En Sıcak Konular

Türkiye Kudüs'teki mallarını istemeli!

8 Ekim 2008 14:31 tsi
Türkiye Kudüs'teki mallarını istemeli! İsrail Başbakanı'nın Rusya'ya, Ortodoks Kilisesi için kutsal bir mekanın tapusunu iade etmesi, Türkiye'nin de önünü açtı.

İsrail'in Rus Çarı'nın oğluna ait Kudüs'teki bir toprağı iade etmesi Türk mülklerini gündeme getirdi. Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, "Türkler de aynı hakka sahip olmalı" dedi. Kudüs'e dair binlerce Türk tapusu var.

İsrail'in, Kudüs'te Rus Çarı 2. Aleksander'in oğlu Sergey Aleksandroviç'e ait mülkü Moskova'ya iade etme kararı, bölgede Türklere ait benzer durumdaki toprakları da gündeme getirdi. Filistin Ekonomik ve Sosyal İşler Koordinatörü Vehbi Dinçerler, İsrail ve Filistin'deki on binlerce dönüm toprağın mülkiyetinin hâlâ Türklere ait olduğunu söyledi. Zaman'a konuşan Dinçerler, Meclis'te görev yaptığı yıllarda 130 bin sayfalık tapu kaydından oluşan arazilerin uluslararası hukuka göre halen Türk vatandaşlarına ait olduğunu tespit ettiklerini açıkladı. Dinçerler, Dışişleri Bakanlığı'nın, bu toprakları talep etmesi gerektiğini belirtti. Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf ise prensip olarak herhangi bir mülkün tapu belgesi olan herkesin onu alma hakkı bulunduğunu vurgulayarak, "Rusya bunu yapabiliyorsa herkesin buna hakkı olmalı. Türkiye'nin Kudüs ile tarihi bağları var. Bölgede çok sayıda Türk mülkü var. Türklerin de bunları alma hakkı olmalı." şeklinde konuştu.

Vehbi Dinçerler, bölgedeki Türk mülkleri konusunda şunları söyledi: "Bunlar Sultan 2. Abdülhamid'e, Hazine-i Hassa'ya, mirasçıları halen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilere ait tapular. Türk mirasçılara iadesi gerekiyor. Ramallah, Gazze ve Batı Şeria'da on binlerce dönüm arazinin mülkiyeti halen Türklere ait. Bunlar kişisel mülk olduğu için devletler el koyamıyor, hukuken mülkiyet hakkı tapu sahibi mirasçılarda. Biz böyle İsrail ve Filistin'de 130 bin sayfalık tapu kaydı çıkardık. Tapuların bir nüshası Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nda (TİKA), bir nüshası Filistin Büyükelçiliği'nde, bir nüshası Tapu Genel Müdürlüğü'nde."

Filistin Koordinatörü Dinçerler'in yaptığı açıklamaya göre 130 bin sayfalık tapudan sadece Sultan 2. Abdülhamid'in şahsına, günümüzde de mirasçılarına ait Filistin'deki tek bir tapuya ait tarım arazisinin büyüklüğü on bin dönüm. 130 bin sayfalık tapu kaydını Filistin Büyükelçiliği'ne ilettiğinde, toprakların genişliği karşısında elçilik yetkililerinin şaşırdığını aktaran Dinçerler, "Biz sefarete, durumu belli olsun biz size hediye edelim, dedik. Dışişleri Bakanlığı'nın bu toprakları talep etmesi gerekiyor." dedi.

İsrail, Başbakan Ehud Olmert'in Moskova ziyareti öncesi adım atarak, 1890'da Rus Çarı 2. Aleksander'in oğlu Sergey Aleksandroviç adına inşa edilen ve Rus hacıların uğrak yeri olan kutsal 'Sergei Avlusu' adlı mülkü iade etme kararı aldı. Moskova uzun süredir 1964 yılında İsrail'in Sovyetler Birliği'nden 3,5 milyon dolara satın aldığı iki katlı kervansarayın iade edilmesi için çabalarını sürdürüyordu. İsrail'deki sertlik yanlıları arazinin Rusya'ya iade edilmesine sert tepki gösterirken İsrail Televizyonu da iadeyi 'Kudüs'ün merkezinde Rusya'ya otonomi' şeklinde verdi. İade edilen arazi üzerinde her iki ülkenin de onayı olmadan değişiklik yapılamayacak.

Zaman



Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,240 µs