde 0.6 yükselişle 1.3670 seviyesinden el değiştirdi.

Dolar neden yükseliyor?

Dünya borsaları teker teker çöküyor   
 
ABD'de borsalar yerle bir olurken, Japonya'da inanılmaz bir düşüş yaşandı. Rusya ve Endonezya borsaları kapatıldı, Avrupa'daki kayıplar yüzde 7'ye ulaştı.

ABD borsaları hızla yayılan kredi krizinin ekonomiyi resesyona sürüklediği endişeleriyle art arda beşinci günde de düşüşünü sürdürdü. Dow Jones yüzde 5.1 değer yitirirken endeks 9 bin 447 puana geriledi. Borsa son beş günde yüzde 12.7 değer yitirirken, Ekim 2003'ten bu yana en düşük seviyesini gördü.

Benzer şekilde S&P 500 de dün yüzde 5.74, Nasdaq yüzde 5.80 değer yitirdi.

ASYA'DA İNANILMAZ DÜŞÜŞ

Ekonomik resesyon endişeleri Asya borsalarında tam bir kasırgaya dönüştü. Japon Nikkei endeksi tarihinin en büyük günlük düşüşlerinden birini kaydederek yüzde 10'a yakın değer yitirdi.

Hong Kong Borsası'ndaki kayıp yüzde 7'ye yaklaşırken, Endonezya'da borsa yüzde 10'un üzerinde gerileyince geçici olarak  kapatıldı.

İngiltere'den yeni kurtarma paketi

Global krizi Avrupa borsalarını da vuruyor. İngiltere'nin açıkladığı önlemler paketinin de fayda etmediği izlenirken, endekslerdeki kayıp yüzde 7'yi buldu.

Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda FTSE 100 Endeksi yüzde  4.5 Almanya'da borsanın temel göstergesi DAX Endeksi yüzde 5.4 Fransa'da CAC 40 Endeksi yüzde 5.2 değer yitirdi.

Madrid borsası yüzde 4,24, Brüksel borsası yüzde 7,02, Amsterdam borsası  yüzde 6,71 ve Zürih borsası da yüzde 4,19 değer kaybetti.

Stockholm borsası bugüne de açıldığı andan itibaren şu ana kadar bir saatlik süre içinde yüzde 7 oranında değer kaybetti. İsveç borsası ile birlikte, Oslo, Kopenhag ve Helsinki borsalarında da hisse senetlerinde düşme gözlendi. Hisse senetleri arasında düşmenin görüldüğü kağıtlar arasında banka hisseleri ilk başta geliyor. İsveç bankası Swedbank'ın hisselerinde bir saat içinde yüzde 10 oranında düşüş olurken, Ericksson hisselerinde yüzde 11, petrol şirketi Lundin Petroleum'un hissesinde yüzde 12,5 oranında düşüş gözlendi.

Norveç Oslo borsasında yüzde 9, Finlandiya Helsinki borsasında yüzde 5,6, Danimarka Kopenhag borsasında da bir saatlik zamanda yüzde yüzde 9 oranında düşüş oldu.  
 
Rusya Borsası cumaya kadar kapalı 
 
Rusya Borsasında açılıştan kısa bir süre sonra önemli düşüşler yaşanması üzerine MİCEX Endeksi cuma gününe kadar kapatıldı, RTS Endeksi bir saat durduruldu. Rusya Borsasında açılıştan yarım saat içinde, Rusya'nın birçok ticaretinin yaşandığı MİCEX Endeksi yüzde 14 oranında değer kaybetmesi üzerine cuma gününe kadar işlem durduruldu. RTS Endeksi yüzde 7 değer yitirmesi üzerine işlemlere bir saat ara verildi.

Merkez bankaları faiz indirdi!

Aralarında ABD Merkez Bankası (FED), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın da (BOE) olduğu dünyanın en büyük merkez bankaları hep beraber faiz indirdi. 

FED 0.5 puan indirim yaparken faizi yüzde 1.5'e çekti. ECB, İngiltere ve İsveç merkez bankaları da faiz oranlarını yarımşar puan  indirdi.

FED'den yapılan açıklamada, faiz oranının yüzde 1,5'e indirildiği ECB, Kanada İngiltere, İsveç ve İsviçre merkez bankalarıyla  işbirliği içerisinde hareket edildiği bildirildi.
 
 Faiz indirimi merhem olmadı

 

 

 

 



Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,376 µs