En Sıcak Konular

OHAL'i en çok kim ister?

8 Ekim 2008 16:01 tsi
OHAL'i en çok kim ister? Yollarda defalarca yapılan aramalar, gerekçesiz, süresiz gözaltılar, evlere baskın aramalar, gözaltında kayıplar, dayak, işkence.... OHAL..... En çok kim ister?

Aktütün Karakolu'na düzenlenen ve 17 askerin şehit edildiği hain saldırının yankıları sürerken, hemen herkes PKK terör örgütüyle nasıl baş edilebileceğini konuşuyor.

Ancak teröre karşı sürdürülecek mücadelede temel hak ve özgürlüklerden ödün verilmemesi ve OHAL'in geri getirilmemesi isteniyor.

Bölgenin en büyük partisi konumundaki AKP'nin Doğu ve Güneydoğu kökenli milletvekilleri, PKK ile mücadelede OHAL gibi uygulamaların geri gelebileceğinden endişeli. Bölge milletvekillerine göre demokratik olmayan yol ve yöntemlerin en çok terör örgütü PKK'nın işine geleceğini düşünüyor. Terör örgütünün 12 Eylül ortamında ortaya çıktığını, OHAL dönemindeki yanlış uygulamalar yüzünden taban bulduğuna dikkat çeken Güneydoğulu milletvekilleri, son yıllarda iyice köşeye sıkışan PKK'nın yeniden mağduriyet edebiyatı üzerinden taban bulacağını söylüyor. Bölgenin OHAL gibi uygulamaları artık kaldıramayacağını vurgulayan milletvekilleri, "Tüm Türkiye'yi yasa boğan bu hain saldırı hepimizin kenetlenmesine vesile oldu. Terör örgütüne yönelik her türlü mücadeleyi verelim. Ama sivil halka zarar verecek yöntemlerden uzak durulması gerekir."

Milletvekilleri, ayrıca son karakol baskınını fırsat bilerek dağa çıkmaları önlemek için geniş kapsamlı bir af yasasının çıkartılmasını istiyor. Bazı AK Partili Doğu ve Güneydoğu milletvekillerinin Aktütün saldırısı ve sonrasında gündeme gelen OHAL istekleri ile ilgili görüşleri şöyle:

Abdurrahman Kurt(Diyarbakır): "OHAL istekleri bölgesel barışı dinamitleyip, AB sürecini tıkamayı hedefliyor. Bu saldırının ipuçları Ergenekon iddianamesinde bulmak mümkündür. Gençler kurban ediliyor. Türkiye'nin huzuru ve geleceği çalınıyor. Türkiye tekrar başa döndürülmek isteniyor. Bazıları da bunu gerçek sanıp bu akıntıya kapılıyor. Halk artık her şeyin farkındadır. Demokrasiden ödün vermeden bu işin üstesinden gelmek lazım. Çünkü, Türkiye'de PKK'nın yanı sıra bazı güçlerin asıl hedefinin demokrasinin daraltılması olduğunu unutmamak lazım. Birileri bu saldırıyı fırsat bilip ülkeyi şiddet sarmalına düşürmek istiyor. Bu durum her zaman bu tür düşünceye sahip insanların ekmeğine yağ sürer. Ergenekon askerlerini yakalarsanız işte böyle olur demeye getiriyorlar."

Mehmet Emin Ekmen(Batman): "Bu son karakol saldırısını fırsat bilip, kapsamlı bir af çıkartılması lazım. Genel bir af, PKK'ya vurulacak en büyük darbe olur bu. OHAL gibi uygulamaları bölge bir daha kaldıramaz. Terörün bu noktaya gelmesinde halk nezdinde itibar görmesinde OHAL gibi antitemokratik uygulamaların büyük etkisi oldu. Bu yöntemle yıllardır biz neyi çözebildik? Hangi teröristi dağdan indirdik? Dağa çıkmaları önleyebildik mi? PKK zaten şiddet istiyor. Eğer yeniden OHAL'e dönülürse o zaman bölgeyi kaybedebiliriz. Hiçbir Türkiye partisi o bölgede bir daha oy alamaz. Bu en fazla PKK ve onun çizgisindeki partinin işine yarar. PKK ve DTP mağduriyet edebiyatı üzerinden taban bulmaya çalışacak. Bu oyunu bozmak lazım."

Ramazan Başak(Şanlıurfa): "Türkiye üzerinde oynanmak istenen genel iç ve dış oyun ve planların bir parçası olarak görüyorum bu son saldırı olayını. OHAL'ı çağrıştıran antidemokratik talepler, terörle mücadele gibi yasal düzenlemelerin istenmesi yersiz. Bir yere eğer bize bildirildiği kadarıyla 5 kez saldırı düzenleniyor ancak buna rağmen güvenlik önlemleri yeterince alınmıyorsa burada oturup düşünmek lazım. Günümüzde artık kapalı kapılar ardında konuşulanları bile rahatlıkla dinleyebiliyoruz. Nasıl olur da böyle bir saldırıdan haberimiz olmuyor. Önce bu konudaki zafiyetin konuşulması lazım. Türkiye'ye artık OHAL gelmez. Zaten çeyrek asırlık süre mücadelede onunla da hiçbir şeyi çözemediğimizi de bilmek lazım. Bölgenin huzuruna kurşun sıkılmak isteniyor."

Cemal Kaya(Ağrı): "Geçtiğimiz yıl Dağlıca'da ne olduysa burada da aynısı oldu. O zaman da tezkere gündeme gelmişti. Şimdi PKK geçen sene olduğu gibi ben varım demek istedi. Aslında PKK bununla istediğini almak istiyor. Çünkü PKK antidemokratik ortamda ancak taraftar bulabilir. Terörün panzehiri şiddettir. Çünkü ondan besleniyor.

OHAL uygulaması, gözaltı süresinin uzatılması ve sorgulamada avukatın bulunmaması ne işe yarayacak. Bu Türkiye'yi haklı olduğu davada haksız duruma düşürür. Daha önce bu tür yöntemler çok kullanıldı. Nasıl bir sonuç alındı? 12 Eylül'ün PKK'yı doğurduğunu unutmamak lazım. PKK, OHAL ortamını arıyor. Bununla halk arasında zemin bulmak istiyor. Bu oyuna gelmemek lazım. Her şeye rağmen demokratik yollarla mücadele edilirse teröre karşı daha iyi başarı sağlanır. Bu örgütü soyutlar. Zaten PKK da en çok bundan korkuyor. Onun için tahrik eylemlerine başvuruyor."

aktif haber



Bu haber 305 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,231 µs