En Sıcak Konular

'Bir kez değil üç kez uyarıldı'

8 Ekim 2008 12:43 tsi
'Bir kez değil üç kez uyarıldı' Aktütün Karakolu'na saldırı olacağını bölgedeki istihbaratları doğrultusunda anlayan MİT'in bir kez değil üç kez uyarıda bulunduğu ortaya çıktı.

Radikal'de yayınlanan habere göre, 17 şehitin verildiği Hakkâri'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'ne yönelik PKK saldırısında güvenlik zaafiyeti olup olmadığı tartışmaları sürerken, MİT'in karakola saldırı olabileceği yönünde değişik zamanlarda üç kez uyarı yaptığı ortaya çıktı.

MİT bölgedeki istihbaratları doğrultusunda PKK'nın Aktütün karakoluna yönelik bir saldırı hazırlığında olduğu bilgisine ulaştı. Bu amaçla Kuzey Irak'ta hazırlık yapan kalabalık bir terörist grubun Türkiye'ye sızarak karakolu basacağı bilgisini farklı tarihlerde istihbari olarak askeri yetkililere iletti.

Dikkate alındı ama...

Uyarıları dikkate alan askerler de başta Aktütün olmak üzere sınır boyundaki karakollara yaptığı yığınağı artırdı. Zaman Gazetesi de dün, benzer bir haberi manşetine taşıdı. MİT ile Emniyet'in PKK baskınından yaklaşık 10 gün önce çok gizli bir yazı ile terör örgütünün karakola saldıracağını bildirdiği haberde askeri istihbaratın da bu yönde duyumlar aldığı vurgulandı. Haberde, MİT ve Emniyet'in PKK'nın Aktütün'e saldırı hazırlığı yaptığı, bu amaçla sınır ötesinden kalabalık bir terörist grubun Türkiye'ye girmeyi planladığı aktarıldı. Uyarıları dikkate alan askeri yetkililer, bunun gereği olarak Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'nü alarm durumuna geçirdi. Bölüğe personel takviyesi de sağladı. Aktütün'deki Jandarma Bölüğü'nün güvenliğini sağlayan Bayraktepe mevkiinde nöbet tutan asker sayısı da bu kapsamda artırıldı. Bölüğe ayrıca ağır silah desteğinde de bulunuldu.

Dört günde dört harekât

Öte yandan savaş uçakları, Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'ne yönelik saldırının ardından kaçan PKK'lılara yönelik operasyonlarını sürdürüyor. Genelkurmay Başkanlığı, günün ilk ışıkları ile birlikte Irak'ın kuzeyinde Avaşin Basyan ile İki Yaka Dağları ve Buzul Dağı bölgelerindeki 21 ayrı hedefe hava taarruzu gerçekleştirildi. Genelkurmay Başkanlığı, resmi internet sitesi aracılığıyla dün yapılan açıklamada verilen zaiyata ilişkin herhangi bir bilgi bulunmazken bombardımanları gerçekleştiren savaş uçaklarının görevlerini başarı ile tamamlamalarının ardından üslerine döndükleri kaydedildi. Gerçekleştirilen bu taarruz ile Aktütün saldırısı sonrası yapılan hava operasyonlarının sayısı da dört günde dörde yükselmiş oldu.

Cesetlerde bombalı tuzak

Genelkurmay, internet sitesi aracılığıyla yaptığı bir başka açıklamada ise Aktütün bölgesinde yapılan arama ve tarama faaliyetinde öldürüldüğü belirtilen 23 PKK'lıdan sonra önceki gün iki PKK'lının cesedinin bulunduğu açıklandı. Bölgedeki operasyonların aralıksız sürdüğü vurgulanan açıklamaya göre; PKK'lılarla birlikte bir adet Biksi makineli tüfek, bir adet Kannas keskin nişancı tüfeği, iki adet Kaleşnikof piyade tüfeği, 12 adet el bombası, 6 adet roketatar mermisi ve çok miktarda roket sevk fişeği de ele geçirildi. Bulunan cesetlerin üzerinde el bombalı tuzaklar bulunduğu ve bomba imha uzmanlarının bölgeye götürüldüğü ifade edildi.

PKK'lıların peşine düşen ilk özel birlik ise dün geri döndü. Yüksekova 21'inci Sınır Jandarma Taktik Tugay Komutanlığı'na bağlı olan rütbelilerden oluşan özel birlik mensupları, Aktütün karakoluna gitti.

Bu arada, dönen grubun yerine ise helikopterlerle yeni birlikler sevk edildi. Operasyonlar sürerken Şırnak'ın Silopi İlçesi'ndeki Tank taburu, Türkiye-Irak sınırının sıfır noktasında gerçek mermiler ile eğitim tatbikatı yaptı. Tank namlularının sınırın karşısında bulunan Irak'taki hayırsız dağlarına çevrilmesi dikkat çekti. Tatbikat yaklaşık üç saat sürdü. Tanklar, daha sonra Silopi'deki birliklerine döndü. 



Bu haber 391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,888 µs