AB'nin önlem paketi! | " /> AB'nin önlem paketi! | "/>

En Sıcak Konular

Bu da AB'nin önlem paketi!

8 Ekim 2008 12:05 tsi
Bu da AB'nin önlem paketi! Krizin etkilerini en çok hissedecek olan AB ülkeleri, sonunda anlaşmaya vardı. Peki AB önlem için ne yapacak? Halk AB paketine güven duyacak mı?

AB üyesi ülkelerin Maliye Bakanları krize karşı ortak tepki konusunda anlaşmaya vardı. Üye ülkelerde mevduat garantisinde alt sınır 50 bin avroya çıkartılıyor. Zordaki büyük bankalara da mali destek sağlanacak.

Dünyayı sarsan ve bankaların batmasına neden olan krizin başından beri alınacak önlemler konusunda dağınık bir görünüm sergileyen AB sonunda ortak politika belirleyip harekete geçmeye karar verdi. Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, AB Maliye Bakanlarının Lüksemburg’da alınacak önlemleri tartıştığı toplantının ardından yaptığı açıklamada topluluk üyesi ülkelerin krize karşı ortak politikalar geliştirmeyi ve tepkiler vermeyi kararlaştırdığını açıkladı.
Lagarde toplantıda topluluk üyesi ülkelerde mevduat garantisinde alt sınırın 20 bin avrodan 50 bin avroya çıkartılmasının da kabul edildiğini söyledi. Fransa toplantıya mevduat garantisinde alt sınırın 100 bin avroya çıkartılması teklifiyle gelmişti. Toplantıya katılan Alman Maliye Bakanı Peer Steinbrueck de mali sistemi korumak için zordaki büyük bankalara yardım yapılmasının da kararlaştırıldığını belirtti.

Görüş birliğine vardılar
AB Maliye Bakanlarının toplantı sonrası yaptığı ortak açıklamada ‘Topluluk bünyesindeki bankacılık sisteminin istikrarlı ve sağlıklı bir yapıya kavuşturulması, mevduatların korunması için gerekli önlemlerin alınması konusunda görüş birliğine vardık’ denildi. Açıklamada ayrıca bakanların kriz konusunda her gün ilişki içinde olacakları, mevcut duruma karşı kapsamlı ve koordineli tepki verecekleri ifade edildi.

‘Destek geçici olmalı’
Toplantının ardından yapılan açıklama uzun süredir krize yönelik önlemler konusunda farklı görüşler öne süren ve özellikle mevduat garantisi konusunda farklı tavır alan AB hükümetlerin durumun ciddiyeti karşısında ortak hareketin zorunluluğunu anladıklarının kanıtı olarak kabul edildi. Ortak açıklamada göze çarpan iki önemli nokta da zor durumdaki bankalara sağlanacak mali desteğin geçici olacağının ve hükümetlerin vergi mükellefinin parasını bu işlerde kullanırken dikkatli davranmalarının gerektiğinin vurgulanması oldu. Bakanların açıklamasında hükümetlerin destek yaptıkları bankalardaki yönetimi değiştirebileceği ve bu bankalardaki yöneticilere hak edilmemiş menfaatler sağlanmasını engelleyebileceği de belirtildi.
Toplantıda ortak tavır konusunda görüş birliğine varan bakanlar, AB üyesi ülkelerde mevduat garantisinde alt sınırın bir yıl süreyle 100 bin avroya yükseltilmesi konusunda anlaşamadı.Almanya Maliye Bakanlığı Müsteşarı Joerg Asmussen, Fransa’nın mevduat garantisinin alt sınırının zordaki bankaları ve endişeli mevduat sahiplerini rahatlatmak için beş kat artırılması yolundaki isteğinin kabul edilmediğini söyledi.
Jorg Asmussen mevduat garantisinin alt sınırı konusunda katılımcılar arasında farklı görüşler bulunduğunu belirterek Avrupa Komisyonu’nun bakanların tartışılması için bir dizi yeni öneri hazırlayacağını söyledi.

Radikal

 



Bu haber 338 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,042 µs