En Sıcak Konular

Tüm cep kullanıcıları dikkatlice okusun!

8 Ekim 2008 14:45 tsi
Tüm cep kullanıcıları dikkatlice okusun! Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, GSM operatörleri arasında numara taşınabilirliği uygulaması için önemli uyarılar yaptı.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, GSM operatörleri arasında numara taşınabilirliği uygulamasının tüketici için avantaj ve dezavantajları bulunduğunu belirterek, tüketicinin arama yaparken şebeke için konuşup konuşmadığını anlayabilmesi için karşı hattın hangi operatörden hizmet aldığını belirten bir mesajın verilmesi gerektiğini söyledi.

Çetin, Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasında düzenlediği basın toplantısında, numara taşınabilirliği uygulamasının 9 Kasım 2008'de hayata geçeceğini hatırlattı.

Numara taşınabilirliğinin, ''tüketicinin kullandığı cep telefonu numarasının kod numarası dahil hiç bir değişikliğe uğramadan hizmet aldığı operatörü değiştirerek, istediği tarifeye geçmesi'' anlamına geldiğini ifade eden Çetin, bu değişimin ana nedeninin ise tüketici taleplerinden çok Avrupa Birliği direktifleri gereği GSM operatörleri arasında pazar payı paylaşımında rekabetin oluşturulması hedefi olduğunu kaydetti.

Bu değişimin tüketici açısından hem avantajları hem de dezavantajları bulunduğuna işaret eden Çetin, numarasını bir başka operatöre taşıyan tüketicinin, ''numaram değişti'' diye kimseye mesaj atmak zorunda kalmayacağını, böylelikle ek bir maliyetle karşılaşmayacağını söyledi.

Tüketicinin bu uygulama sayesinde ''numaram değişirse bazı kişilerle iletişimim kopar'' endişesini yaşamayacağını, hattını istediği GSM operatörünün tarifesinden ücretlendirebileceğini ve kendisine en avantajlı teklifi sunan operatörü seçebileceğini belirten Çetin, tüketici bilinçli hareket ederse ''ülkede garabet haline gelen sabit soyguna'' da son verilebileceğini ve operatörlerarası rekabet nedeniyle daha makul fiyatlar sunulabileceğini bildirdi.

TÜDEF Başkanı Çetin, bu avantajların yanında uygulamanın tüketici açısından pek çok soruna da neden olabileceğini ifade ederek, şöyle dedi:

''Tüketici daha önce aradığı kişinin kod numarasına bakarak şebeke içi ucuza konuşabiliyordu. Oysa bu sistemde kod numaraları da aynı kalacağı için (şebeke içi konuşuyorum) zannederek diğer operatöre geçmiş olan numarayla konuşabilecek, bu durumda ay sonunda fazla fatura gelecek ve tüketici mağdur olacaktır. Bu sorunun çözümü Telekomünikasyon Kurumunun telefon şirketlerinin hamisi rolünden çıkıp biraz da tüketiciyi düşündüğünü göstermesiyle önlenebilir. Arayan tüketiciye ücretlendirme başlamadan önce karşı hattın hangi operatörden hizmet aldığını belirten bir mesaj verilmesi gerekir. Böylece tüketici şebeke içi konuşup konuşmadığını anlayarak buna göre konuşmaya devam edebilir ya da sonlandırabilir.''

Çetin, uygulamada böyle bir mesaja yer verilmesi için önümüzdeki günlerde Telekomünikasyon Kurumu'ndan resmi talepte bulunacaklarını kaydetti.

Dakika bazlı ücretlendirme uygulamasını da eleştiren Çetin, bu uygulamayla tüketicinin örneğin 1 dakika 1 saniye konuştuğunda sanki 2 dakika konuşmuş gibi ücret ödediğine dikkat çekti. Çetin, dakika bazlı ücretlendirmenin muhakkak kaldırılması ve tüm tarifelerin saniye bazlı olarak ücretlendirilmesini istedi.

Tüketicilere de seslenen Çetin, bilinçli tüketicinin örgütlü tüketici olduğunu belirtti ve ''Tüketiciler haklarınızı korumak için tüketici derneklerinde örgütlenin'' dedi.

AA



Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,157 µs