En Sıcak Konular

Irak Türkiye'den yeni doğalgaz hattı geçirecek

8 Ekim 2008 17:29 tsi
Irak Petrol Bakanı Hussain Al-Shahristani, Kuzey Irak'taki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırmak için yeni bir boru hattı projeleri olduğunu açıkladı.

Irak'ın ham petrol üretimini günlük 2,5 milyondan 4,5 milyon varile, 10 yıllık bir zaman zarfında 6 milyon varile çıkarmayı hedeflediklerini belirten Al-Shahristani, "Bunun depolanması ve nakliyesiyle ilgili çalışmalarımızı da yapıyoruz. Burada komşularımızla işbirliğinin ehemmiyetinin farkındayız." dedi.

Irak'ın, uluslararası petrol ve gaz piyasalarına ulaşmak için komşularıyla işbirliğine açık olduklarını vurgulayan Al-Shahristani, şöyle konuştu: "Bunları yaparken birkaç boru hattı projesi düşünüyoruz. Bunlardan birisi Kuzey Irak'taki doğalgazı Avrupa piyasalarına ulaştırılması. 880 kilometrelik bu hattı, sadece Türkiye'de tüketilmek için değil aynı zamanda Avrupa'daki piyasalarına ulaştırmak üzere düşünüyoruz."

Kuzey Arap Plakası Petrol ve Gaz Zirvesi (NAPOGS 2008)'ne katılan Irak Petrol Bakanı Hussain Al-Shahristani, ülkesinin petrol ve gaz potansiyeli hakkında bilgi verdi.

Irak'ın Türkiye'ye yaklaşık 8 milyon varil ham petrol ihracatı yaptığını aktaran Al-Shahristani, bunun Irak'ın üretiminin büyük bir bölümünü oluşturduğunu söyledi. Türkiye ile özellikle enerji ticareti alanındaki sorunları ortadan kaldırmak istediklerini dile getiren Iraklı Bakan, "Çabalarımızı yoğunlaştırmalıyız. Sorunları ortadan kaldırmalıyız. Ticari ilişkilerimizde karşımıza çıkan sorunların üstesinden gelmeliyiz. Özellikle de enerji ticareti alanında. Birbirimize sunacağımız çok imkan var. Bu nedenle ikili ilişkilerimizi geliştirmek için çok çalışmalıyız." diye konuştu.

Al-Shahristani, Irak'ın gaz ve petrol potansiyeline de değindi. Irak'ın 115 milyar varil kanıtlanmış petrol rezervine sahip olduğu bilgisini veren Al-Shahristani, Irak'ta yapılan çalışmalarda 400 kuyudan 65'inde petrole rastlandığını kaydetti. Al-Shahristani, inşası tamamlanmamış petrol tesisleriyle ilgili de yeni bir ihale raundu başlatacaklarını bildirdi. Bunun için komşularına yeni teklifler yapmaya ve almaya hazır olduklarını duyurdu.

Iraklı Bakan, ayrıca, geçtiğimiz günlerde Aktütün Karakolu'na yapılan saldırıda şehit olan askerlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

cihan
 



Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,472 µs